TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PAJUTĘ NUOVARGĮ - PAILSĖKITE


Nuovargis - sudėtingas fiziologinis procesas, kuris apima visas organizmo sistemas, bet daugiausia - centrinę nervų sistemą. Dar ir metų laikas toks tamsus, pavasario ir atostogų reiks palaukti, ne visi gali važiuoti žiemos metu atostogauti, kur šviesu ir šilta. 

Būti "darboholiku" visai neverta ir nebūtina. Visiems žinoma tiesa, kad nuvargus sumažėja organizmo funkcinės galimybės, sunku susikaupti bet kokiam darbui, prastėja atmintis, viskas krinta iš rankų, blogėja bendra savijauta. Taip pat sumažėja regos, klausos, lytėjimo ir kitų pojūčių jautrumas. O be to, nualintas organizmas greičiau pažeidžiamas - kimba įvairios - tiek virusinės, tiek peršalimo - ligos. Nėra ir emocinio stabilumo - kartais menkniekis išmuša iš pusiausvyros. 

Jeigu darbas sunkus, ilgai trunka, jaučiama didelė nervinė bei emocinė įtampa, jei dirbdami nesilaikome racionalaus darbo ir poilsio režimo, gresia pervargimas. Tai gali sutrikdyti sveikatą. Norint atsikratyti pervargimo, ne visada užtenka gerai išsimiegoti, kartais gali prireikti ir specialaus gydymo bei reabilitacijos. Pervargus gali sutrikti miegas. Neišsimiegoję būsite nedarbingi ir, tik prasidėjus dienai, jausitės pavargę. Užburtas ratas, iš kurio be vaistų sunkiau išeiti. Geriau savo organizmui leisti atsipalaiduoti ir pailsėti natūraliai. Daug daugiau nuveiksime, jei atsipalaiduosime, pailsėsime, nors darbą reikia padaryti greitai. Kartais tai gali būti 15 minučių pertrauka, kartais reikia visos dienos ar vakaro. Tačiau pailsėjus nuovargis praeina, grįžta puiki savijauta ir darbingumas. Svarbiausia - tinkamai organizuokite darbą - darbo vietą, laiką, režimą. 

Nuovargio profilaktikai daugelis specialistų rekomenduoja fiziologines procedūras - tai vandens procedūros, mankšta, masažai, biologiškai aktyvių taškų stimuliavimas. 

Specialistai pataria - jei esate pavargęs, o darbą vis tiek reikia baigti šiandien, ne rytoj, atsigaivinti padės šaltas vanduo - jį reikia leisti pakaitomis pirmiau ant dešinio, o paskui ant kairio riešo vidinės pusės. Leisti tol, kol ims gelti. Vėliau šlapią vėsų rankšluostį palaikyti prie smilkinių, kaktos, akių. 

Po kelionės ar prastai miegotos nakties atsigauti padės šaltas dušas, tačiau, atlikus būtiniausius darbus, organizmas vis tiek reikalaus poilsio. Atgaivina vitaminizuoti ir mineralizuoti gėrimai, arbata, jei tinka - kava. 

Patariama protinį darbą kaitalioti su fizine veikla. Pavyzdžiui, valandą, dvi pasėdėjus prie popierių ar kompiuterio, reikia padaryti pertrauką - palaistyti gėles, atsigerti arbatos ar atsistojus pažiūrėti pro langą tvirtai pasukant galvą į vieną ir kitą pusę. 

Išsivysčiusiose šalyse, siekdamos vis didesnio darbo našumo, tačiau saugodamos savo darbuotojų sveikatą, kompanijos tyrinėja, kokią įtaką darbo našumui galėtų turėti įvairūs kvapai. Mintis apie darbo vietų kvėpinimą pirmiems kilo japonams - šioje šalyje kompanijos kvėpina darbo aplinką aromaterapiniais aliejais, norima, kad darbuotojai visą laiką jaustųsi žvaliai. Didžiojoje Britanijoje apie 40 proc. kompanijų pritaria šiai idėjai ir jau pradeda ją įgyvendinti. Pastebėta, kad kai kurie kvapai darbo vietose padeda žmonėms geriau susikoncentruoti, suteikia žvalumo. Puiki relaksacijos priemonė - lengva muzika pertraukos metu. 

Na, o po labai sunkios ir įtemptos darbo dienos pargrįžę namo, nepulkite iš karto valgyti, nors ir labai esate išalkę, pavargę. Neskubėkite - pirmiausia užsikaiskite arbatos, ramiai pavakarieniaukite švelnios muzikos fone ir tuomet prisileiskite vonią šilto vandens su kvapniaisiais aliejais ir žolelių antpilu. Jie tikrai jus atpalaiduos ir nuramins. 

Aromatinių aliejų ir kvapių žolių mišinių tikrai galima nusipirkti - nebūtina juos ruošti patiems, nes kvapniųjų aliejų galima nusipirkti didžiuosiuose prekybos centruose, tikrai nereikia ieškoti specializuotose parduotuvėse. Na, o jei norite, galite ir patys pasiruošti iš įvairių, kad ir arbatoms džiovintų vaistažolių - čiobrelių, ramunėlių, liepžiedžių ir kitų žolynų. Belieka juos užplikyti ir nukošus supilti į vonią. 

Pušų ar pipirmėtės kvapas gali sumažinti stresą, o citrinos, rožių, levandos, vanilės, šalavijo - pakels nuotaiką ir labai maloniai nuteiks. 

Pasigaminkite kūno šveitiklį, kuris palepins jūsų odą ir padės atsipalaiduoti po vandens procedūrų. Į dubenėlį įdėkite porą šaukštų rupios druskos, ant jos užlašinkite keletą lašų arbatmedžio aliejaus, įdėkite porą šaukštų maltos kavos (neplikytos), porą šaukštų grietinės (tinka grietinėlė, vanduo), išmaišykite, šiek tiek palaukite (10-15 min.) ir ištrinkite visą kūną. Tiesa, vietoje arbatmedžio aliejaus tinka bet koks kitas, galima dėti porą šaukštų medaus. Po to šveitiklį reikia nuplauti vandeniu be jokio muilo. Maloniai nuteikia tiek vakare, tiek ryte - oda tampa švelni, lengvas masažas labai ramina. O tada būtina ilsėtis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]