NAUJOVĖS

Laura JUCHNEVIČ

ELVIS: ROKENROLAS JŪSŲ GYVENIMUI


svetainė ELVISIšgirdus vardą ELVIS atmintyje atgimsta seniai girdėti, bet labai artimi rokenrolo karaliaus Elvio Preslio (Elvis Presley) dainų melodijų garsai. Tačiau šį kartą tik užsiminsime apie Elvio Preslio kūrybą. Šio straipsnio tikslas - jums, mieli skaitytojai, trumpai pristatyti Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) įgyvendinamo projekto "Virtuali aklųjų biblioteka" metu sukurtą Elektroninių leidinių valdymo informacinę sistemą. Kas bendro tarp bibliotekos sukurtos sistemos ir Elvio Preslio? Polėkis, dainuojanti širdis, meilė... Tikimės, kad ELVIS į jūsų gyvenimą atneš daugiau rokenrolo. 

 

Startas 

Elvio Preslio pirmieji hitai pasirodė 1954 m. Jo kuriama ir atliekama muzika pakerėjo amerikiečius, o dainos "That's All Right" ir "Good Rocking Tonight" pakilo į populiariausių dainų viršūnę ir tapo auksinės. 

Sistema ELVIS startuos šių metų rudenį. Visi, kurie naudosis šia sistema, galės save vadinti "virtualiais skaitytojais", "virtualiais bibliotekos lankytojais", - mat visos įprastos bibliotekos paslaugos bus pasiekiamos elektroninėje erdvėje: leidinių paieška, jų atsisiuntimas internetu arba naudojimasis prisijungus prie sistemos, bendravimas su kitais skaitytojais, naujienos, leidinių vertinimas ir komentavimas. Pirmieji skaitytojai galės rinktis leidinius iš 6 tūkst. pavadinimų. Kiekvieną mėnesį leidinių daugės - ir toliau bus dedami bibliotekos suskaitmeninti, seniau ar šiuo metu įgarsinti leidiniai, DAISY knygos, garsiniai žurnalai ir kiti skaitmeniniai leidiniai. 

Skaitytojai prie sistemos galės jungtis dviem būdais. Vienas - per Viešojo administravimo institucijų informacinių sistemų interoperabilumo sistemą (VAIISIS, elektroniniai valdžios vartai), automatiškai patikrinant asmens neįgalumą Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos duomenų bazėje, kitas - su slaptažodžiu (skirta prisijungti išimtiniais atvejais: senjorams, skaitytojams iki 16 metų bei kitos šalies piliečiams). 

Skaitytojų registracija ir identifikavimas per el. valdžios vartus - būtinas, norint užtikrinti Lietuvos Respublikos autorių teisių ir gretutinių teisių nuostatas. Nuo 2012 m. Lietuvos aklųjų biblioteka turi teisę garsinėmis knygomis aptarnauti regos neįgaliuosius ir kitą negalią turinčiuosius - dėl negalios šiems žmonėms yra neprieinami įprastų formatų leidiniai. Sistema galės naudotis ir žmonės, besidomintys tiflologine literatūra. 

 

Įkvėpimas 

Elvis Preslis vertinamas už savo kūrybiškumą, naują požiūrį į muziką - jis mėgo ir kantri, ir bliuzą - ši kombinacija padėjo jam tapti savitam. Ant scenos jam pritarė elektrinė ir bosinė gitaros, būgnai. 1956-1959 m. buvo jo aukso amžius - pasirodė tokie hitai, kaip "Blue Suede Shoes", "Hound Dog", "Love Me Tender" ir kiti. 

Įkvėpimas būti unikaliems LAB paskatino sukurti ne tik patogų, bet ir įvairiopą produktą. Sistema suasmeninta: kiekvienas skaitytojas turi savo profilį, gali matyti savo asmeninius duomenis, kurti mėgstamiausių jau perskaitytų ar pageidaujamų skaityti leidinių sąrašus; matyti jau perskaitytų leidinių sąrašus, susirašinėjimą ir kt. 

