SEMINARAI, KONFERENCIJOS

Lina NORKIENĖ

"ATRODAU GRAŽIAI - JAUČIUOSI PUIKIAI"


Taip skambiai buvo pavadintas pirmas seminaras, skirtas regėjimo negalią turinčioms moterims, kad jos geriau suvoktų žmonių išvaizdos subtilybes, daugiau sužinotų apie grožio procedūras bei pačios išmėgintų jų poveikį. 

Šis seminaras vyko gruodžio 2-4 dienomis Vilniaus paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centre. Iš visos respublikos atvykusios LASS narės - daugiausia jaunos merginos - buvo supažindintos su seminaro programa bei lektorėmis. Beje, ugdymo įstaigos dėstytojos prisipažino, kad joms buvo labai nedrąsu ir nauja bendrauti su neregiais ir silpnaregiais žmonėmis. Jos labai jaudinosi, tačiau tvarkėsi, reikia pripažinti, gana neblogai. Jei seminaro pradžioje buvo pasirinktas visiems įprastas skaidrių demonstravimas ekrane, tai pastebėjus, kaip vargstame stengdamosi įžiūrėti tekstą, iš karto buvome nuramintos, kad tekstus galėsime nusikopijuoti į kiekvienai patogias laikmenas, o visą tekstą, kuris paskaitoms tikrai buvo reikalingas, lektorė Alma skaitė balsu. 

Norint pasiekti paskaitos efektyvumo, buvo galima kruopščiau atrinkti tikrai būtiną vaizdinę medžiagą, tačiau dėstytojos gana operatyviai ir jautriai reagavo į kiekvienos iš mūsų poreikius, vis nepamiršdamos padrąsinti ir pagirti. To gyrimo, mano požiūriu, būta gal kiek ir per daug, tačiau tarp mūsų esančioms jaunoms merginoms gražūs žodžiai, manau, suteikė daugiau pasitikėjimo savimi. 

Jau pirmąją seminaro dieną trumpai pasikartojome mados istoriją, kiekvienai epochai būdingą aprangą ir išvaizdą. Bendrais štrichais peržvelgėme šiuolaikinės aprangos stilius. Sužinojome, kad grožis, kad ir koks įvairus bei neapibrėžiamas atrodytų, yra mokslininkų išnagrinėtas, netgi yra nenuginčijamos taisyklės, kurių paisant galima siūti standartinius drabužius. 

Pradžioje reikėjo išsimatuotiNedelsdamos čiupome į rankas siuvėjų metrus ir išsimatavusios sužinojome, kaip atitinkame šiuos etalonus. Taip pat sužinojome, kokiam figūros tipui save priskirti. Gavome rekomendacijų, kokia apranga mums geriausiai tinka ir ko reikėtų vengti. Toliau buvo daugiau praktikos: išradingos ir entuziastingos dėstytojos Egidijos vadovaujamos, rišome šalikėlius ir skareles, gaminome aksesuarus iš trikotažo. Dirbo visos, parodžiusios bent menkiausią norą išmokti naujovių. Viskas atrodė taip gražu ir efektinga. Tik vis padejuodavome, kad bus labai sunku viską prisiminti ir atkartoti, kai to prireiks puošiantis iškilmingai progai. Regėjimo likučio neturinčioms merginoms stengėsi padėti pačios lektorės. Jos, kaip tikros savo srities žinovės, tiesiog degė noru kuo daugiau perteikti savo patirties, tik ne visos seminaro dalyvės buvo vienodai šia veikla susidomėjusios. 

Bene daugiausiai dėmesio ir širdies šilumos mums skyrusi dėstytoja Alma, pajutusi, kad lytėjimas mums labai svarbus, sumanė gana įdomią ir naudingą užduotį. Ji pasiūlė iš dviejų medžiagos atraižų atrinkti natūralų ir dirbtinį šilką. Kaip manote, kaip mums sekėsi? Ogi visaip: vienos tiesiog spėjo, kitos bandė remtis turima patirtimi ir intuicija. Pasirodo, natūralus šilkas yra lengvesnis už dirbtinį ir, pagniaužius jį delne, greičiau sušyla. 

