TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

LENGVI PAVASARIO UŽKANDŽIAI


Jau pavasaris, darželiuose užaugo pirmosios salotos, daržovių - dar labai menkai, tad padiskutuokime apie egzotiškus vaisius ir apie tai, kaip juos naudoti. 

AVOKADAS 

Miško sviestu vadinami avokadai, kilę iš Meksikos, jau rado savo vietą ir ant mūsų stalo. Vieni pusryčiams avokadų tyrę tepa ant skrudintos duonos riekės, kiti pasigardžiuodami valgo įvairias salotas su šiais vaisiais, dar kiti pamėgo avokadų sriubą ir užkandžius. 

Maišus šių vaisių prieš išplaukdami į laivą pasiimdavo jūreiviai ir valgydavo užsitepę ant duonos tarsi sviestą. 

Kriaušės formos vaisiai gali būti įvairių atspalvių - nuo šviesiai žalios iki tamsios ar net juodos spalvos (priklauso nuo rūšies). Vaisiaus minkštimas yra žalsvai baltas ir neutralaus skonio. Sėklos ir odelė nevalgomi. Vaisius reikia perpjauti per pusę, išimti kauliuką ir minkštimą tuoj pat apšlakstyti citrinos sultimis, kad nepajuoduotų. Šaukštu išėmus avokado minkštimą ir sumaišius jį su kivi, bananų, ananasų, apelsinų vaisiais, gardžiuosimės skaniomis vaisių salotomis. Tinka pridėti pjaustytų krabų lazdelių gabalėlių, tinka derinti ir su vištiena, jautiena, krevetėmis. 

Indėnų garbinti avokadai - aukščiausios kokybės baltymų, riebalų ir angliavandenių šaltinis. Prinokę jie yra labai maistingi. Vaisiaus minkštime būna susikaupę nuo 15 iki 35 proc. itin kokybiškų riebalų, iš kurių spaudžiamas aliejus. Jame taip pat gausu mineralinių medžiagų (net 14), daug vitaminų, karotino ir ląstelienos. Avokadai gana kaloringi: 100 gramų yra apie 235 kalorijų, tačiau jie gerina riebalų apykaitą. 

Avokadai turi būti sunokę. Žievelės spalva nerodo vaisiaus kokybės, todėl spustelkite pirštu prie vaisiaus kotelio: jei liks įdubimas, avokadas sunokęs. Jeigu planuojate patiekalą su avokadu gaminti po 3 dienų, pirkite žalius vaisius. Sudėkite į polietileninį maišelį kartu su obuoliu ar pomidoru ir po 3 dienų jis bus sunokęs (laikyti kambario temperatūroje). Jeigu bijote, kad pernoks, dėkite į šaldytuvą. 

Šis vaisius labai naudingas nevalgantiems gyvulinės kilmės riebalų, taip pat sergantiems diabetu ar antsvorio turintiems žmonėms, nes avokaduose labai mažai cukraus. 

Avokadų salotos su krevetėmis ir kiaušiniais: joms reikės įvairių salotų lapų, saujelės špinatų, šviežio agurko, tiek kiaušinių, kiek porcijų ruošiame, avokado, saujos krevečių, natūralaus jogurto bei krapų ir citrinos griežinėlio papuošimui. 

Kiaušinius išvirkite, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais. Lėkštėje išdėliokite salotų lapus ir špinatus. Avokadą ir agurką supjaustykite plonomis juostelėmis ir užberkite ant salotų lapų. Supjaustytą kiaušinį išdėliokite ant lėkštės kraštų, viduryje palikite vietos krevetėms. Ant viršaus užpilkite jogurto, pabarstykite smulkintų krapų bei salotų prieskonių, papuoškite citrinos griežinėliu. 

Šios salotos puikiai tinka pavasarį, nes jos neapsunkina skrandžio. 

Trinta avokadų sriuba: keli avokadai, pora skiltelių česnako, vištienos sultinio, druskos, maltų pipirų. 

Per sietą pertrinkite avokadus, česnaką, masę sumaišykite su iš anksto išvirtu vištienos sultiniu, pagardinkite pipirais ir druska. Norėdami sotesnės sriubos, įdėkite keletą gabalėlių virtos vištienos (vietoje vištienos, anot virėjų, galima dėti virtos žuvies). 

KERTUOTIS 

Dar vienas vaisius, galintis papildyti mūsų vaisių racioną, - kertuotis. Jis yra maždaug 10 cm ilgio. Trumpi žvynai, kuriais padengtas vaisius, galiukuose žali ir atrodo kaip artišokų lapai. Viduje - baltas minkštimas su daugybe juodų sėklyčių. Yra saldus ir švelniai rūgštaus skonio kaip meliono. 

Vaisius turtingas vitamino C ir balastinių medžiagų, valgomas kaip paprastas melionas: perpjaunamas išilgai, minkštimas grandomas šaukšteliu. 

DUMPLŪNĖ 

Dar vadinama dumplainiu. Į popierių panašiose taurės formos žieduose slepiasi maži oranžiniai vaisiai. Švelniai rūgščiu skoniu primena agrastus su žemuogių (braškių) aromatu. Turtingas provitamino A. Galima valgyti vienas arba pamirkytas karštame šokolade. Tinka patiekalams puošti. 

Lietuvoje auginamos dumplūnės yra graikiško riešuto dydžio, gelsvos ar net tamsiai alyvinės spalvos, saldžiai rūgštaus skonio. Labai tinka į daržovių salotas, galima valgyti vienas prie mėsos ar žuvies patiekalų. Ypač skanios pavasarį, kai būna visiškai sunokusios per žiemą. Rudenį nuskintas, sudėtas į pintą krepšį, galima laikyti vėsioje vietoje visą žiemą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]