TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Alvydas VALENTA

SEIME - LIETUVOS AKLŲJŲ ORGANIZACIJA


Seimo pirmininkės dovana Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungaiSpalio 12 d. LR Seime įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos 85-mečio bei Tarptautinės baltosios lazdelės dienos paminėjimas. Tai svarbus įvykis visai Lietuvos aklųjų bendruomenei: jos atliktų ir atliekamų darbų įvertinimas, tolimesnės veiklos skatinimas. Bendruomenės viduje šią veiklą galime vertinti įvairiai: vieniems ji patinka, kiti mano, kad galėtų būti intensyvesnė, visapusiškesnė, tačiau, vertinant bendrame visos valstybės įvykių kontekste, - tai jau pripažinimas! 

Šventinio renginio Seime globėja buvo pati jo pirmininkė Irena Degutienė. Ji tarė sveikinimo žodį renginio dalyviams, klausėsi brandžiausių aklųjų ir silpnaregių talentų koncerto. Seimo pirmininkė įteikė padėkos raštus dviem neregiams ir dviem akliesiems itin nusipelniusiems žmonėms: LASS veteranui Valentinui Vytautui Toločkai, informacinių technologijų specialistui, verslininkui, kuriančiam vietas kitiems neregiams Karoliui Verbliugevičiui, prof. oftalmologei Emilijai Daktaravičienei ir ilgametei aklųjų mokytojai Vandai Boreikienei. 

Savos kūrybos dainą atliko G. SidiniauskasŠventiniame renginyje LR Seime turėjo galimybę dalyvauti visų Lietuvos reglionų aklųjų ir silpnaregių delegacijos, regėjimo negalią turintis jaunimas. Užbėgdami į priekį pasakysime, kad iš viso dalyvavo apie 180 organizacijos narių, buvusių ir esančių jos darbuotojų. Pakvietimai dalyvauti šventiniame paminėjime taip pat buvo išsiųsti kiekvienam Seimo nariui. Gaila, nebuvo delegacijų iš Panevėžio ir Šiaulių regionų. Anot vienos iš renginio organizatorių, LASS centro tarybos darbuotojos Danutės Cidzikienės, įtakos galėjo turėti tai, kad iki spalio 15-osios reikėjo pabaigti ruošti ir Neįgaliųjų reikalų departamentui pristatyti 2012 metų projektus. O tai, čia jau ne D. Cidzikienės žodžiai, gana linksma "pasiutpolkė"... Visi kiti, kurie atvyko, atrodo, nenusivylė. Spalio 12-ąją Seime turėjo galimybę savo sugebėjimus parodyti brandžiausi LASS dainininkai ir muzikantai - solistai: Jūratė Vizbaraitė, Onutė Matusevičiūtė, Vladas Bagdonas, jaunieji atlikėjai: akordeonininkas Audrius Dvylaitis, pianistai Dainora Laukžemytė ir Justas Pažarauskas, dainininkai Karolis Kaminskas, Modestas Šlyžius, Gražvydas Sidiniauskas. Koncertą pradėjo choras "Vilnius", o baigė - folkloro ansamblis "Versmė". Visi renginyje dalyvavę kolektyvai apdovanoti suvenyrais su Seimo atributika, o jaunimas - saldainiais. Seimo nariams ir svečiams taip pat buvo parodytas žurnalistės Gemos Padribonienės sukurtas dokumentinis filmas apie LASS 85-erių metų veiklą "Kelias" bei pristatyta kilnojamoji paroda "Susitikimas su Beatriče po 100 metų". Kompoziciją "Sveika, Beatriče" atliko mėgėjų teatro grupė iš Kauno "Aira".  

Koncertuoja vilniečių folkloro ansamblis "Versmė"

Kiekviena nevyriausybinė organizacija stipri ir brandi tiek, kiek yra stiprūs ir brandūs jos nariai. Spalio 12-ąją akivaizdžiai galėjome įsitikinti, kad turime ir brandžių talentų, ir gražaus jaunimo. Renginyje beveik nebuvo oficialių kalbų, realių ar nerealių pažadų, politikavimo, bet buvo daug muzikos, meno, kūrybos. To, ką taip vertino pirmieji organizacijos kūrėjai. 

Po šventinio renginio visi jame dalyvavę aklieji ir jų bičiuliai čia pat, Seime, buvo pavaišinti lengvais pietumis, o po jų norintieji dalyvavo ekskursijoje po Seimo rūmus. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]