REDAKTORIAUS ŽODIS

 

AKTYVAUS JUMS SENĖJIMO...


Senieji pasibaigė. Naujieji prasidėjo. Apie praėjusius metus, atrodo, jau žinome beveik viską, o apie prasidėjusius - beveik nieko: daug pažadų, kurie išsipildys arba ne. O kiek dar staigmenų ir netikėtumų! Gal ir gerai, kad nežinome, kas mūsų laukia. Jei žinotume - būtų neįdomu. Todėl su tomis staigmenomis bei netikėtumais ir leiskite Jus, mieli skaitytojai, pasveikinti. Tegu šiais metais staigmenos būna malonios, o netikėtumai - šaunūs!  

Praėję metai žurnalo "Mūsų žodis" redakcijai išskirtiniai nebuvo. Žurnalą ir jo priedus brailio raštu "TVR programos" bei "Šulinys" leidome be didesnių sutrikimų. Nauja buvo gal tai, kad įgyvendindami Nacionalinę žmonių su negalia socialinės integracijos programą bendravome tiesiogiai su jos koordinatoriumi - Neįgaliųjų reikalų departamentu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Bet gal ne taip svarbu, kas per ką, su kuo bendrauja. Svarbu, kad būtų ką skaityti!  

Skaitantiems brailio raštu praėję metai reikšmingi - Pasaulio aklųjų sąjunga Vokietijoje surengė pasaulinį brailio kongresą "Braille 21". Šiame renginyje ieškota atsakymo į klausimą, kas laukia brailio rašto XXI amžiuje. Atsakymas paprastas: brailio raštas gyvuoja jau beveik du šimtus metų, gyvuos jis ir toliau. Aišku, daug kur jį keičia kalbos sintezatorius. Tačiau, kai technologiniuose procesuose balsas atsiduria aklavietėje, jam į pagalbą ateina brailio raštas. Beje, jis vis labiau skverbiasi į mūsų gyvenimą. Jau tapo įprasta, kad vaistų pakuotės yra su užrašais brailio raštu. Nesusimąstome, kad anksčiau galėjo būti kitaip. Dabar jau vis garsiau kalbama, kad taip turėtų būti paženklintos visos kitos prekės. Pagyvensim - pamatysim.  

Tikėdami, kad brailio raštas gyvuos dar ilgai, pažvelkime į 2012-uosius. Kas mūsų laukia, apie ką naujo rašysime? Tikimės šiais metais daugiau dėmesio skirti jaunimui. Pabandysime atidžiau pažvelgti, kaip jauni aklieji ir silpnaregiai ieško savo vietos gyvenime, kaip siekia mokslo, žinių, kaip jiems tai sekasi daryti. Šie prasidėję 2012-ieji Europoje paskelbti Vyresnių žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metais. Kitaip dar vadinami Europos aktyvaus senėjimo metais. Tie užsienietiški pavadinimai "paslaugiai nesiverčia" į mūsų kalbą. Aktyviai senti, matyt, reiškia tai, kad senas žmogus turi gyventi įdomų gyvenimą. Tai taip pat gera tema rašiniams. Nepamiršime ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos XXIII suvažiavimo. O kur dar kitos gyvenimo padiktuotos aktualijos?  

Jūs, mieli skaitytojai, taip pat galite mums parašyti. Svarbu, kad būtų įdomu, nauja, kitiems skaitytojams žinotina. Nesvarbu, kad ne viskas sklandžiai, tvarkingai į popierių ar elektroninę laikmeną suguls. Svarbus yra noras žiniomis pasidalinti su kitais. Svarbu nepamiršti, kad žurnale rašoma apie blogai matantį ar visai nematantį žmogų ir jo gyvenimą.  

Rašyti mums galima įvairiausiais būdais - elektroniniu paštu, brailio, reginčiųjų raštu. Geriausia būtų, kad, rašydami tekstą reginčiųjų raštu, jį išspausdintumėte. Ranka rašytas tekstas ir įskaitomas sunkiau, ir, tekstą perrenkant kompiuteriu, faktus iškraipyti daugiau galimybių. Labai gerai, kai prie rašinio pridedama iliustracija - nuotrauka, leidinys ar kita informacinė medžiaga. Aišku, patogiausia šiais visuotinės kompiuterizacijos laikais viską atlikti kompiuteriu. Bet tinka ir kiti būdai.  

Beje, jei pritariate viešosios įstaigos "Brailio spauda" (taip vadinasi žurnalo "Mūsų žodis" redakcija ir spaustuvė brailio raštu) veiklai, galite paremti mūsų veiklą paaukodami du procentus gyventojų pajamų mokesčio. Jei to padaryti patys negalite, paraginkite kitus. Mes už tai jums iš anksto dėkojame. Paaukotas lėšas panaudosime žurnalo "Mūsų žodis" ir knygų brailio raštu leidybai.  

"Brailio spaudos" darbuotojų ir visų žurnalui "Mūsų žodis" rašančiųjų vardu noriu pasidžiaugti, kad, nors valdžia ir gąsdina naujomis krizėmis, tačiau daugelis Jūsų šiais metais radote lėšų ir žurnalą užsiprenumeravote ar užprenumeravote kitiems. Vieni šiam reikalui skyrėte savų pinigų, kiti - radote įvairių projektų eilutėse vietos "Mūsų žodžio" prenumeratai. Dar kartą ačiū jums visiems.  

Tegu atėję Naujieji metai atneša tai, ko praėję nespėjo. Sveikatos Jums visiems ir daug laiko geriems sumanymams įgyvendinti.  

 

Vyriausiasis redaktorius
Vytautas GENDVILAS


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]