NEREGYS IR VISUOMENĖ

Irena VOLODKIENĖ

"DAIKTAI, KURIE KALBA"


Šiaulių "Aušros" muziejus, įkurtas 1923 m. kovo 11 d., - vienas iš didžiausių muziejų Lietuvoje, išsiskiriantis rinkinių ir ekspozicijų įvairove, turtinga istorija bei aktyvia veikla. Muziejus saugo ir puoselėja senąsias muziejininkystės tradicijas. Kita vertus, jis yra šiuolaikiškas, atviras naujovėms ir įvairioms galimybėms. 

Ch. Frenkelio vila - tai šiuolaikinis daugiafunkcinis muziejus: jis funkcionuoja ir kaip galerija, ir kaip koncertų salės, ir kino bei kultūros centras, per ekspozicijas, parodas ir renginius pristatantis Lietuvos ir Europos kultūros paveldą. Ch. Frenkelio viloje šiuo metu yra įrengtos trys ekspozicijos: "Provincijos dvaras ir miestas", "Žydų paveldas Šiauliuose: pirkliai Frenkeliai", "Daiktai, kurie kalba". Ekspozicijomis ir renginiais susidomi vis daugiau sveikų ir negalią turinčių žmonių. Atsirado poreikis kurti ekspoziciją, pritaikytą neregiams ir silpnaregiams. Šiaurės Lietuvos regione, Šiauliuose, regos negalią turinčių žmonių bendruomenė yra gausiausia. Šiandien regos negalią turintiems žmonėms veiklos ir kultūrinių renginių netrūksta, tačiau visapusiškai jie gali pažinti ne visas kultūros sritis. Regėjimo negalios žmonės neturi sąlygų susipažinti su muziejuose eksponuojamomis kultūros vertybėmis. 

Neregiai apžiūri taktilinę ekspozicijąSausio 20 d. "Aušros" muziejaus Chaimo Frenkelio viloje įvyko vienas pirmųjų Lietuvoje muziejų metų renginių - naujos taktilinės ekspozicijos "Daiktai, kurie kalba", skirtos neregiams ir silpnaregiams, atidarymas. Į vilos salę gausiai susirinkusiems šiauliečiams skambėjo Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriaus folkloro ansamblio "Sedula" (vadovė V. Gintilaitė) atliekamos dainos. Lietuvos Respublikos Seimo narys Edvardas Žakaris ir Jolanta Žakarienė artėjančio jubiliejinio gimtadienio proga pasveikino ansamblio vadovę Virginiją Gintilaitę, palinkėjo jai ir ateityje visus džiuginti ir žavėti savo talentu. Muziejaus direktorius Raimundas Balza pažymėjo, "kad ši ekspozicija - tai indėlis į šalies kultūrinį gyvenimą, kad ji visus praturtins naujais įspūdžiais, o Šiaulių menininkams suteiks naują erdvę kūrybai". LR Seimo narys E. Žakaris paminėjo, kad Šiaulių "Aušros" muziejus - vienas iš geriausiai dirbančių muziejų Lietuvoje, kur akivaizdžios pastangos meną padaryti prieinamą visiems žmonėms, o tokios ekspozicijos - tai galimybė pažinti istorinius daiktus ir meno kūrinius. Parlamentaras dėkojo muziejaus direktoriui ir kolektyvui už įdomią ekspoziciją. Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centro direktorius Alfonsas Navickis dėkojo muziejaus darbuotojams už parengtą projektą, suteikiantį galimybę dalyvauti muziejaus veikloje ir sveikiems, ir regėjimo negalią turintiems žmonėms. 

