LASS CENTRO TARYBOJE

 

 


2011 m. kovo 23 d. įvyko LASS centro tarybos posėdis. Jame dalyvavo visi 14 LASS centro tarybos narių ir kviestiniai asmenys. 

Posėdžio pradžioje buvo patvirtinti šių LASS įmonių ir įstaigų ūkinės-finansinės veiklos 2010 m. balansai: VšĮ "Aksida", UAB "Regplasta", VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centras, VšĮ Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centras, VšĮ Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centras, VšĮ Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras ir VšĮ LASS centro taryba. Remiantis nepriklausomų auditorių išvadomis, LASS įmonių ir įstaigų pateiktos finansinės ataskaitos visais reikšmingais atžvilgiais teisingai parodo įmonių ir įstaigų 2010 m. gruodžio 31 d. finansinę būklę ir 2010 m. finansinius veiklos rezultatus pagal Lietuvos Respublikoje galiojančius teisės aktus. Priimtas nutarimas dėl VšĮ "Aksida" gamybinio pastato-sandėlio įkeitimo bankui pratęsimo, kad VšĮ "Aksida" galėtų atsiskaityti už metalą, perkamą iš vokiečių firmos "Rasselstein Hoesh GmbH" karūnkamščiams gaminti. 

Posėdyje pateikta prie LASS centro tarybos veikiančių komisijų posėdžių informacija (turto ir ūkio reikalų; teisių gynimo ir socialinių reikalų; kultūros reikalų ir viešųjų ryšių). 

LASS turto ir ūkio reikalų komisijos posėdyje, kuris vyko 2011 m. kovo 2 d. Šiauliuose, apsvarstyti 2010 m. IV ketvirčio LASS įmonių ir įstaigų ūkinės-finansinės veiklos rezultatai. LASS gamybos įmonės 2010 m. IV ketvirtyje gavo 2,76 mln. Lt pajamų. Iš šios sumos didžioji dalis (2,42 mln. Lt arba 87,7 proc.) gauta už pagamintą ir parduotą produkciją. Metinės LASS gamybinių įmonių pajamos siekia 11,29 mln. Lt. Palyginti su 2009 m., jos sumažėjo 13,8 proc. 2010 m. IV ketvirčio LASS gamybos įmonių veiklos rezultatas - 119,8 tūkst. Lt nuostolis. Posėdžio dalyviai aptarė kiekvienos įmonės ir įstaigos situaciją, diskutavo dėl LASS turimo nekilnojamojo turto eksploatavimo ir tolimesnio panaudojimo tvarkos, aptarė europinio projekto pagal priemonę "Socialinės rizikos ir socialinę atskirtį patiriančių asmenų integracija į darbo rinką" įgyvendinimo galimybes, jo svarbą LASS nariams. LASS pirmininko pavaduotoja Ramunė Balčikonienė trumpai pristatė šio projekto reikalavimus ir sąlygas, išreiškė pageidavimą, kad aptariamame projekte kaip partneriai dalyvautų ir LASS gamybinės įmonės. Posėdyje dalyvavę šių įmonių direktoriai sutiko tapti projekto partneriais. LASS centro taryboje LASS turto ir ūkio reikalų komisijos prašymu į komisijos sudėtį įtraukta UAB "Regseda" direktorė Kristina Zibalienė, patvirtintos trys naujos LASS vidaus ataskaitų formos. 

LASS teisių gynimo ir socialinių reikalų komisijos posėdyje, kuris vyko 2011 m. kovo 9 d., komisija apsvarstė ir pasitvirtino 2011 metų darbo planą, į kurį įtraukti tokie klausimai: oftalmologinių paslaugų prieinamumas regėjimo neįgaliesiems rajonuose; regėjimo neįgaliųjų reabilitacija; specialiųjų poreikių sistemos pertvarkos ir paslaugų neįgaliesiems koncepcija; socialinėse globos įstaigose gyvenantys neregiai bei silpnaregiai; naujų narių pritraukimas į LASS bei LASS narių poreikių analizė. VšĮ LASS centro tarybos specialistė Audronė Jozėnaitė informavo apie šių metų vasarą planuojamą vykdyti Neįgaliųjų reikalų departamento finansuojamą projektą, kurio tikslas - stacionari neregių socialinė reabilitacija (savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymas). Stacionarią reabilitaciją numatoma atlikti Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, tikslinė projekto grupė - įvairių amžiaus grupių aklieji ir silpnaregiai, kuriems 2010-2011 metais pirmą kartą suteiktas neįgalumo lygis (darbingumas 0-25 proc.) ar nustatyti dideli specialieji poreikiai. Buvo aptartas ir kompiuterinio raštingumo ugdymo specialistų klausimas. 

