RENGINIAI

Irena JAKONIENĖ

PASAULĮ MATAU LIESDAMAS


Parodos fragmentasKovo pabaiga - 28 diena! - jau, rodos, turėjo skelbti pavasarišką nuotaiką, dalyti šilumą, džiuginti besiskleidžiančiais pirmaisiais žaliais lapeliais, kai mokytoja Skaidrė Butnoriutė ir auklėtojos Irena Jakonienė, Jurgita Jakonė planavo konkursą-parodą "Pasaulį matau liesdamas". Tačiau šiaurinis vėjas ir naktimis spaudžiantis šaltukas vis primindavo: "Pavasario dar palaukite." Tačiau, ko pagailėjo gamta, tai sukūrė vaikai, o teisingiau - jų kūryba: čia buvo ir gera nuotaika, ir šiluma, ir šviesa, ir gaivaus oro gūsis, čia buvo bandoma pajausti tai, ką jaučia neregys, liesdamas jam sukurtą darbelį. 

Vėluojantis pavasaris nė kiek nenugąsdino konkurso dalyvių, o mus - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro (LASUC) mokytojus, auklėtojus - tai gerokai pradžiugino ir nustebino. Kokie kūrybingi Lietuvos vaikai, kokie šaunūs jų mokytojai, kurie geba juos įkvėpti ir atliepia į šaukinį: pamatykite pasaulį liesdami - taip, kaip mato jį neregiai. 

Po konkurso norisi pasidžiaugti: nesame liūdni ir abejingi, nestokojame idėjų ir gerumo. Nesitikėjome, kad tiek nuostabių darbelių, piešinių, lipdinių, koliažų, vilnos vėlinių atkeliaus į mūsų mokyklą. Paskelbus konkursą jie ėmė plūste plūsti. Darbeliai plaukė iš "Vilnies", "Vilnios" pagrindinių, Trakų Vokės, Gerosios Vilties, Tuskulėnų vidurinių, Grigiškių, Dvarčionių, "Atžalyno", "Žiburio" pradinių ir kitų mokyklų. Konkurse dalyvavo moksleiviai su savo darbeliais iš 16 Vilniaus miesto ir rajono mokyklų, o jiems talkino 52 mokytojai. 

Labai smagu buvo kiekvieną atvežtą kūrinėlį liesti, apžiūrėti. Dar iki oficialaus parodos atidarymo mūsų mokyklos vaikai netvėrė smalsumu: "Nagi, parodykite, ką sukūrė, ką nupiešė, nulipdė, nupynė vaikai iš kitų mokyklų!" 

Į parodos salę prieš atidarymą skubėjo ir mokytojai, ir auklėtojai, stebėdamiesi ir džiaugdamiesi vaikų kūrybiškumu. Juk žmogui kūryba - tai atradimai ir teigiama patirtis. Vaikai visada atviri kaitai, ieškojimams, idėjoms. Jie niekada nebūna abejingi savo ir bendraamžių kūrybai. Vaikai smalsūs ir jiems smagu rodyti ne tik savo meninius gebėjimus, bet ir stebėti, kaip kuria kiti. Koks įdomus, kiek daug emocijų suteikiantis bendraamžių iš kitų mokyklų bandymas įsijausti į jutimų (neregių) pasaulį! 

Trakų Vokės mokyklos "atbrailiuoti" rankų kontūrai su užrašu "Mes norime draugauti", "Pelėdos" pradinės mokyklos vaikiškų rankučių koliažas, virtęs neįtikėtinai originaliais medžiais, vežimo teatru virtusi kartoninė dėžutė, jūros dugnas su kriauklelėmis, žuvelėmis, krabukais. O kur dar vėliniai: vilnoniai kopūstai, ridikėliai ir morkos iš "Atgajos" specialiosios mokyklos, linksmas Lauksmės Gintalaitės drugelis... 

Akį džiugino ir mūsų mokyklos vaikų darbeliai: ežiuku virtęs burokėlis, prismaigstytas dantų krapštukų, kurį sukūrė trečiokai, vadovaujami auklėtojos metodininkės J. Rutkauskienės. J. Ivanovos darbelis sugrąžino į vasaros prisiminimus (vadovė G. Deinarovičienė). Parodos kulminacija netikėtai tapo auklėtojos I. Jakonienės ir jos pirmokėlių darbelis - skėtis, virtęs juodąja gulbe. 

Su gera nuotaika, bet skaudančia galva teko konkurso komisijai atrinkti geriausius iš geriausiųjų darbelius, tačiau čia talkino LASUC mokiniai, kurie savo smalsiais piršteliais padėjo apsispręsti, kurie darbeliai buvo labiausiai suvokiami nereginčiam. Tai Trakų Vokės vidurinės mokyklos 4a kl. mokinių (mokytoja Aistė Vaikšnorienė) "Mes norime draugauti", "Pelėdos" pradinės mokyklos 1a kl. mokinių "Rankučių miškas" (mokytoja Gita Kriščiūnienė) ir 4b kl. mokinių siuvinėti darbeliai (mokytoja Gražina Kizalienė), LASUC 4 klasės mokinės Justinos Ivanovos (auklėtoja Giedrė Deinarovičienė) "Kaime pas močiutę", darbeliai. Visi dalyviai buvo apdovanoti padėkos raštais, mokinių kurtais atvirukais su padėkos žodžiais brailio raštu bei brailio abėcėlėmis. 

Visi konkurse dalyvavę vaikai buvo puikiai įvaldę įvairiausias dailės raiškos formas: liniją, spalvą, erdvinius tūrius, teikė ne tik informaciją apie objektą, bet kūrė ir nuotaiką, įspūdį - tai veikia emociškai žiūrovą, žadina to, kuris liečia, atmintį, protą, patirtį. 

Konkurso baigiamasis renginys vyko LASUC aktų salėje. Visus pasveikino pavaduotoja neformaliam ugdymui Stasė Juciutė. Savos kūrybos ir geros nuotaikos vaikai nepristigo ir toliau - visų laukė linksma Raigardo fortepijono improvizacija, nuotaikingas, ne tik nusišypsoti, bet ir susimąstyti verčiantis teatro grupės "Akiniai" (vadovė L. Puodžiūnienė) pasirodymas, o aštuntokių Oretos ir Ramintos smagus žaidimas tarytum liudijo - draugaukime, bendraukime, juokimės, žaiskime: mes, regintys ir nematantys, turime ką pasakyti vienas kitam universalia meno kalba. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]