Kita seminaro dalis buvo skirta veido priežiūrai bei grožiui. Kiek teko girdėti atsiliepimų, ši dalis daugumai dalyvių patiko labiausiai. Na, žinoma, kam nepatiktų būti lepinamai veido masažais ir kaukėmis. Mielos seminaro lektorės Gražina ir Anastasija nutarė, kad teorija be praktikos mažai ko vertos, todėl pasakodamos, kaip teisingai prižiūrėti veidą, visa tai leido mums pajusti savo "kailiu" (ar oda). Žinoma, kad ir labai atidžiai stebėdamos, per tokį trumpą laiką negalėjome perprasti visų veido priežiūros subtilybių, tačiau keletą naudingų smulkmenų tikrai įsidėmėjome. 

Roma iš Kauno pasidalijo mintimis apie tai, kad ši veikla gali tapti ir neregio profesija. Reikia tik įgusti tinkamai atlikti veido masažą, išmokti parinkti tinkamą kosmetiką ir atskirti buteliukus... 

"Susitvarkiusios", kaip sakė seminaro lektorės, veidus, ėmėmės dekoratyvinės kosmetikos. Šioje srityje pasijutome mažiausiai kompetentingos, tačiau atkakliai kišome nosis ir stengėmės įžiūrėti visus smulkiausius veido dažymo niuansus. Nors, padiskutavusios su dėstytojomis, nusprendėme, kad pačioms tinkamai pasidažyti kažin ar pavyks, gautos žinios mums pasirodė vertingos. Visada pravartu žinoti, kokios spalvos tinka vienam ar kitam žmogui. Taip pat naudinga žinoti, kaip teisingai dažytis, kuria kryptimi ir iki kurios vietos tepti, kokiu šepetėliu naudotis, kaip lengviau nuvalyti nepavykusį potėpį. 

Kai dirbau choro artiste, turėjome linksmą posakį "dažytis mintinai". Ruošdamosi koncertams, ne visada po ranka turėjome veidrodį ir laiko į jį žvilgtelėti, todėl sceninį makiažą darydavome pasikliaudamos savo pojūčiais ir kolegių patvirtinimu, kad atrodome gerai. Čia tikriausiai derėtų patikslinti, kad scenai, kaip ir fotografijai, reikalingas ryškesnis nei įprasta makiažas, akcentuojantis akis bei lūpas. Priešingu atveju veidas scenoje atrodo kaip viena ištisa dėmė. Iš toli mūsų "meno" netikslumai nebuvo labai ryškiai matomi ir šis rezultatas tenkino visus. Na, o kasdien tinkamai pasidažyti silpnaregiam žmogui yra sudėtinga, ypač jei nešiojami akiniai su didinančiais lęšiais, - mat pastarieji išryškina visus nedailumus ir nepavykusius potėpius. 

Bendra seminaro dalyvių nuomonė - tai labai reikalingas renginys. Jame gavome daug naujų, naudingų žinių bei prisiminėme jau žinomas tiesas. Dar kartą turėjome progos pagalvoti apie savo išvaizdą ir jos perduodamą informaciją apie mus. 

Kaunietės išvykdamos pareiškė pageidavimą kitą sykį sužinoti apie jogą ir sveiką mitybą. Žinoma, svajoti reikia, nors realybė kartais visus mūsų norus "pakoreguoja" - ir ne per geriausiai. Nederėtų pamiršti, kad įgytomis žiniomis bei patirtimi verta pasidalinti su kolegomis savo miestų organizacijose. Tik tada tokie seminarai bus tikrai efektyvūs. Nepamirškime visiems girdėtos, bet savo prasmingumo nepraradusios frazės: "Grožis išgelbės pasaulį." 

Belieka tik pridurti, kad šį įdomų ir naudingą seminarą surengė VšĮ LASS centro taryba, lėšų skyrė Neįgaliųjų reikalų departamentas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]