BEATRIČEI GRINCEVIČIŪTEI - 100

Danutė VALUCKIENĖ

GEGUŽINĖ


Beatričės Grincevičiūtės garbei pastatytas stogastulpis"Ilguva - tai gražiausia vieta ant Nemuno kranto. Iš tikrųjų keistas čion gamtos stebuklas! Stovi ji ant aukšto kalno prie pat ramiai liūliuojančio Nemunėlio, kuris kiekvieną žadina ir patraukia prie savęs", - sakoma amžininkų atsiminimuose. Pridurčiau: tikras stebuklas, kad čia, Ilguvoje, susikryžiavo tiek Lietuvos kraštui ir jo kultūrai nusipelniusių žmonių kūrybos ir gyvenimo kelių. 

Prieš keletą metų apsilankiau Ilguvoje per Velykas su savo šeima. Švietė saulė, klegėjo paukščiai, nuo lengvo vėjelio virpėjo gležni liepų ir klevų lapai, rodos, šypsojosi Nemunas, plukdydamas į tolius savo vandenis. Tik Grincevičių namas užvertomis langinėmis atrodė toks liūdnas, visų paliktas ir užmirštas. Prisėdusi ant terasos laiptų, žiūrėjau į medžius, girdėjusius skambinant Arturą Rubinšteiną, smuikuojant Emilį Mlynarskį, regis, jaučiau, kaip plevena aukštai tarp šakų Beatričės balsas. 

Kriūkų vidurinės mokyklos muziejus ir kudirkaičių organizacija savo veikloje nemažai dėmesio skiria dainininkės Beatričės Grincevičiūtės atminimui saugoti ir puoselėti. Už tai esame gavę net dvi respublikinio labdaros fondo "Beatričės namai" premijas. Bet visi renginiai, sukakčių minėjimai, muzikavimo popietės vyksta mūsų mokykloje. Velykinėje išvykoje pagalvojau, kad reikėtų bent vieną dieną per metus sugrąžinti muziką į Ilguvos dvarą. Nutarėme gražiausiu metų laiku - gegužės mėnesį - rengti čia gegužinę. Pirmoji įvyko 2010 m. gegužės 17 dieną. Terasos laiptai buvo kaip tikras amfiteatras, oras pasitaikė nuostabus, žydėjo gėlės, tarp medžių margavo Nemuno žydruma, o paukščių čiulbesys kartais užgoždavo skaitovų balsus. Skambėjo Bachas, liaudies dainos, Beatričės 95 - mečiui sukurta daina "Kils dangun", griežė armonika ir pirmą kartą buvo atlikta specialiai šiai gegužinei sukurta daina "Ilguva - mano laimės žvaigždė". Labai didžiuojamės, kad abiejų dainų autorės yra mūsų mokyklos mokinės - Viktorija Masteikaitė ir Jurgita Petkūnaitė. Tekstai - Danutės Valuckienės. 

Apsidžiaugėme, kad "pirmasis blynas" neprisvilo. Norėjom svariau paminėti dainininkės 100-ąsias gimimo metines. Subūrę daugybę bendraminčių, surinkę pinigėlių, nutarėme įamžinti Beatričės atminimą - jos garbei 2011 metais per gegužinę atidengti stogastulpį. 

Taigi, gegužės 20-oji ir buvo ta džiaugsminga diena, kai mano svajonė tapo realybe. Atidengėme kriūkiečio tautodailininko, buvusio mūsų mokinio, Andriaus Bieliuko sukurtą ąžuolinį stogastulpį, po to klausėmės į Ilguvos dvarą sugrįžusios muzikos. Švietė saulė, šypsojosi akys, kalbėjosi širdys. Visų sielas sujaudino, mūsų šventę labai papuošė Šakių meno mokyklos kanklininkės, vadovaujamos mokytojos Audronės Adomaitienės. Gėrėjomės mūsų mokyklos dainininkių atliekamomis liaudies dainomis (mokytoja Rita Čebanauskienė), jaunųjų pianistų iš Šakių meno mokyklos (mokytoja Ina Jurgilienė) grojimu, tikra staigmena ausiai ir širdžiai buvo Kriūkų senjorų ansamblis. Koncerte taip pat dainavo Beatričės Grincevičiūtės kamerinio dainavimo konkurso laureatė Aušra Liutkutė. Savo šventę užbaigėme mūsų mergaičių sukurtomis dainomis, maži ir dideli smagiai ir pakiliai traukėme "Ilguva - mano laimės žvaigždė". 

Išklausiusi daugelio žmonių atsiliepimų apie šią šventę, drįstu teigti: mūsų kraštui reikia, kad Ilguvos dvaras, tiek dešimtmečių buvęs tikrais geros muzikos namais, turėtų atgimti. Kaip prasminga būtų, jei Beatričės gimimo dieną, kai parke karaliauja darganos ir vėjai, galėtume susirinkti buvusioje svetainėje ir žvakių šviesoje klausytis "Žvaigždutės", patys jaukiai ir šiltai pamuzikuoti, kad mus atvykusius pasitiktų ne užvertos langinės, o linksmai šviečiantys langai. Visi mums aiškina: šiuo metu nėra lėšų. Gaila. O gal galėtų vieną vasarą Seimo rūmai apsieiti be milijoninio remonto, gal galima būtų mūsų vadovų rezidencijas palikti be kai kurių prabangos dalykų, o sutaupytus pinigėlius skirti daugelio žmonių lankomiems brangiems ir reikšmingiems kampeliams sutvarkyti? 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]