MINTYS

Andrius VAINORAS

JIE GROJO, JIE GROJA...


Šiek tiek daugiau nei prieš du mėnesius, spalio 12 d., LR Seime surengtas Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos 85-mečio paminėjimas. Priešdėlis "pa-" čia atsirado neatsitiktinai, nes tą dieną Seime vykęs renginys visai nepriminė oficialaus, tokiais atvejais beveik įprasto jubiliejinio minėjimo su oficialiomis kalbomis, linkėjimais, įvykdomais ar neįvykdomais, bet lengvai dalijamais politikų pažadais. Renginyje Seime skambėjo daug muzikos, tačiau bene labiausiai džiugina tai, kad didelį jo dalyvių būrį sudarė gražus, talentingas, daug žadantis jaunimas. Tą dieną LR Seime koncertavusių jaunuolių pavardes ateityje išgirsime, o gal ir kartosime dar ne sykį. Tad šiuo rašiniu siūlome artimiau susipažinti su žmonėmis, kuriems galbūt lemta pratęsti Beatričės Grincevičiūtės, Juozapo Kairio, kitų profesionalių neregių muzikantų darbus, garsinti mūsų organizaciją, o gal ir Lietuvą. Visi jie kol kas tik pradeda rašyti savo kūrybines biografijas. Vienų "gyvenimo knygoje" tų įrašų daugiau, kitų - kiek mažiau, bet visų jų svarbiausi koncertai, didžiausios salės dar tik laukia. 

Dainora Laukžemytė. Skambina fortepijonu. Dešimtokė. Anksčiau mokėsi Vilniaus aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre. Nuo šių metų rudens - Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos moksleivė (fortepijono mokytoja Renata Krikščiūnaitė-Barcevičienė). 

"Kai apsisprendžiau stoti į šią mokyklą, - sako Dainora, - maniau, kad turėsiu daugybę nepatogumų dėl prasto regėjimo ne tik mokantis, bet ir bendraujant su kitais mokiniais. Laimė, kad mano nuogąstavimai buvo nepagrįsti. Konservatorijoje jaučiuosi puikiai, nes visi mano atžvilgiu yra labai geranoriški. O, svarbiausia, galiu mokytis muzikos. Ji mano gyvenime jau dabar užima labai svarbią vietą. Esu aktyvi, noriu išbandyti savo jėgas įvairiose disciplinose. Stengiuosi dalyvauti įvairiuose konkursuose, festivaliuose, kuo daugiau pamatyti bei sužinoti." Kai negroja, Dainora mielai žaidžia šoudauną (aklųjų tenisą), tik šiam pomėgiui lieka vis mažiau laiko. Kai vis dėlto jo atsiranda, mėgsta skaityti ar tiesiog bendrauti su draugais. 

D. Laukžemytė - įvairių festivalių, konkursų dalyvė. Du kartus dalyvavo neįgaliųjų kūrybos festivalyje Sankt Peterburge, Lietuvoje rengiamų konkursų "Pavasario vyturiukai", "Perliukai" laureatė. Spalio mėnesį ji dalyvavo tarptautiniame festivalyje "Šopenas moderniame ir klasikiniame kelyje" Lenkijoje, ten sulaukė neblogų vertinimų. Girdėję jos skambinimą muzikos pasaulio atstovai pripažino: jeigu ši mergina ir toliau taip dirbs, tai gali tapti aukšto lygio pianiste. Apie savo ateitį jaunoji muzikantė mąsto taip: "Gyvenimą, tikriausiai, siesiu su muzika, tad jau dabar turiu stengtis kuo daugiau pasiekti. Kiekvieną dieną groju bent po dvi valandas, o per atostogas - kartais ir visas penkias. Bet aš nepajuntu, kaip praeina tas laikas. Kaip yra pasakęs žymus vokiečių rašytojas Bertholdas Auerbachas, "muzika nuplauna kasdieninio gyvenimo dulkes nuo sielos". 

