RENGINIAI

Danutė CIDZIKIENĖ

LAPKRIČIO VYTURIUKAI


Tai ne stebuklas. Fabijoniškių mikrorajone lapkričio 11 d. pragydo vyturiukai! Iš tikrųjų, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre (LASUC) įvyko šeštasis tarptautinis aklųjų ir silpnaregių vaikų meninės raiškos ir kūrybos festivalis - konkursas "Vyturiukai-2011", kurį suorganizavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga drauge su projekto partneriais - LASUC pedagogais. Siekdama skatinti regėjimo negalią turinčių žmonių meninę kūrybinę veiklą, LASS 2001 m. inicijavo pirmąjį šios negalios vaikų ir jaunimo festivalį. Jis vykdavo pakaitomis kas antri metai Vilniuje ir Kaune. 

Geriausių įvertinimų susilaukė akordeonininkas M.DvylaitisŠiame, jau šeštajame konkurse, skirtame šviesiam dainininkės Beatričės Grincevičiūtės gimimo 100-ajam jubiliejui, savo meninius gebėjimus demonstravo įvairaus amžiaus mokiniai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Mažeikių, Jurbarko, Visagino bei svečiai iš Lenkijos - Vroclavo ir Liaskų aklųjų ir silpnaregių mokyklų. Konkurso tvarką ir sąlygas reglamentavo parengti nuostatai, kurių laikantis pavasarį buvo organizuotas pirmasis šio festivalio atrankos turas. Taigi, į antrąjį "Vyturiukai-2011" turą pateko vertinimo komisijos atrinkti kūrybingiausi instrumentinės bei vokalinės muzikos, šokio ir teatro sričių moksleiviai. Šį kartą per 30 vaikų pasirodymų taip pat stebėjo vertinimo komisija, kuriai pirmininkavo Vilniaus Tuskulėnų vidurinės mokyklos muzikos mokytoja ekspertė Renata Deltuvienė (narės-Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijos fortepijono skyriaus vedėja Virginija Domeikaitė ir šio projekto koordinatorė Danutė Cidzikienė). Festivalyje-konkurse skambėjo įvairių stilių muzika. Buvo gausu tiek senovinės, tiek klasikinės, tiek populiarios muzikos. Nemažas instrumentininkų būrys kūrinius atliko blokfleita, kanklėmis, bandonija, akordeonu ir "instrumentų karaliumi" - fortepijonu. Fortepijonu grojančių konkurso dalyvių buvo net septyni. Šeši iš Vilniaus ir viena dalyvė iš Kauno. Vertintojų nuomone, "vilniečiai išsiskyrė iš kitų grodami sudėtingas programas. Visi pianistai turi puikiai išlavintą techniką, kūrinius atliko labai muzikaliai ir jautriai. Įdomu tai, kad visus šešis dalyvius konkursui paruošė mokytoja Renata Krikščiūnaitė (Dainora Laukžemytė, Justas Pažarauskas, Raigardas Daraganas, Vytautas ir Paulius Leveriai, Aistė Vilkišiūtė)". Geriausius įvertinimus pelnė instrumentininkai Mindaugas Dvylaitis (akordeonas) ir Wojciech Lawnikowicz (gitara) iš Vroclavo, sužavėję visus įtaigiu ir technišku bei emocionaliu muzikavimu. Puikiai pasirodė ir jauniausias konkurso dalyvis Vytautas Bakys (blokfleita), Svajūnas Birgiolas (bandonija) iš Jurbarko, Gintarė Stanytė (kanklės) iš Kauno, Brigita Narmontaitė (akordeonas) iš Vilniaus. 