Rokenrolo sielą sistemai suteikia ir sukurtas patogus grotuvas: yra galimybė skaityti leidinį - tai daroma jo neatsisiunčiant į asmeninį kompiuterį, yra galimybė sustabdyti įrašą bet kurioje leidinio vietoje ir kitąkart prisijungus skaityti toliau nuo tos vietos, kurioje įrašas buvo sustabdytas; galima "įsiminti" patikusias leidinio vietas, daryti savus leidinių "įsimintų" vietų rinkinius ir juos padaryti viešus (matys ir kiti skaitytojai), bet kurio leidinio klausantis galima įsijungti pagreitintą jo variantą ar grįžti prie įprasto. 

 

Praktiškumas 

Rokenrolo karaliaus laikais pramogų verslo karjeros viršūne buvo laikoma sėkmė kine. Tai užtikrino populiarumą ir greitai uždirbamus pinigus. Elvis Preslis per savo karjerą suvaidino 33 filmuose. 

ELVIS praktiškumą galima įvertinti naudojantis leidinių paieška. 

Paprastoji paieška skirta skubantiems - leidinį susirasite įvedę bet kokį žodį, autorių arba leidinio pavadinimą. 

Išplėstinė paieška skirta tiksliai žinantiems, ko ieško - yra galimybė patikslinti paiešką, įvedus išleidimo metus, diktorių, požymį (romanas, užsienio literatūra, tiflologinė literatūra ir kt.), kalbą ar kt. 

Sistemos bendrojoje paieškoje įvedus žodį informacijos pagal jį bus ieškoma visoje sistemoje. 

Žinantiems, kokių leidinių pageidauja, ką mėgsta skaityti, skirta prenumerata. Užsisakius leidinių prenumeratą, jūsų nurodytu elektroninio pašto adresu ateis informacija apie naujus į sistemą įkeltus jus dominančius leidinius. 

Į klausimus "kas naujo?" arba "kas dabar populiaru?" jums padės atsakyti naujausių, populiariausių ir leidinių pagal abėcėlę sąrašai. Tai lyg lentynų, kuriose sudėti naujausi ir skaitomiausi leidiniai, atitikmenys. 

Rašytojų gerbėjai savo mėgstamiausius diktorius, leidinius, galės susirasti naudodamiesi asmenvardžių ir diktorių katalogais. Jums, pasirinkusiems autorių arba diktorių, bus pateiktas sukurtų ar įgarsintų leidinių sąrašas. 

 

Ateitis 

Elvis Preslis nuo 1968 m. vėl pradėjo džiuginti savo gerbėjus hitais ("Burning Love", "Way Down" ir kt.). Rokenrolo karalius grįžo kupinas jėgų, bet trumpai buvo su savo gerbėjais (mirė 1977 m.), liko tik jų širdyse. Elvio kūryba ir uždegančios dainos, atrodytų, savaime pavergia kitų kartų sielas - melodijos pažįstamos, dainos lig šiol nepraranda savo vertės. Niekas negali paneigti, jog Elvis yra tikrasis rokenrolo karalius. 

LAB žadina bendruomenės atmintį ir bendravimą. ELVIS, nors ir egzistuoja virtualioje erdvėje, tačiau neatskiria skaitytojų, o stengiasi juos jungti: sukurtas skaitytojų forumas, galimybė komentuoti patikusius (ar ne) leidinius, savo mintimis dalytis su kitais skaitytojais, siūlyti įgarsinti naujus leidinius. Taip pat yra galimybė susirašinėti su bibliotekos darbuotojais, pateikti užklausas, dalyvauti skaitytojų nuomonių tyrimuose ir susipažinti su tyrimų rezultatais. 

Trumpai apžvelgę rokenrolo karaliaus Elvio biografiją ir aptarę ELVIS sistemos pranašumus, kviečiame atgaivinti rokenrolą ir savo gyvenime. 

Apie sistemos startą informuosime bibliotekos tinklapyje www.labiblioteka.lt jau šį rudenį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]