LASS RAJONŲ ORGANIZACIJOSE

Pranas PLIUŠKA

APLANKĖ PATS MINISTRAS


Sausio 25 dieną Molėtuose viešėjo socialinės apsaugos ir darbo ministras D. Jankauskas su savo padėjėjų komanda. Labai malonu, kad ministras į savo įtemptą darbotvarkę įtraukė ir susitikimą su neįgaliųjų organizacijų atstovais. Neįgaliųjų organizacijos šiuo metu jaučia pagrįstą nerimą, nes ruošiamasi keisti neįgaliųjų reabilitacijos ir integracijos programos projektų finansavimo sistemą, todėl susirinkusiems kilo daug klausimų. D. Jankauskas išreiškė tvirtą Vyriausybės ir ministerijos apsisprendimą, jog neįgaliųjų organizacijos nuo 2012 metų bus finansuojamos per savivaldybes. Ministras tikino, kad Vyriausybės lėšos negalės būti naudojamos kitoms socialinėms programoms, nes tos lėšos bus tikslinės. Turėtume tikėti ministro žodžiais, nes jie buvo tariami ne tik būrio neįgaliųjų, rajono mero Stasio Žvinio, bet ir Seimo nario Valentino Stundžio akivaizdoje. Visi jie kartu atvyko dėl svarbių problemų, kurios šiuo metu iškyla neįgaliesiems ir jais besirūpinančioms organizacijoms.  

Ministras pažadėjo, kad šie metai paskutiniai, kai pirmuosius metų mėnesius tenka verstis be finansavimo. 2012 metais, vos patvirtinus projektus, bus galima gauti avansą. Į mano klausimą, ar nebūtų tikslinga vienus metus naują finansavimo sistemą taikyti tik keliems rajonams ir taip išsiaiškinti jos efektyvumą, atskleisti silpnybes, ministras atsakė: projektai 2011 metams buvo siunčiami į savivaldybes, kad būtų įvertinti, tad atsakingi darbuotojai turėjo progą susipažinti su neįgaliųjų organizacijų vykdoma veikla ir poreikiais, tas veiklas užtikrinti. Ministras pritarė mano samprotavimams, jog duomenų apsaugos įstatymas nepalankus pačiam neįgaliajam ir mes, besirūpinantys neįgaliaisiais, sunkiai arba per vėlai gauname informaciją, todėl negalime suteikti skubios pagalbos, kuri ypač staiga apakusiam nepaprastai svarbi. Įstatymus pažeisti nevalia, todėl į klausimą, kaip konkrečiai numatoma spręsti šią problemą, ministras D. Jankauskas atsakė:  

- Mes stengiamės, kad paslaugos būtų kuo arčiau žmogaus: kalbu apie bendruomenes, seniūnijas, kur žmonės vienas kitą gerai pažįsta ir informacija sklinda greičiau. 

Molėtuose neįgaliųjų organizacijų projektai dalyvauja bendrame konkurse su bendruomenėmis ir kitomis organizacijomis, nesusijusiomis su neįgaliaisiais, todėl ministras neišvengė klausimo dėl neįgaliųjų tarybos steigimo. D. Jankauskas atsakė, jog Vyriausybė nėra numačiusi vienodų instrukcijų savivaldybėms ir pačios organizacijos, susitarusios su savivaldybės atsakingais asmenimis, turi numatyti, kaip tvarkysis rajone.  

- Nesvarbu, ar rajone bus taryba ar komisija, ar dar koks koordinuojantis organas. Svarbiausia, kad nenukentėtų įvairias negalias turintys žmonės ir realiai veiktų jų reabilitacijos bei integracijos į visuomenę procesas, - teigė ministras. 

Ministras atsakė į kai kuriuos neįgaliųjų klausimus. Kažko labai optimistiško tuose atsakymuose nebuvo. Esant sunkiai ekonominei situacijai, kol kas gerų pokyčių nei neįgaliesiems, nei kitoms socialinėms grupėms nenumatoma. Supratome: dabar svarbu išlaikyti turimą lygį. Vadinasi, artimiausiu metu, nuolat brangstant maisto produktams, išlaidoms už komunalinius patarnavimus ir gaunant tas pačias išmokas, teks vis sunkiau atsidusti žvelgiant į kalendorių ir laukiant pensijų bei išmokų dienos.  

Tikimės, kad ir ateityje ne tik pats ministras, bet ir kiti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistai, departamentų, savivaldybių darbuotojai, tiesiogiai ir netiesiogiai susiję su neįgaliųjų reikalų sprendimais, dažniau susitiks su pačiais neįgaliaisiais. Susitikus akis į akį, lengviau suprasti vieniems kitus, ieškoti sprendimų ir kompromisų. Dabar mes, neįgalieji, beldžiamės į tų institucijų duris, langus ar netgi lendame per kaminą, o turėtų būti abipusis judėjimas.  

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]