TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

AR TAUPUMAS - YDA?


Visas pasaulis šneka apie globalų planetos atšilimą, klimato kaitą, senkančius Žemės resursus. Ir visa tai priklauso nuo žmonijos ir nuo kiekvieno iš mūsų. 

Artėja didžiosios pavasario šventės, šeimininkės daro tvarką - plauna, valo, šveičia visus kampus, skalbia užuolaidas. Kiek stiprių cheminių medžiagų kanalizacijos vamzdžiais teka į mūsų upes ir vandens telkinius kiekvieną dieną! Mūsų močiutės irgi švarindavosi, tik naudojo kur kas paprastesnes, pigesnes ir ekologiškesnes švaros priemones. Turėdamos laiko, esant nelabai užterštiems daiktų, grindų ir kitiems paviršiams, pabandykime ir mes liaudiškas priemones, tuo labiau kad vyresnio amžiaus šeimininkės tikrai jas vis dar atsimena. Tad pasvarstykime, kur kiekvieną dieną galėtume sutaupyti ir bent maža dalelyte - nekenkti gamtai. 

Dažnai tenka girdėti, kad rūšiuoti šiukšles - nesąmonė. Manoma, kad labai patogu polietileninę pakuotę tuoj pat išmesti bet kur, kad geriau ne natūraliomis priemonėmis palaikyti buityje švarą - yra chemiškai aktyvių medžiagų. 

Netausojame gamtos, savo ir vaikų organizmų, netaupome. Viską darome greitai, nesukdami galvos, ar taip geriau, ar tik paprasčiau. Paskui aimanuojame dėl įvairiausių alergijų maistui ar audiniams, netinkamai pagamintiems chemiškai apdorojant natūralų pluoštą. Skalbiame irgi sintetiniais milteliais, o kur dar įvairūs sintetiniai skalbimo priedai, kurie ne visada gerai išsiskalauja ir sukelia odos niežulį. Plaunam indus, šveičiam kriaukles, valom grindis. Daug, daug chemikalų... 

Be abejo, kam pelenais šveisti įjuodusį puodą, jei galima ištepus specialia priemone po 15 minučių tik nuvalyti, nuskalauti - ir ramu. Bet ne visi mūsų indai prikepę, prijuodę ar riebaluoti. Ir kartais turbūt galima išsiversti be stipraus rūgštinio ar šarminio valiklio. Nuo arbatos ar kavos pageltusį puodelį tikrai lengvai išplausime su žiupsneliu rupios druskos ar su šaukšteliu sodos. Laiko užims tiek pat, kiek sugaištume ant kempinėlės užpylę sintetinio ploviklio ir trynę puodelio vidų. Su soda galime išplauti kriauklę, nušveisti metalinius kranus. 

Vienas profesorius (dermatologas) televizijos laidoje aiškino, kad puikiai indus galime plauti paprastu ūkišku muilu. Aišku, jei lėkštę plauname rankomis, o ne indaplovėje - muilas nekenksmingas sveikatai, pigesnis, neteršia aplinkos, nealergizuoja odos. Pabandykite į pridegusį puodą įpilti pamuilių ir po kelių valandų jį išplaukite. 

Daug žmonių yra alergiški skalbimo milteliams ar kitiems skalbimo priedams - jie net patys to nežino. Kartais net nereikės brangaus dėmių valiklio, jei nešvarius lovos skalbinius, virtuvės rankšluosčius kelias valandas ar per naktį palaikysime ūkinio muilo pamuilėse. Jos puikiai balina natūralius audinius. Dėmes gerai išima ūkinis muilas su tulžimi. 

Štai dar keletas bobučių patarimų, gal kai kuriuos verta išbandyti. 

Kad trikotažiniai drabužiai nebluktų, prieš skalbiant juos reikia pamirkyti šaltame vandenyje, tik reikia įpilti truputį acto. Kad spalvotas siuvinėjimas nebluktų, reikia audeklą skalbti drungnose pamuilėse, o paskui tuoj pat išskalauti vandenyje su actu. Skalbiant sloguojančiojo nosines, į vandenį reikia įberti dvi saujas druskos. 

Balti šilkiniai audiniai nepagels, jeigu po skalbimo juos išskalausite vandenyje, į kurį įpilta pieno (pusė stiklinės - dviem litrams vandens). Baltus pageltusius skalbinius pamerkite nakčiai į švarų vandenį, tik prieš tai įlašinkite citrinos sulčių. Užuolaidos bus baltesnės, jei skalbdamos įbersite į vandenį kepimo miltelių. 

Rūdis nuo peilių ir šakučių valo perpjautas svogūnas. 

Batų tepalą galima suminkštinti, tik reikia į jį įpilti truputį pieno arba šilto terpentino. 

Na, o susitvarkius gryčią, galima pagalvoti ir apie velykinį patiekalą, kuriuo dar nevaišinot savo draugų ir artimųjų. Velykinių margučių pilnos pintinės, krienų pritarkuota, belieka pasiruošti ką nors įdomaus. 

 

Marmuriniai kiaušiniai 

10 kiaušinių, 3 šaukšteliai sausų arbatžolių, pusė šaukštelio druskos, 20 grūdelių juodųjų bei kvapiųjų pipirų, 5 gvazdikėliai, pusė raudonojo aštriojo pipiro, 5 - 6 šaukštai sojos padažo. 

Kiaušinius nuplauti, sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir virti 10 min. Išvirtus kiaušinius užpilti šaltu vandeniu, kad jie atauštų. Tada šaukštu sudaužyti kiaušinių lukštus, bet jų nenulupti. Į puodą įpilti litrą vandens, suberti prieskonius, arbatžoles, supilti sojos padažą ir, sudėjus kiaušinius, vėl užvirti ant stiprios ugnies. Paskui, uždengus puodą, virti apie 20 min. Išvirus dar palaikyti skystyje apie 1-2 valandas. 

Nuluptus kiaušinius reikia gražiai sudėti į lėkštę, papuošti petražolėmis ir pateikti ant Velykų stalo su aštriu padažu. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]