PARODOS

Gema PADRIBONIENĖ

M. K. ČIURLIONIO "ZODIAKAS" KLAIPĖDOJE


Klaipėdoje, Laikrodžių muziejuje, atidaryta Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos ir Lietuvos dailės muziejaus Meno pažinimo centro parengta taktilinė edukacinė paroda "Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas". Tai ketvirtoji programos "Pažinkime meną pojūčiais" paroda, pritaikyta neregiams ir silpnaregiams. Tapytojas Arvydas Pakalka ir keramikas-scenografas Jonas Arčikauskas, sukūrę liečiamus, girdimus, užuodžiamus objektus pagal konkrečius M. K. Čiurlionio paveikslus, leidžia neregiui, pasitelkusiam vaizduotę, persikelti į kerintį mūsų dailės genijaus kūrybos pasaulį. Labai pakiliai sutikta ši paroda Nacionaliniame dailės muziejuje, bemaž metus "ilsėjosi" fonduose. Dailės muziejaus ir LASS vadovai dabar labai aktyviai varsto kultūros ir meno valdininkų duris - ieško pastovios vietos šiai unikaliai parodai. 

Baigiantis kovui, taktilinė paroda "Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas" atidaryta Klaipėdoje, Laikrodžių muziejuje. Parodos atidarymas tapo didžiausia švente Klaipėdos regos ugdymo centro jaunimui ir senjorams. Net poros valandų jiems nepakako paveikslams apžiūrėti. Visų neregių įspūdžiai regos ugdymo centro meninio ugdymo mokytojos Loretos Aukštuolienės mintyse: "Labai džiaugiuosi, kad ši paroda atkeliavo į Klaipėdą. Ją vadinu genialių, išradingų kūrėjų sutvertu stebuklu neregiams pažinti, o regintiems - pamokyti. Belgijoje teko apžiūrėti muzikos instrumentų parodą, pritaikytą neregiams. Žavėjausi ja, tačiau mūsiškių meistrų sukurta dailės paroda pranoksta belgiškąją keliais sprindžiais. Čia parodos lankytojas girdi ausinėse M. K. Čiurlionio muziką, liečia įvairiausių faktūrų brangiausią medžiagą, girdi upelį... ir taip regi genijaus viziją. Bandau įsivaizduoti, jog šiuos paveikslus išvydęs apsidžiaugtų ir pats autorius. Žvelgdama, kaip rimtai mūsų neregiai apžiūri paveikslus, tarsi regiu ir iš šalies besišypsantį, mąslaus veido M. K. Čiurlionį", - kalbėjo L. Aukštuolienė. 

Klaipėdos Laikrodžių muziejaus vyriausioji muziejininkė Giedrė Kazonienė išdrįso visų muziejininkų vardu žemai nusilenkti ir nuoširdžiai padėkoti Lietuvos dailės muziejaus Meno pažinimo centro vadovei Nidetai Jarockienei ir LASS kultūros programų koordinatorei Danutei Cidzikienei už jų sumanytą ir vykdomą programą "Pažinkime meną pojūčiais". "Ši paroda jau ketvirtoji. Regintys turėtų pasimokyti iš neregių įsijautimo į meno kūrinį. Regintys taip nemoka džiaugtis kaip neregiai. Visi, kurie iki gruodžio 1 d. lankysis Laikrodžių muziejuje, aplankys ir visą M. K. Čiurlionio parodą", - kalbėjo G. Kazonienė. 

Per 25 metus kultūros baruose besidarbuojanti Klaipėdos miesto Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Raimonda Mažonienė tarsi garsiausia meno kritikė parodos organizatores Danutę Cidzikienę ir Nidetą Jarockienę apibėrė gausybe klausimų. Ji bandė save pateisinti: "Ketvirtis amžiaus kultūros baruose, šimtai parodų Lietuvoje, Europos Sąjungoje, bet tai, ką išvydome šiandien, - fantastika. Šaunuoliai vilniečiai. Tarpdisciplininis menas padeda priartinti žmogų prie gamtos - čia viskas tikra. Tikriausiai aš ne vienintelė Lietuvoje, galvojusi, kad neregiai paveikslų negali matyti... Garbė kūrėjams ir tiems, kurie verčia juos kurti, tai yra neregiams ir jų meninio supratimo ugdytojams." 

Taktilinė paroda "Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas" Klaipėdoje, Laikrodžių muziejuje, veiks iki gruodžio 1d. Neįgaliesiems įėjimas nemokamas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]