Mindaugas Dvylaitis. Gyvena ir mokosi Kaune. Akordeonininkas. Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro aštuntokas. Taip pat yra ir Kauno 1-osios muzikos mokyklos moksleivis. Baigęs aštuonias klases, toliau mokslą ketina tęsti Kauno J. Gruodžio konservatorijoje. Groti akordeonu Mindaugas mokosi jau aštunti metai (mokytoja Violeta Gadliauskienė). Įvairių tarptautinių konkursų dalyvis ir laureatas. Keturis kartus dalyvavo tarptautiniuose akordeonininkų konkursuose Italijoje - laimėtos trys pirmosios vietos ir viena antroji. Mindaugas taip pat du kartus dalyvavo neįgaliųjų kūrybos festivalyje Sankt Peterburge, o iš lapkritį vykusio tarptautinio jaunimo kūrybos ir meninės raiškos festivalio "Vyturiukai-2011" į namus parsivežė vieną iš trijų svarbiausių prizų. Šiais metais Mindaugas po didelių raginimų ir įkalbinėjimų nusprendė išbandyti jėgas Lietuvos televizijos rengiamame projekte "Lietuvos talentai". Tuo metu, kai buvo rengiamas šis straipsnis, paaiškėjo, kad M. Dvylaitis po atrankos turo jau pateko į "Lietuvos talentų" pusfinalį. 

Nė vienas žmogus, ypač jaunas, negali atiduoti viso savo laiko vien specialybei. Kai negroja, Mindaugas mėgsta žaisti aklųjų tenisą, lanko plaukimo treniruotes. Dalyvauja komandiniuose ir asmeniniuose Lietuvos aklųjų ir silpnaregių plaukimo čempionatuose. 

Gražvydas Sidiniauskas. Vaikystę praleido Kaune. Šiuo metu gyvena Vilniuje, mokosi Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijoje. Meilę muzikai atlikėjas sako pajutęs dar vaikystėje. Pirmieji jo talentą pastebėjo tėvai, todėl paskatino pradėti lankyti Kauno 1-ąją muzikos mokyklą. 

Gražvydas puikiai groja saksofonu ir pianinu. Laisvalaikiu savarankiškai mokosi groti gitara bei kuria dainas, kurios nepalieka abejingo nė vieno. Tad logiškas ir specialybės pasirinkimas šioje konservatorijoje - vokalinis džiazas. 

G. Sidiniauskas "nesikuklindamas" ir nesustodamas renka prizus įvairiuose festivaliuose ir konkursuose. 2008 m. Litexpo parodų rūmuose vykusiame "Mažųjų talentų" konkurse užėmė pirmąją vietą. 2010 m. dainų konkurse "Idėja 2010", atlikęs savo kūrybos dainą, taip pat buvo pirmas. 2011 m. "Neatrastų talentų festivalio" laureatas (pirmoji vieta). Šiais metais Gražvydas atstovavo Lietuvai Švedijoje, Baltijos šalių vienybės dienos renginyje, o dabar dalyvauja televizijos projekte "Dvi minutės šlovės". 

Kompozicijos paslapčių, groti fortepijonu, saksofonu G. Sidiniauską moko tokie muzikos pasaulio virtuozai, kaip Martynas Švėgžda fon Bekeris, Vitalijus Neugasimovas, Petras Vyšniauskas. 

G. Sidiniauskas ne tik mokosi, skina laurus įvairiuose festivaliuose, bet dalyvauja ir socialinėse akcijose. Tai ypač džiugina, nes socialiniai reikalai ar skauduliai jaunimui labai dažnai mažiausiai rūpi. Šį rudenį Gražvydas koncertavo Lietuvos Raudonojo Kryžiaus surengtoje akcijoje minint Tarptautinę alkio dieną. 

