TRUMPAI

 

 


VIDURVASARIO SUSITIKIMAS 

Liepos 4 dieną įvyko visuotinis LASS Pasvalio rajono filialo narių susirinkimas. Apie akių ligų profilaktiką ir gydymo naujoves pasvaliečiams papasakojo akių ligų gydytoja Rasa Bimbienė. Lietuviškų garsinių knygų istoriją ir ateities perspektyvas apžvelgė Lietuvos aklųjų bibliotekos Panevėžio filialo vedėja Nijolė Bielinskienė. LASS Pasvalio rajono filialo pirmininkė Rasa Rimkūnaitė skatino narius diskutuoti apie aklųjų gyvenimo kokybę Lietuvoje ir užsienyje. Ji išskyrė pagrindinius veiksnius, lemiančius žmogaus gyvenimo kokybę. Jau tapo tradicija vasaros renginio metu pasveikinti organizacijos narius, šiais metais švenčiančius jubiliejus. Jų šiemet - net aštuoni. Pasvaliečius linksmino panevėžiečių Ainos ir Petro Simonaičių duetas. 

 

DAR APIE TAFISĄ  

Liepos 5-11 dieną Šiauliuose įvyko penktosios TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynės. Liepos 6-7 dieną jų dalyviams koncertavo Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriaus meno mėgėjų kolektyvai - folkloro ansamblis "Sedula", liaudies muzikos kapela "Šelmiai", liaudies šokių grupė "Vajaunas".  

Beje, tarp žaidynių trisdešimties sporto rungčių buvo ir šoudaunas. Jį visuomenei pristatė Lietuvos aklųjų sporto federacijos šiauliečių sporto klubas "Perkūnas".  

 

MŪSŲ RANKDARBIAI ANYKŠČIŲ ŠVENTĖJE 

Šie metai Lietuvoje paskelbti Muziejų metais. Lietuvos muziejų asociacija inicijavo nacionalinį projektą "Lietuvos muziejų kelias". Jo renginiai vyksta įvairiuose šalies miestuose ir regionuose. Liepos 16-19 dieną "Lietuvos muziejų kelias" atvedė į Anykščius. Miesto svečiai galėjo susipažinti su vietos muziejų ekspozicijomis. Liepos 17-18 dieną Sakralinio meno centre ir miesto aikštėje vykusioje amatų mugėje buvo galima susipažinti su Anykščių, Kauno ir kitų šalies miestų žmonių su regėjimo negalia rankdarbiais.  

Liepos 21 dieną surengtame profesionalių menininkų plenere "Angelas Anykščiams" dalyvavo Kauno aklųjų ir silpnaregių centro molio studijos vadovas Borisas Chudinskis.  

 

BE MEDALIŲ, BET PRIEKYJE  

Liepos 17-22 dieną Milane (Italija) įvyko IBSA šoudauno Europos čempionatas. Jame Lietuvai atstovavo Paulius Kalvelis ir Rimvydas Jankauskas. P. Kalvelis užėmė aštuntą, R. Jankauskas - vienuoliktą vietą. Turnyre rungėsi trisdešimt trys sportininkai. 

 

KONCERTAS "LEDŲ ŠVENTĖJE" 

Liepos 24 dieną Jonavos neįgaliųjų veiklos centre surengta "Ledo šventė". Joje koncertavo LASS Jonavos rajono filialo liaudiškos muzikos kapela "Jonavėlė".  

 

KONCERTAS BIBLIOTEKOJE 

Liepos 25 dieną Marijampolės Petro Kriaučiūno viešojoje bibliotekoje skaitytojų klubas surengė šventę. Joje koncertavo LASS Marijampolės rajono filialo mišrus vokalinis ansamblis "Žara". Renginyje lankėsi rajono savivaldybės, LIONS klubo atstovai. 

 

KELIAS Į SVEIKATĄ  

Liepos 27 dieną Žemaitijos nacionaliniame parke Plateliuose įvyko Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro filialų sąskrydis "Kelias į sveikatą". LASS Plungės rajono filialo organizacijos surengtame sambūryje dalyvavo Klaipėdos, Gargždų, Kretingos, Plungės ir Telšių rajonų filialų organizacijų nariai. Į svečius pakviesti ir LASS Kelmės rajono aklieji ir silpnaregiai. Šventės dalyviams koncertavo Plungės, Kretingos ir Kelmės organizacijų meno mėgėjai. Renginyje taip pat svečiavosi LR Seimo narys Vytautas Gapšys, Plungės savivaldybės vicemeras Mindaugas Jurčius, Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro direktorė Daina Vitkauskienė, Platelių seniūnė Birutė Rapolavičienė. 

 

REABILITUOTIS Į ŠVENTĄJĄ 

Liepos 30 - rugpjūčio 6 dieną LASS Švenčionių rajono filialo nariams surengta poilsinė reabilitacinė sveikatinimo stovykla Šventojoje. Joje dalyvavo 36 organizacijos nariai. Renginį rėmė Švenčionių rajono savivaldybė, Švenčionių rajono visuomenės sveikatos biuras. Dalį lėšų filialas skyrė iš gautų 2 proc. pajamų mokesčio sumos. Dar šiek tiek primokėjo patys renginio dalyviai. Regėjimo negalią turintys stovyklautojai pirmą kartą mokėjo Palangos savivaldybės įvestą naują "pagalvės mokestį". Jis grupei sudarė 460 Lt. Aklieji ir silpnaregiai tikisi, kad šis mokestis padės daugiau poilsiautojams skirtų objektų ir įrangos pritaikyti žmonėms su negalia.  