LASS kultūros reikalų ir viešųjų ryšių komisijos posėdyje (vyko 2011 m. kovo 16 d.) pateikta informacija apie 2011 metų periodinių ir informacinių leidinių neįgaliesiems leidybos finansavimą. Neįgaliųjų reikalų departamentas šiais metais patvirtino ir finansavimą skyrė vieninteliam neperiodiniam mokomajam leidiniui iš šešių numatytų - "Kompiuterinio raštingumo pamokos akliesiems", kurį rengs komisijos narys Aurimas Papečkys. Komisijos nariai supažindinti su 2011 metais numatomais vykdyti respublikiniais ir tarptautiniais renginiais. VšĮ LASS centro taryba kuruos šiuos renginius: LASS dienas "Susitikimai" Prienuose, tradicinę Maldos dieną Ilguvoje, Baltosios lazdelės dienos paminėjimą, festivalius-konkursus "Pavasario vyturiukai" ir "Aš girdžiu ir man labai šviesu", du teminius vakarus Vilniuje, skirtus dainininkei Beatričei Grincevičiūtei ir tautodailininkei Elenai Joneliūkštienei, Brailio rašto skaitovų konkursą, parodos "Magiškasis Čiurlionio pasaulis" eksponavimą Klaipėdos krašte, parodą Beatričės Grincevičiūtės 100-mečiui paminėti bei tarptautinį renginį "Baltijos banga" Latvijoje. Posėdyje patvirtinti festivalių-konkursų "Pavasario vyturiukai" ir "Aš girdžiu ir man labai šviesu" nuostatai. 

Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorė Rasa Januševičienė pristatė nuo 2010 m. kovo 5 d. iš Europos Sąjungos lėšų vykdomą projektą "Virtuali aklųjų biblioteka", kurio tikslas - išsaugoti ir populiarinti lietuvių kalbą bei gerinti leidinių prieinamumą regėjimo neįgaliesiems. Kuriama elektroninių leidinių valdymo informacinė sistema ELVIS, kurioje bus patalpinti visi iki projekto, jo metu ir po jo išleidžiami garsiniai leidiniai. Projekto pabaigoje numatomi mokymai, kuriuose žmonės bus mokomi naudotis virtualia aklųjų biblioteka. 

Komisijos nariai aptarė LASS 85-mečio paminėjimo galimybes bei įpareigojo komisijos narę, Lietuvos nacionalinio radijo žurnalistę Gemą Padribonienę organizuoti trumpo reklaminio filmuko apie LASS ir jos veiklą sukūrimą. Posėdyje pateikta informacija apie Kaune planuojamą pastatyti paminklą Pranui Dauniui, patvirtintas LASS Kultūros reikalų ir viešųjų ryšių komisijos veiklos planas, į kurį įtraukti tokie klausimai: viešieji ryšiai, jų priemonės ir tobulinimas; LASS įvaizdis ir prisistatymas visuomenei; LASS kultūrinė veikla naujų pokyčių kontekste; LASS bendruomenei aktualiausi 2012 m. leidiniai; naujų narių įtraukimas ir aktyvinimas; išplėstinė partnerystė su valstybės struktūromis kiekviename regione. 

LASS kultūros reikalų ir viešųjų ryšių komisijos siūlymu LASS centro taryboje priimtas nutarimas pakeisti buvusią komisijos narę Nijolę Klepikienę ir vietoje jos paskirti LASS Kretingos rajono filialo pirmininkę Loretą Andronovienę. 

LASS centro tarybos posėdyje taip pat patvirtinta LASS respublikinio socialinio fondo paraiškos forma, paskirstytos 2011 m. LASS respublikinio fondo lėšos, aptarti kiti einamieji klausimai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]