VIRŠELIS

 

N. A. ABILDGAARD. OSIANAS


N. A. ABILDGAARD. OSIANAS

Jei iki XVIII a. danų meną itin veikė vokiečių ir Nyderlandų menas ir dailininkus retai įkvėpdavo pati Danija, tai šio amžiaus pabaiga - danų meno aukso amžius. Būtent šiame laikotarpyje ir gyveno žymus danų dailininkas Nikolai Abraham Abildgaard (1743-1809). Dailininkas studijavo Karališkoje meno akademijoje. Už paveikslą "Košmaras" (1800 m.) gavo aukso medalį, kuris suteikė teisę stažuotis Paryžiuje. Tačiau Abildgaard pasirinko klasikinio meno tėvynę - Romą. Neatsitiktinai jis buvo vadinamas Šiaurės Rafaeliu. Dailininkas visą seriją paveikslų skyrė Europos istorijai. Jo, kaip dailininko, pripažinimą rodo tai, kad jis buvo paskirtas Danijos meno akademijos Kopenhagoje direktoriumi. Parašė daug darbų meno teorijos ir meno istorijos klausimais. Mėgo mitologinę tematiką. Ryškiausi darbai šia tema - "Jupiteris sprendžia žmonių likimus" bei "Osianas". 

Osianas - tai keltų mitinis personažas. Šį mitą atgaivino XVIII a. škotų poetas Džeimsas Makfersonas (1736-1796) eilėraščių rinkinyje "Osiano poemos", kuriame - legendiniai karaliaus Fing7alo ir jo sūnaus, kario bei poeto, Osiano žygdarbiai, meilės istorija, kelionių nuotykiai. Iš nepaprastų kelionių po anapusinę karalystę Osianas, sugrįžęs į gimtinę, tampa aklu ir silpnu seneliu. To meto tautinis romantizmas puoselėjo trubadūro, dainiaus (tarp jų ir aklo) fenomeną. Todėl Europoje tuo laikotarpiu ne vienas Vakarų Europos dailininkas ėmėsi legendinio keltų dainiaus Osiano temos. 

N. A. Abildgaardo Osianas sėdi ant nugriuvusios šimtametės eglės kamieno, kita eglės dalis - už dainiaus nugaros. Kairėje rankoje senolis laiko į koją atremtą, panašų į kankles instrumentą. Dešinė ranka iškelta į viršų, plaštaka atsukta į žiūrovą - regis, bandoma sustabdyti vėją, kuris plaiksto melsvą apsiaustą. Šiuo apsiaustu senolis apsisupęs nuo kojų iki galvos. Gelsva ilga barzda ir tokie pat plaukai, vėjo nugairintas rausvas veidas, atmerktos baltuojančios akys - visa tai palieka gana šiurpoką įspūdį. Dailininko paveikslas ne visai atitinka mitą - mat Osianas turėtų tapti silpnu seneliu. Paveiksle - galingo sudėjimo ir valingo veido senolis, senoje girioje apdainuojantis savo ir savo draugų žygius. 

Kai kurių menotyrininkų nuomone, šis nedidelio formato (42 x 35,5 cm) aliejumi ant drobės nutapytas paveikslas yra šio dailininko gulbės giesmė. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]