NAUJOS TECHNOLOGIJOS

 

TOS PAČIOS, BET KITOKIOS


Balandžio viduryje du Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) darbuotojai - Jolanta Kaznauskaitė ir Arvydas Juchna - kelioms dienoms buvo išvykę į Švediją. Mokėsi, kaip DAISY technologija leisti knygas. Apie DAISY knygas, naujas, akliesiems atsiveriančias galimybes ir LAB siūlomas naujoves kalbamės su vienu iš kelionės dalyvių A. Juchna. 

 

A. J. Lankėmės nedideliame Švedijos miestelyje Falkiopinge, kompanijos "Dolphin" atstovybėje Baltijos šalims. Tačiau pradėsiu kiek iš toliau. Daugelis "Mūsų žodžio" skaitytojų jau turbūt žino, kad LAB dalyvauja svarbiame 30 mėnesių trukmės projekte "Virtuali aklųjų biblioteka". Vienas iš projekto tikslų - sukurti virtualią garsinių knygų biblioteką, kuria regėjimo negalią turintys žmonės galės naudotis neišeidami iš namų, bet kuriuo paros metu. Tiksliau, norimą knygą jie galės į savo kompiuterį patys parsisiųsti iš specialios saugyklos. Projekte taip pat numatyta, kad biblioteka pradės leisti knygas DAISY technologija. Į Švediją mes kaip tik ir vykome pasimokyti dirbti su šia technologija, išsiaiškinti jos ypatumus, savo pačių galimybes. 

"M.Ž." Kiek plačiau pristatykite pačią DAISY technologiją. Tai nauja garsinė knyga ar kokia kitokia? 

A. J. DAISY yra angliškų žodžių "digital accesible information system" santrumpa. Išversti būtų galima taip - "skaitmeninis informacinės sistemos prieinamumas". O paprastai kalbant, DAISY suteikia galimybę regėjimo negalią turinčiam žmogui knyga naudotis taip, kaip ja naudojasi regintis žmogus. Galima knygą skaityti nuo pradžios iki pabaigos, iškart susirasti reikalingą puslapį ar skyrių, peržvelgti pastraipas, pasižymėti reikalingas vietas ir pan. Atsiveria ir daug naujų galimybių: knygą klausyti ar ją skaityti, atlikti paiešką pagal žodį, frazę, vardą ar pavadinimą. Žmogus iš tikrųjų į rankas jau gauna ne vien knygą, o tam tikrą informacinę sistemą. 

"M.Ž." Sąvokos "informacinės sistemos", "skaitmeninės technologijos" kai kuriems žmonėms, ypač vengiantiems visokių naujovių, gali įvaryti šoką. 

A. J. Iš tikrųjų nereikėtų nei nuogąstauti, nei pernelyg jaudintis. DAISY technologija leidžia skaityti mp3 formatu garsinamas knygas. Galimas ir atvirkštinis variantas - DAISY knygas skaityti įprastais mp3 grotuvais ar kompiuteriu, tik tuo atveju tai nebus DAISY, o tiesiog įprasta garsinė knyga. Taigi niekas nepralaimi, o anksčiau kompaktiniuose diskuose išleistos knygos niekur nedingsta. Kitas dalykas, kad pasaulis eina į priekį, kuriamos naujos technologijos, o mes nuo šio proceso negalime atsilikti. Prieš kelerius metus buvome liudininkai, kai garsiausios firmos, tarytum susitarusios, nustojo į rinką tiekti kompaktines kasetes. Pastaruoju metu vis sunkiau tampa dideliais kiekiais įsigyti kompaktinių diskų (CD). Netolimoje ateityje galime susidurti su labai panašia problema: vieną dieną CD niekas negamins, nes tiesiog neapsimokės to daryti. Taigi tiek biblioteka, tiek skaitytojai turėtų ruoštis pereiti į skaitmeninę erdvę ir pradėti naudotis jos teikiamomis galimybėmis. 