Svečiai iš Lenkijos išsiskyrė populiariosios muzikos interpretacijomis. Džiugino vienintelis choras iš Liaskų aklųjų ir silpnaregių vaikų muzikos mokyklos, kuriam vadovauja mokytoja Martyna Drabik-Dziedzičak. Daugelis Vroclavo jaunųjų dainininkų pademonstravo puikią dainavimo techniką, pagirtinas muzikinės minties plėtojimas, frazavimas. Lietuvai atstovavo aštuoni įvairaus amžiaus grupėms priklausantys vokalistai: Deimantė Reinytė, Deividas Mankevičius, Ramunė Saulėnaitė, Ernestas Vaškevič ir Raigardas Daraganas (LASUC, mokytoja Tamara Blažienė); jauniausia vokalistė Evelina Rubežiūtė iš Klaipėdos (mokytoja Loreta Aukštuolienė), Rinalda Pocevičiūtė iš Mažeikių Sodų vidurinės mokyklos (mokytoja Eridana Tallat-Kelpšienė) ir Lidija Gurova iš Visagino Česlovo Sasnausko muzikos mokyklos (mokytoja Vita Pimpienė), žinoma, kaip populiari įvairių šalies bei televizijos projektų dalyvė. Vokalistų programos buvo įdomios, atitiko konkurso reikalavimus ir pasiruošimo lygį. 

Kauno miesto dalyviai, kurių dauguma iš Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro, parengė literatūrinę muzikinę kompoziciją "Beatričei" (mokytojos Teresė Pangonienė ir Reda Urnienė), į ją vadovės šiltai ir jaukiai įterpė vaikų muzikinius gebėjimus. Kompozicijos siužetas gražiai siejosi su dainininkės Beatričės Grincevičiūtės gimimo 100-ąja jubiliejine sukaktimi. Įdomiai ir išradingai prisistatė LASUC vaikų ir jaunimo teatro studija "Akiniai", kuriai vadovauja mokytoja Lina Puodžiūnienė. Beje, mokytoja Lina yra ir renginio scenarijaus autorė bei režisierė - ji puikiai ir kūrybingai akcentavo ne tik Beatričės , bet ir M. K. Čiurlionio gyvenimo bei muzikinės kūrybos esmingiausius momentus, liudijančius meno paskirtį, muzikos misiją, jos jėgą ir suvokimą. Tarp pasirodymų žiūrovai galėjo gėrėtis puikiu muzikiniu fonu, klausytis ypatingo grožio, dvasingų literatūrinių tekstų bei mėgautis M. K. Čiurlionio tapybos darbais, kurie buvo demonstruojami videoprojekcijose ir visa tai siejosi su didžiojo menininko mirties 100-ųjų metinių minėjimu. 

Festivalio dalyviai už skirtingas muzikavimo savybes, pademonstruotas scenoje, buvo apdovanoti diplomais ir specialiai šiam renginiui sukurta ir pagaminta nominacija "Čiulbantis vyturiukas", kurio autorius LASS narys, meno kūrėjas keramikas Mindaugas Rutkauskas. Visus džiugino įmonės "Liregus" įsteigtas specialus prizas "Augantis medis", kurio trys nominacijos atiteko ryškiausiems festivalio-konkurso atlikėjams: akordeonininkui Mindaugui Dvylaičiui iš Kauno, LASUC vaikų ir jaunimo teatro studijai "Akiniai" ir gitaristui Wojciech Lawnikowicz iš Vroclavo. Vertinimo komisijos sprendimu kitiems dalyviams buvo papildomai įteikti kompaktiniai diskai "Laumiukai", spalvotų iliustracijų knygos "Užburtoji fleita", reljefinių reprodukcijų albumai "Vilniaus architektūra", na, ir saldieji prizai - šokoladai. Mokytojams, parengusiems mokinius konkursui, buvo įteiktos Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos pirmininko Sigito Armono padėkos. 

Finansiškai projektą "Vyturiukai-2011" rėmė Kultūros rėmimo fondas, Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Vilniaus lenkų kultūros namai, VšĮ LASS centro taryba, LASUC, informacinis rėmėjas - Lietuvos radijas. Dėkojame rėmėjams ir visam LASUC mokytojų kolektyvui, nuoširdžiai padėjusiems organizuoti festivalį-konkursą "Vyturiukai-2011". Tikimės, kad po dvejų metų vyturiukai čiulbės Kaune. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]