Naująją ekspoziciją pristatė parodos kuratorė Šiaulių "Aušros" muziejaus Dailės skyriaus vedėja Odeta Stripinienė: "Norint išsiaiškinti tokios ekspozicijos reikalingumą, 2009 m. buvo atlikta silpnaregių ir neregių apklausa, kuria buvo siekta sužinoti regėjimo negalią turinčių žmonių nuomonę, kokios veiklos ir pramogų jiems trūksta, kokios turėtų būti parodos ir ekspozicijos. Šį tyrimą, padedant muziejininkams, atliko Šiaulių universiteto Socialinių mokslų fakulteto verslo administravimo specialybės studentės Daiva Česaitytė, Simona Sakalaitė, Judita Svidrutė ir Agnė Urbutytė. 2010 m. studentės dalyvavo konkurse premijai už geriausią projektą miestui ir verslui gauti. Studentės pateikė kūrybinį projektą "Šiaulių "Aušros" muziejaus naujos silpnaregiams ir neregiams pritaikytos ekspozicijos sukūrimas ir įrengimas". Jos buvo apdovanotos paskatinamąja premija. "Daiktai, kurie kalba" užima tris erdves cokoliniame vilos aukšte. Ši ekspozicija remiasi taktiliniu principu - "žiūrėjimu" pirštais. Ekspozicijoje norėta pristatyti "Aušros" muziejų per daiktą-eksponatą, šitaip parodant muziejaus rinkinių įvairovę ir jų gausą. Joje lankytojai susipažins su Lietuvos istorijos ir kultūros fragmentais, šiuolaikiniu menu. Ekspozicijoje "Daiktai, kurie kalba" rodomus daiktus galima ne tik apžiūrėti, bet ir juos paliesti, prie kiekvieno eksponato aprašymas reginčiųjų ir brailio raštu, su ausinukais ir audiogidu - išgirsti jų istorijas." Po pristatymo parodos kuratorė pakvietė visus susipažinti su archeologiniais radiniais, senovėje kaime ir tarpukario Lietuvoje naudotais daiktais, nuolat kintančiu meno pasauliu, palinkėjo visiems naujų įspūdžių ir emocijų. 

Neregiai apžiūri taktilinę ekspozicijąEkspozicija pradedama nuo seniausių laikų - geležies amžiaus. Šį laikotarpį pristato archeologiniai radiniai, kurie suteikia žinių apie mūsų protėvių namus, drabužius ir papuošalus, ginklus bei darbo įrankius. 

Apie XIX a. pabaigos - XX a. pradžios Lietuvos kaimą pasakoja daiktai, naudoti buityje ir apeigoms. Tai prieverpstės, kryžių viršūnės, margučiai, Užgavėnių kaukės, tradiciniai muzikos instrumentai - ožragis, kleketas, terkšlė, būgnas ir dūda. Visais instrumentais galima pagroti. 

Su XX a. tarpukario miestu supažindina miestiečių daiktai: gramofonas, sieninis laikrodis, radijo imtuvas, telefonas, dumplinis paviljoninis fotoaparatas, virtuvės reikmenys. Žvelgiant į mokyklos inventorių - suolą, rašymo lentelę, žemėlapius, įvairias smulkmenas - galima įsivaizduoti tarpukario moksleivio kasdienybę. 

Ekspoziciją užbaigia menininkų kūriniai, supažindinantys su nuolat kintančiu meno pasauliu. 

Projekte dalyvauti ir sukurti meno kūrinius buvo pakviesti Šiaulių miesto menininkai: Jurga Sutkutė, Arūnas ir Reda Uogintai, Zenonas Tomkus, Aleksas Feliksas Steponavičius, Albertas Martinaitis, Regina Tamašiūnaitė, Rūta Stankienė. 

Parodos atidaryme apsilankė patys aktyviausi Šiaulių, Kelmės bei Radviliškio aklieji ir silpnaregiai. Visiems teigiamų įspūdžių ir emocijų tikrai netrūko, teko pasėdėti ir mokyklos suole, ir pagroti senoviniu muzikos instrumentu, ir išmėginti seną gramofoną. Šiauliečiams tai ne pirmoji aplankyta liečiamoji paroda. Lankytasi parodoje "Pajuskime gamtą drauge su Sezanu", net du kartus lankytasi ekspozicijoje "Muziejus neregiui" M. Žilinsko dailės galerijoje Kaune, kilnojamoje parodoje "Liečiu-matau" ir taktilinėje parodoje "Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas" Klaipėdos laikrodžių muziejuje. 

Rengdami ekspoziciją, muziejaus specialistai bendradarbiavo su LASS Šiaulių miesto ir rajono filialo vadove Inta Skeiviene, Lietuvos aklųjų bibliotekos direktore Rasa Januševičiene ir šios bibliotekos knygų leidybos skyriaus vedėju Jonu Kažukausku, konsultavosi, kaip sukurti saugią ir lengvai suprantamą ekspoziciją regos negalią turintiems muziejaus lankytojams. Šių organizacijų nariai patarė įvairiais klausimais: nuo ekspozicijos baldų parinkimo, informacinių stendų pateikimo iki lankstinuko silpnaregiams ir jo pritaikymo brailio raštui subtilybių. Visiems, prisidėjusiems prie šios idėjos įgyvendinimo, direktorius įteikė padėkos raštus. 

Šio projekto rėmėjai: LR kultūros ministerija ir Atviros visuomenės instituto Pagalbos fondas Lietuvoje "OSFL projektai". 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]