Panašios stovyklos liepos mėnesį Šventojoje taip pat surengtos LASS Kaišiadorių, Prienų ir kitų rajonų filialų nariams.  

 

PAŽINTI SAVO KRAŠTO 

Rugpjūčio 2 dieną LASS Alytaus miesto ir rajono filialo nariams ir juos lydintiems asmenims suorganizuota išvyka po Dzūkijos kraštą. Pradžioje aplankyta Pilnų namų bendruomenė Panaros (Varėnos raj.) kaime. Šie namai skirti norintiems išgyti nuo narkotikų, svaigalų ir kitų žalingų sveikatai įpročių. Aklieji ir silpnaregiai supažindinti su bendruomenės veikla, čia besigydančių žmonių gyvenimo sąlygomis. Bendruomenės parduotuvėje buvo galima įsigyti jos narių išaugintų augalų.  

Pasisvečiavę puikios gamtos apsuptyje įsikūrusioje institucijoje alytiškiai apsilankė ir Česukų kaime esančioje piramidėje. Čia su svečiais bendravo piramidės įkūrėjas Povilas Žėkas. Vėliau apžiūrėtas Marcinkonių etnografinis buities muziejus. Čia susipažinta su Marcinkonių istorija, žmonių buitimi bei papročiais. Pabaigoje aplankyta versmė "Ūlos akis".  

Aptardami kelionės įspūdžius Alytaus aklųjų ir silpnaregių organizacijos nariai nusprendė, kad tokių išvykų jiems reikėtų daugiau. Jų nuomone, tokios kelionės yra būtinos, nes žmogus, bendraudamas, pažindamas savo šalį, nebesijaučia toks vienišas.  

Dalį išvykai reikalingų lėšų skyrė Alytaus LIONS klubas. 

 

AUKSO... 

Rugpjūčio 29 - rugsėjo 9 dieną Londone vyks parolimpinės žaidynės. Šioje žmonių su negalia sporto šventėje teisę dalyvauti iškovojo 4200 sportininkų iš 166 pasaulio šalių. Jose mūsų šalies akliesiems ir silpnaregiams atstovaus Lietuvos golbolo rinktinė (Arvydas Juchna, Nerijus Montvydas, Henrikas Pavliukianecas, Saulius Leonavičius, Marius Zibolis, Mantas Panovas) ir rutulio stūmikas Rolandas Urbonas. Neįgaliųjų sporto institucijų vadovai iš R. Urbono tikisi ketvirtos, penktos vietos, o iš golbolininkų - medalių. Mes tikime, kad jie šį kartą tikrai bus auksiniai.  

Daugiau sužinoti apie parolimpines žaidynes, stebėti tiesiogines varžybų transliacijas galima internete: www.paralympic.org bei www.london2012.com/paralympics.  

 

PAROLIMPINĖS ŽAIDYNĖS BUS KOMENTUOJAMOS  

Britanijos karališkasis nacionalinis aklųjų institutas (RNIB) kreipėsi į 2012 m. olimpinių žaidynių Londone organizatorius, siekdamas, kad žaidynės taptų kuo prieinamesnės akliesiems ir silpnaregiams. Tikėtasi pasiekti, kad būtų sukurtas savotiškas varžybų prieinamumo standartas, kurį galėtų taikyti ir kitų žaidynių rengėjai. RNIB darbuotojai labai stengėsi ir pasiekė, kad pirmą kartą žaidynių istorijoje stadione būtų gyvai teikiamas visų rungčių garsinis komentavimas ir per olimpines, ir parolimpines žaidynes, nepamirštant atidarymo ir uždarymo ceremonijų. Komentaruose turėjo atsispindėti viskas, kas vyko aikštėje, kad didžiąja sporto švente galėtų pasidžiaugti aklieji ir silpnaregiai. Be to, RNIB darbuotojai susitarė su oficialaus žaidynių transliuotojo BBC vadovais ir BBC 4 televizijos kanalo administracija, kad, per televiziją rodant atidarymą ir uždarymą, būtų transliuojamas ir tiesioginis garsinis komentavimas.  

Aiškus, vaizdingas varžybų komentavimas klausytojui turėjo suteikti visą informaciją. Nors Lietuvos žiūrovams praktiškai tuo įsitikinti galimybių nebuvo, tačiau teoriškai aklieji ir silpnaregiai per ausines turėjo turėti galimybę sekti kiekvieną sportininko veiksmą, sužinoti, kokios spalvos marškinėliais šis vilki, ką veikia teisėjai, kaip reaguoja žiūrovai, kitas svarbias detales. Norintis girdėti komentavimą žiūrovas, atvykęs į olimpinį stadioną, gaudavo ausines su radijo imtuvu. 

Parolimpinių žaidynių oficialus transliuotojas - BBC 4 kanalas. Garsinis komentavimas bus transliuojamas per atidarymą, vėliau kasdien per visas sportines rungtis. Būsite Didžiojoje Britanijoje - patikrinkite...  

 

BE KOMENTARO... 

Vilniaus miesto savivaldybės taryba pritarė Tvarkymo ir švaros taisyklių pakeitimams. Taisyklėse papildyti ir reikalavimai renginių organizatoriams, kurie turės sudaryti palankesnes sąlygas renginiuose lankytis neįgaliesiems. Renginių organizatoriai nuo šiol turės sudaryti sąlygas neįgaliųjų asmenų vairuojamus ar neįgaliuosius asmenis atvežančius automobilius statyti arčiau renginio vietos. Taip pat pasirūpinti, kad valstybinių ir minėjimo renginių oficialiųjų dalių kalbos būtų verčiamos į gestų kalbą. 

Deja, apie renginiuose garsinį komentarą neregiams nekalbama... 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]