Justas Pažarauskas. Pianistas. Šiais metais baigė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrą (LASUC). Iki penktos klasės gyveno ir mokėsi Joniškyje. Vaikystėje matė gerai, bet patyrė traumą ir teko keliauti į Vilnių. Atvykęs į LASUC'ą iškart pradėjo mokytis skambinti fortepijonu "Lyros" muzikos mokykloje. Kartu su D. Laukžemyte spalį dalyvavo tarptautiniame muzikos festivalyje Lenkijoje. Groja dažnai, bet dideliu pianistu savęs nelaiko. Ketino Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijuoti garso režisūrą, bet dabar planai kiek pasikeitė. Kadangi šiais metais akademijoje nebuvo priėmimo į garso režisūros specialybę, todėl, nenorėdamas veltui praleisti metų, įstojo į Vilniaus kolegiją, verslo vadybos fakultetą. 

Justas dar nėra tvirtai apsisprendęs, ar rinksis garso režisieriaus specialybę. Tokiais atvejais sakoma: pagyvensime - pamatysime. Tepastebėsime, kad ši specialybė tarp Lietuvos neregių dar beveik neatrasta, tačiau kartu jau po truputį "prisijaukinama". Mūsų žiniomis, viena mergina šią specialybę jau studijuoja - kada nors pakalbėsime ir apie ją ar su ja pačia. 

J. Pažarauskas yra aistringas aklųjų teniso ir golbolo žaidėjas. Justą pagrįstai galime vadinti vienu tituluočiausių Lietuvos aklųjų teniso žaidėjų. Rezultatai golbolo aikštelėje kiek kuklesni, tačiau irgi ne kartą dalyvauta įvairiose tarptautinėse varžybose, iškovotos prizinės vietos įvairaus lygio turnyruose. 

Karolis Kaminskas. Šiais metais baigė Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrą. Dabar mokosi Kauno Juozo Gruodžio konservatorijoje. Groja klarnetu. Konservatorijoje šie metai Karoliui pirmieji, todėl apie mokslą nebuvo linkęs daug kalbėti: "Po truputį įsivažiuoju. Kai kada reikia daugiau padirbėti." Festivaliais, muzikiniais renginiais kol kas pasigirti labai negali - viskas dar prieš akis, tačiau jau dalyvauta "Pavasario vyturiukuose", tarptautiniame festivalyje Sankt Peterburge. Klarnetu groja aštuntus metus. Kaip pats sako, klarnetą pasirinkęs beveik atsitiktinai, nelabai žinodamas jo galimybes, muzikavimo būdą, bet dabar savo pasirinkimo nesigailįs. Laisvalaikiu Karolis mėgsta skaityti. Jis yra daugelio respublikinių brailio rašto skaitovų konkursų nugalėtojas, nors šiuo atveju, matyt, reikėtų labiau kalbėti ne apie laimėtas vietas ar prizus, o apie Karolio meilę knygai. 

Modestas Šlyžius. Kaip ir Karolis, šiais metais baigė Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių centrą. Mokosi Kauno ryšininkų mokykloje. Svarbiausi du pomėgiai - muzika ir kompiuterinė technika. Modestas yra vienintelis iš spalį LR Seime koncertavusio šešetuko, kuriam muzika yra tik hobis, o ne specialybė. Renkantis gyvenimo kelią vis dėlto "nusvėrė" informacinės technologijos. Kaip pats sakė, mėgsta ne tik dirbti, bet ir taisyti kompiuterius, instaliuoti įvairias programas, padėti akliesiems naudojant JAWS ar kitą pagalbinę programinę įrangą. Muziką, kaip Modestas sako, pamėgęs nuo vaikystės, dar nuo darželio, kompiuteriais rimčiau pradėjęs domėtis gal septintoje klasėje. Taip tie du pomėgiai dabar ir yra tarsi du keliai, kuriais Modestas visai smagiai žingsniuoja. 

Yra ir daugiau gabaus, įdomaus jaunimo - Lidija Gurova, Vaida Butautaitė - dainuojančio, muzikuojančio, siekiančio profesinių aukštumų. Apie L. Gurovą žurnale šiais metais jau rašėme ("MŽ" nr.2), kiti dar tik laukia savo eilės. Svarbu, kad siektų, tobulėtų, nesustotų ir anksčiau ar vėliau apie juos išgirsime. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]