TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

NAUDINGI PATARIMAI...


Turėdami laiko išbandykite, ar tiesiog... suvalgykite. 

AGURKAS 

Ne taip seniai vienas užsienio žurnalų skyrelyje "Viskas namams" išspausdino straipsnį apie visas naudingas agurko savybes, kurias kiekvienam, ko gero, praverstų žinoti. Mes, lietuviai, agurkus raugiam, marinuojam, šaldom ir kitaip vartojam. Valgom šviežius ir pasirūpiname atsargomis žiemai. Kartais įdomu apie šią daržovę išgirsti ir kitokių dalykų. Agurkas turi visų žmogui reikalingų vitaminų: B1, B2, B3, B5, B6, vitaminą C, geležies, kalcio, kalio, fosforo, magnio, cinko, daug vandens ir kitų mineralinių medžiagų. 

Jaučiate nuovargį antroje dienos pusėje? Ir niekas jums nepadeda - net kava ar kiti gėrimai, turintys kofeino? Žalios arbatos jau prisigėrėte - suvalgykite vieną žalią agurką. Jūsų organizmas gaus pakankamą kiekį angliavandenių, reikalingų energijai palaikyti ir visų B grupės vitaminų jėgoms atstatyti. Na, o agurkų dar liko iš gausaus jūsų sodo ar kaimyno derliaus, tad išbandykite tai, ką siūlo anksčiau minėto straipsnio autoriai. Tikrai ne vienas jų patarimas pravers. 

Pavyzdžiui, po maudynių vonioje jums nusibodo aprasojęs veidrodis, kurį nuolat reikia valyti nuo drėgmės. Prieš eidami maudytis, sudrėkinkite veidrodį agurko riekele - jisai neaprasos, ir vonioje bus malonus aromatas. 

Jeigu turite sodą ir jame nuolat lankosi nepageidaujami vabzdžiai, agurko griežinėlius sudėkite į aliumininę lėkštutę ir pastatykite numatytoje vietoje. Vykstant cheminei reakcijai, tarp agurke esančių medžiagų ir aliuminio atsiranda kvapas, kurio žmogus nejaučia, bet vabzdžiams jis nepakenčiamas. 

Ruošiatės eiti į baseiną, bet gėdijatės šlaunų celiulito? Atpjaukite 2-3 plonus agurko griežinėlius ir ištrinkite jais nepageidaujamas vietas. Agurkas turi savybę trumpai pastangrinti odą, sutraukti poras. Ši jo savybė praverčia kosmetikoje nuo senų laikų (įvairūs kremai ir valikliai). Veido odą taip pat galite įtrinti agurku - kurį laiką ji bus elastingesnė, stangresnė, raukšlės ant veido šiek tiek pasilygins. 

Vakare per daug išgėrėte alkoholio ir labai įsiskaudėjo galvą? Visų pirma, negerkite daugiau, antra - suvalgykite agurką ir eikite miegoti. Ryte prabusite žvalus - galvos skausmo nebus. Prisiminkite patarlę: "Šviežias kaip agurkėlis". Matyt, ne veltui taip sakoma. Agurkas turi šiek tiek cukraus ir elektrolitų, kartu su B grupės vitaminais reguliuojančių medžiagų apykaitą - ji pavartojus alkoholio paprastai sutrinka, aišku, neišvengiamas ir galvos skausmas. 

Mėgstate užkrimsti vakarais? O gal nuolat valgot žiūrėdami televizorių, skaitydami? Tada jums puikiai tiks agurkas. Medžiotojai, keliautojai, kuriems reikia visaverčio, greito maisto, agurkus laiko puikiu užkandžiu, tinkančiu bet kuriuo paros metu. Jo nereikia ypatingai paruošti, kelionėje agurkai ne taip greitai genda. Be to, jie tinka laikantis dietos. 

Labai skubate į darbą ar pasimatymą, o batai nenuvalyti? Vėl išgelbės agurkas. Paimkite riekelę agurko ir nuvalykite visą bato paviršių. Avalynė tuoj pat suspindės - bus kaip nauja. Maža to, sakoma, kad agurkas turi vandeniui atsparių savybių. Taigi, užėjus lietui, jūsų kojos ir avalynė ne taip greit peršlaps. 

Namuose pradėjo girgždėti durys, o alyvos ar tepalo nerandat ar neturit - pabandykit durų vyrius patepti agurko gabalėliu, girgždesys pradings. 

Jeigu labai jaudinatės prieš egzaminą ar susitikimą, neturite laiko pasidaryti raminantį masažą ar pamedituoti, supjaustykite griežinėliais agurką, sudėkite į dubenėlį ir užpilkite virintu vandeniu. Kvėpuokite tais garais ir iš karto nurimsite. 

Jei jus vargina nemalonus kvapas iš burnos, pakramtykite agurko gabalėlį maždaug pusę minutės - kvapas turėtų dingti. 

Jau laikas valyti vandens kranus ar viryklę? Agurko gabalėliu kelis kartus patrinkite reikiamas vietas. Valomas paviršius ne tik sublizgės, bet ir neliks jokių pėdsakų. Aišku, jei viryklę valėte prieš metus, manau, neišvengsite chemijos. Maža to, jūsų rankos valant agurku nenukentės - natūralios medžiagos labai reikalingos odai, kad ši visada atrodytų išpuoselėta. 

Rašikliu kažką užrašėte neteisingai - agurko žievele labai atsargiai pabandykite nutrinti nereikalingą raidę - viso teksto gražiai nuvalyti turbūt nepavyks. Straipsnio autoriai teigia, kad agurkas gali ištrinti flomasterio pėdsakus. 

Pabandykime rudens derliumi pasinaudoti kuo įvairiau - manau, tikrai pravers ne vienas iš šių patarimų. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]