TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

 

DĖMESYS - SOCIALINEI PARTNERYSTEI


Neregio su lazdele logotipasPastaraisiais metais šalyje vykstantys socialiniai pokyčiai įvairiose neįgaliųjų gyvenimo srityse (socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje reforma, nauja veiklos projektų finansavimo tvarka, neregių profesinės reabilitacijos problemos ir kt.) skatina ir įpareigoja Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą (LASS) aktyvinti socialinį dialogą tiek su savivaldos institucijomis, tiek su valstybinėmis įstaigomis bei organizacijomis, LR Seimu ir Vyriausybe. Šie bei kiti neregiams ir silpnaregiams aktualiausi klausimai jau buvo aptarti Vilniuje per respublikinį seminarą "Partnerystė teikiant socialinės reabilitacijos paslaugas", per LASS XXII ataskaitinį suvažiavimą, LASS nuolatinių komisijų posėdžiuose. Klausimo aktualizacija vaizdžiai ir išsamiai išdėstyta LASS pirmininko pavaduotojos Ramunės Balčikonienės straipsnyje "Ar baisus savivaldybių vilkas?" žurnalo "Mūsų žodis" Nr.8. 

Kad aklųjų labai neišgąsdintų "savivaldybių vilkas" ir su juo galėtume rasti bendrą kalbą, 2011 m. Tarptautinė baltosios lazdelės (aklųjų) diena skiriama socialinei partnerystei bendruomenėje stiprinti ir socialiniam dialogui tarp LASS ir kitų įvairių institucijų gerinti. Tikimasi, kad paslaugų plėtra per savivaldybes nuo 2012 m. aktyvins visų neįgaliųjų integraciją į visuomenę, padės veiksmingiau spręsti įvairias socialines problemas. Europos Sąjungos politika taip pat siekia užtikrinti socialinio dialogo ir partnerystės būtinumą ir jam teikia išskirtinį dėmesį. Nors LASS jau įpusėjo devintąjį veiklos dešimtmetį, turi pakankamai įvairios patirties, tačiau ne visuose rajonuose gebama palaikyti pastovius dalykiškus ryšius su vietos savivaldybei priklausančiomis įstaigomis, motyvuotai pristatyti savo veiklą bei spręsti įsisenėjusias problemas. Šiemetinė Tarptautinė baltosios lazdelės diena - tai gera proga LASS rajonų filialuose rengti diskusijas, atvirų durų dienas, pristatant veiklą ir rajono aklųjų bendruomenės poreikius. Socialinės partnerystės ryšiai gilėja ir per neformalų bendravimą, kultūrą, sportą, kitus renginius, lobistinę veiklą. 

Tarptautinės baltosios lazdelės dienos proga, kaip ir kasmet, visuose organizacijos padaliniuose, socialinių paslaugų centruose, ugdymo įstaigose vyks daugybė renginių visuomenei bei vietos bendruomenei. VšĮ Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras spalio 15 dieną socialiniams partneriams pristatys savo veiklą - išryškins Vilniaus aklųjų bendruomenės reikmes. Tęstinis projektas - tradicinėmis tapusios Lietuvos aklųjų ir silpnaregių dienos "Susitikimai" šiais metais rengiamos medžio drožėjų ir aviaturizmo centre, mieste prie Nemuno - Prienuose. Šiam projektui įgyvendinti skirtų renginių ciklas tęsis visą mėnesį. Rugsėjo pabaigoje iš Kriūkų miestelio vidurinės mokyklos (Šakių raj.) į Prienų savivaldybės viešąją biblioteką atkeliaus edukacinė paroda "Susitikimas su Beatriče po 100 metų", skirta dainininkės gimimo 100-čiui. Numatytas parodos pristatymas ir neregių literatų susitikimas su prieniškiais meninio žodžio kūrėjais. Spalio 18 d. Prienų rajono savivaldybėje vyks konferencija "Neregys ir bendruomenė", kurioje dalyvaus vietos aklųjų ir silpnaregių bendruomenė, socialiniai darbuotojai, seniūnijų, savivaldybių bei LASS atstovai, atsakingi darbuotojai. Rajono žiniasklaidos atstovams bus surengta spaudos konferencija ir aptartos šio laiko aktualijos. Tą pačią dieną regėjimo neįgalieji turės galimybę susipažinti su naujausiomis techninės pagalbos priemonėmis. Bendrojo lavinimo vidurinėse mokyklose bus susitikta su moksleiviais bei pedagogais, susitikimai bus paįvairinami edukaciniais užsiėmimais "Parašyk man laišką...", kuriuose moksleiviai bus supažindinami su brailio raštu ir specialaus ugdymo problemomis. Kauniečių sporto klubas "Sveikata" numato surengti su moksleiviais šaškių turnyrą, susitikimą su aklaisiais parolimpiečiais. Ypatingas dėmesys bus skiriamas dailiųjų amatų meistrams ir tautodailininkams, jų darbų parodai. Numatytas žinomos tautodailininkės Lilijanos Keršienės siuvinėtų paveikslų galerijos lankymas. Prieš baigiamąjį koncertą žiūrovai galės ne tik apžiūrėti, bet ir įsigyti kauniečių amatų būrelių "Prakalbintas žilvitis" ir "Molio studija" kūrybinių darbų. 

Socialinę partnerystę stiprinti padės ir LR Seimo pirmuosiuose rūmuose spalio 12 d. numatytas renginys, skirtas LASS veiklos 85-čiui bei artėjančiai Tarptautinei baltosios lazdelės dienai. Nuo spalio 10 d. iki 24 d. ten veiks ir edukacinė paroda "Susitikimas su Beatriče po 100 metų". Šio renginio globėja - LR Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Renginio dalyviams bus pristatytas dokumentinis kino filmas "Kelias" (režisierė Gemutė Padribonienė), literatūrinė muzikinė kompozicija "Labas, Beatriče", kurią atliks Kauno aklųjų ir silpnaregių centro mėgėjų teatras "Aira". Trumpame koncerte dalyvaus profesionalūs atlikėjai Ona Matusevičiūtė, Vladas Bagdonas, Jūratė Vizbaraitė, valstybinio choro "Vilnius" kamerinė grupė, geriausi jaunieji instrumentininkai ir vokalistai, vilniečių folkloro ansamblis "Versmė". 

Kaip ir kasmet, valstybinis choras "Vilnius" spalio 16 d. savo gerbėjus bei miestelėnus pakvies į koncertą Vilniaus rotušėje. 

Linkime aklųjų ir silpnaregių bendruomenės nariams aktyvaus dalyvavimo renginiuose, nuoširdaus visuomenės bei socialinių partnerių dėmesio ir supratimo. 

LASS centro taryba 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]