VIRŠELIS

 

J. C. LOTH. IZAOKAS LAIMINA JOKŪBĄ


Parašas po iliustracija

XVII amžiaus vokiečių dailininkas Johann Carl Loth (1632-1698) gimė Miunchene. Jo tėvas Johann Ulrich Loth buvo Bavarijos dailininkas. Taigi nuo vaikystės namuose Johann turėjo dailės mokytoją. 1656 metais jaunuolis išvyko į Veneciją. Jaunojo dailininko kūrybai didelę įtaką turėjo tokie italų meistrai, kaip Giovani Battista Langetti (1635-1676), Luca Giordano, Carravagio (1632-1705). Dailininko kūriniuose jaučiamas dailininko G. B. Langetti dramatizmas. Didelę darbų dalį Johann paskyrė religinei ir mitologinei tematikai. Žinomiausi jo darbai - "Šventoji šeimyna", "Gailestingasis samarietis", "Suzana ir seniai", "Antonijus ir Kleopatra" ir kiti. Dailininkas dekoravo altorius, tapė paveikslus, kuriuose dominavo apnuogintas ir tobulai nutapytas žmogaus kūnas. 1692 metais J. C. Loth buvo paskirtas Romos imperatoriaus Leopoldo II rūmų dailininku. Dirbant imperatoriaus rūmuose kūrybinis dailininko palikimas pasipildė monarchų bei ambasadorių portretais. 

Biblinės tematikos paveiksle "Izaokas laimina Jokūbą" dailininkas vaizduoja tradicinę sceną. Joje - Izaoko žmonos apgavystė: moteris savo senam, jau apakusiam vyrui priveda palaiminti ir palikimą valdyti ne vyresnįjį, o jaunesnįjį sūnų. Subtiliai pavaizduotas iki pusės apnuogintas senojo Izaoko kūnas ir raukšlėtas veidas. Juodame paveikslo fone - balta dėme boluoja nuo apgaulės išblyškęs, baltas lyg drobė Jokūbo veidas. Balta marška apsigobusi galvą motina, lyg drąsintų apgaulei, laiko apsikabinusi Jokūbą. Jokūbas dešinę ranką, apvyniotą kailiu, padėjęs sėdinčiam lovoje tėvui ant kelių. Ranka apvyniota kailiu, nes vyresnysis brolis buvo labai plaukuotas. Taip šią sceną vaizduoja visi dailininkai, tikriausiai nesuvokdami, kad neregį interpretuoja kaip šiek tiek kvailoką, neskiriantį gyvos apžėlusios rankos nuo avikailio. 

Šis vidutinio dydžio (148 x 122,5 cm) aliejumi ant drobės nutapytas paveikslas 2008 metais buvo atneštas parduoti į Sotheby's meno kūrinių aukcioną Londone. 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]