RENGINIAI

Palmira KAROSIENĖ

NAUJOKĖS ĮSPŪDŽIAI


Nuskambėjus telefono ragelyje frazei "Kviečiame jus, kaip naujokę, į LASS narių stovyklą "Zelvoje", nustebau. Kaip įdomu! Net nekilo klausimas, ar važiuoti. Taigi, rugpjūčio 24 d. mes, keturiolika naujokų, išvykstame puikiu autobusu į "Zelvą", apie kurią ne visi net esame girdėję. Pakeliui paaiškėjo, kad esame kviečiami ne tik pramogauti ar pailsėti, bet ir daug naujo sužinoti. Atvykę ir skaniai papietavę valgykloje, buvome supažindinti su visų trijų dienų programa ir stovyklaviete. Tai puikūs poilsio namai ant vaizdingo ežero kranto su jaukiomis gyvenamosiomis patalpomis, kuriose - visi patogumai. Nors aš pati gyvenu užmiestyje, visa aplinka, tyras oras ir ramybė nuteikė maloniai. 

Pirmają dieną buvome supažindinti su LASS istorija, struktūra ir veiklos principais. Apie tai mums įdomiai ir vaizdingai papasakojo LASS pirmininko pavaduotoja Ramunė Balčikonienė. Tikriausiai nė vienas iš mūsų ir nežinojome, kokia tai rimta, didelė ir gerai organizuota sąjunga. Visą vakarą, vaikščiodami po vaizdingą poilsio namų teritoriją, aptarinėjome, ką išgirdome ir pamatėme šią dieną. 

Antrąją dieną LASS pirmininkas Sigitas Armonas papasakojo apie LASS veiklą, dabartį ir perspektyvas. Taigi vėl gavome daug naudingos ir įdomios informacijos. Po skanių pietų ir trumpo poilsio Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorė Rasa Januševičienė papasakojo apie naujas aklųjų ir silpnaregių skaitymo galimybes. Ne visi apie tai buvo žinoję ar girdėję. O vakare mūsų laukė smagi vakaronė prie laužo ant ežero kranto - joje dalyvavo senjorų grupė ir jaunieji nematantys kompiuterių specialistai. Buvo taip smagu į juos žiūrėti ir taip įdomu jų klausytis! Jaunieji tiesiog stebino savo pasitikėjimu, energija ir veržlumu - tai buvo akivaizdu, nes mes, nors ir silpnai matantys, vis dėlto esame atsargūs ir baugštūs. Senjorai, irgi energingi ir žvalūs, traukė vieną dainą po kitos, net ežeras skambėjo. 

Sekmadienį, nors ir ilgai vakaroję, susirinkome linksmi ir žvalūs, bet reikėjo susikaupti naujoms paskaitoms. Pirmiausia LASS teisininkas Giedrius Stoškus ir LASS respublikinio centro vyriausioji specialistė Audronė Jozėnaitė papasakojo apie teisinę neįgalumo bazę, išmokas ir lengvatas, JT Neįgaliųjų teisių konvenciją. Po neilgos pertraukos LASS respublikinio centro specialistės Danutė Cidzikienė, Audronė Jozėnaitė ir Indrė Bitinaitė papasakojo apie vykdomus naujus projektus. Visiems dalyviams tai tikrai buvo įdomu ir nauja, jie daug klausinėjo ir diskutavo. Norisi tikėti, kad visiems stovykloje labai patiko ir daugelis norės aktyviai dalyvauti LASS veikloje. Gera jausti, kad nesi paliekamas vienas, kad tau nestigs supratimo, rūpinimosi tavimi. Norisi kažką gera duoti ir patiems. 

Noriu padėkoti visiems renginio organizatoriams už reikalingą ir įdomią stovyklą. Stovyklos dalyviai dėkingi ir Neįgaliųjų reikalų departamentui prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, parėmusiam šį projektą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]