"M.Ž." Grįžkime prie DAISY. Kai kuriose valstybėse DAISY knygos akliesiems jau leidžiamos, tačiau ši technologija skirta ne vien regėjimo negalią turintiems žmonėms? 

A. J. Technologija sukurta skaitymo problemų turintiems žmonėms. Aklieji ir silpnaregiai - viena iš tikslinių šios technologijos vartotojų grupių, bet ne vienintelė. Egzistuoja pasaulinis DAISY konsorciumas. Gaminami DAISY grotuvai, programinė įranga. Lietuvoje, mano žiniomis, bandoma kurti ir leisti DAISY knygas pradinukams. Kol kas tai pavieniai bandymai, bet, kaip jau sakiau, turime reikalą su perspektyvia technologija, teikiančia daug įvairių galimybių. Egzistuoja šeši DAISY lygmenys - nuo paprasčiausio (tiesiog įprasta garsinė knyga) iki pilno DAISY. LAB orientuojasi į pilną DAISY, kitaip sakant, į DAISY su visomis šios sistemos galimybėmis. Numatyta, kad iki vykdomo projekto pabaigos turime išleisti dešimt pirmųjų DAISY knygų. 

"M.Ž." Vis dėlto, kai kalbame apie DAISY, dažniausiai turime galvoje ne grožinę literatūrą? 

A. J. DAISY knygos - tai pirmiausia leidžiami vadovėliai moksleiviams, studentams, kita mokslinė literatūra. Tačiau negalima sakyti, kad DAISY produktai orientuoti tik į besimokančius žmones. Žodynai, žinynai, enciklopedijos - DAISY čia suteikia tiesiog fantastiškas galimybes. 

"M.Ž." Grįžkime prie jūsų kelionės. Koks vis dėlto buvo svarbiausias jos tikslas? 

A. J. Išmokti gaminti DAISY knygas. Negalima sakyti, kad viską išmokome ir perpratome. Švedijoje buvome tik dvi dienas. Patys sistemos kūrėjai aiškino, kad, norint viską bent vidutiniškai perprasti, reikia mažiausiai savaitės. Tokios galimybės mes neturėjome, bet vis tiek daug ką supratome, parsivežėme reikalingos literatūros. 

"M.Ž." Kelionės metu paaiškėjo ir nenumatytų dalykų? 

A. J. Taip. Paaiškėjo, kad bent jau šiuo metu visiškai nematantis žmogus DAISY knygų leisti negali. Yra knygos gamybos grandžių, kurioms būtinas regėjimo likutis. Tai mums buvo naujiena. Ne mažesnė naujiena kompanijos, kurioje viešėjome, atstovams buvo tai, kad Lietuvoje gaminti DAISY knygas rengiasi visiškai nematantys žmonės. Tačiau, atrodo, vieni kitus supratome ir DAISY kūrėjai pasirengę tobulinti savo sistemą taip, kad su ja dirbti galėtų ir visiškai nematantys žmonės. Susitarėme bendradarbiauti: mes jiems siųsime savo pageidavimus ir pastabas, jie - tobulins sistemą. 

"M.Ž." Esate pirmieji, kurie prie DAISY knygų gamybos nori pasodinti visiškai nematančius žmones? 

A. J. Visada rizikinga manyti, kad esi pirmasis, kad pasaulyje iki tavęs kažko nebuvo. Taip, matyt, esame vieni iš pirmųjų. Bet ne tai svarbiausia. Neturime tikslo tobulinti pasaulio ar jį keisti. Tiesiog ieškome naujų galimybių, naujų darbo vietų Lietuvos neregiams. DAISY knygų gamyba - perspektyvi sritis, nematantys žmonės čia galėtų dirbti, galėtų būti kuriamos naujos į moderniausias technologijas orientuotos darbo vietos. Be abejo, laikas parodys, ar taip atsitiks, tačiau kol kas darbai vyksta, su sistemos kūrėjais bendradarbiaujama ir vilčių, kad visiškai nematantys žmonės DAISY knygas ne tik skaitys, bet jas ir gamins, tikrai turime. 

"M.Ž." Ačiū už pokalbį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]