EUROPOS LINK

 

KUO GYVENA EUROPOS NEĮGALIEJI


Europos Komisijoje, Europos Parlamente vis garsiau ir tvirčiau skamba Europos neįgaliųjų forumo (ENF) balsas ir nuomonė. ENF prezidentas neregys graikas Janis Vardakastanis 1997 metais lankėsi ir Lietuvoje, tuomet dar kaip Europos aklųjų sąjungos atstovas. Tačiau šįsyk ne apie ENF prezidentą, nors jo gyvenimo istorija tikrai būtų ir įdomi, ir pamokanti.  

Skaitytojams pateikiame keletą reikšmingesnių pastarųjų mėnesių įvykių, susijusių tiek su ENF veikla, tiek su visos Europos, taigi ir Lietuvos neįgaliųjų gyvenimu, jų dabartimi ir ateitimi.  

 

* * * 

Europos Parlamentas (EP) siekia įtvirtinti 65 milijonų neįgalių keleivių teises. Praėjusių metų liepos 1 d. Europos neįgaliųjų forumas (ENF) kreipėsi į Europos parlamentarus ragindamas liepos 6 d. pritarti EP transporto komiteto parengtam vietinio ir tolimojo susisiekimo autobusų keleivių reglamento tekstui ir balsuoti už šį tekstą plenariniame EP posėdyje. Esminiai momentai, dėl kurių kovoja Europos neįgalieji: būtina informacija turi būti pateikiama prieinamais formatais; už kelionės metu pamestą ar sugadintą įrangą visiškai atlygina kelionės operatorius; įgyvendindami pagrindines reglamento nuostatas, autobusų operatoriai turi bendradarbiauti su neįgaliųjų organizacijomis; nemokama kelionė neįgaliojo asmeniniam asistentui. Reglamento taikymo sritis turi apimti regionų ir vietines paslaugas. EP iš esmės pritarė šiai pozicijai. Kadangi nacionalinės vyriausybės vis dar nesutinka su EP transporto komiteto parengtu reglamento tekstu, šiam reglamentui pradėta taikinimo procedūra. (Taikinimo procedūra - kai reglamentas įsigalioja ne iškart, o per tam tikrą laiką).  

ES taryba paskelbė pranešimą spaudai apie paskutinės minutės susitarimą (2010 metų lapkričio mėnuo) dėl autobusų keleivių teisių reglamento. Pranešime sakoma, kad prieinamos transporto sąlygos yra gyvybiškai svarbi sritis užtikrinant ES neįgalių piliečių judėjimo laisvę. Pranešime nurodomi keli svarbiausi veiksniai: reglamento pasiūlymo tikslas yra stiprinti vietinio ir tolimojo susisiekimo keleivių teises, susijusias su kompensavimu ir pagalba nelaimingų atsitikimų atveju, nediskriminavimu ir pagalba neįgaliems arba riboto judėjimo žmonėms. Reglamento pasiūlymai apima ir keleivių teises kelionių atšaukimo ar vėlavimo atveju, informacijos pateikimą bei skundų nagrinėjimą. Vežėjai taip pat įpareigojami užtikrinti darbuotojų mokymus, kad mokėtų aptarnauti neįgalius ir riboto judėjimo keleivius. Reglamento taikymo sritis prasideda, kai atstumas viršija 250 kilometrų. 

* * * 

Du įvykiai, susiję su skaitmeninės televizijos prieinamumu žmonėms su negalia. ENF dalyvavo projekto "Kliūtys: laisva skaitmeninė televizija" seminare. ENF šiame projekte atstovauja Airijos nacionalinė aklųjų taryba. Projektas yra skirtas televizijos prieinamumui žmonėms su negalia ir labiausiai orientuotas į transliacijų perspektyvą. Daugiausia dėmesio skiriama audioaprašams kurti bei kokybei ir informacijai perteikti gestų kalba. Taip pat transliuotojams bei gamintojams pristatoma geriausia patirtis, kaip prieinamumo galimybes integruoti į skaitmeninę televiziją. Seminaro tikslas buvo paskleisti informaciją apie projekto rezultatus kuo daugiau žmonių ir kelti sąmoningumą šiuo specifiniu klausimu tarp Europos Parlamento narių.  

ENF atstovas dalyvavo Tarptautinės komunikacijų sąjungos ir Europos transliuotojų sąjungos jungtiniame seminare dėl transliacijų ir internetinių televizijų prieinamumo. Seminare siekta aptarti transliacijų ir televizijų prieinamumą neįgaliems bei vyresnio amžiaus žmonėms. ENF atstovas Dan Pescod atkreipė dėmesį į neįgalių žmonių problemas ir ypač akcentavo klausimą, kada Europos Sąjunga prims labiau įpareigojančius ir modernesnius reglamentus dėl televizijų prieinamumo.  

* * * 

Europos Parlamentas kartu su ENF pakvietė Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotoją ir pagrindinę žmogaus teisių komisarę V. Reding aptarti naują Europos strategiją dėl negalios 2010-2020 metams. Be komisarės, susitikime dalyvavo EP nariai, ENF pirmininkas J. Vardakastanis, neįgaliųjų visuomeninių organizacijų atstovai. EK komisarė pasidžiaugė, kad 2010 m. gruodžio 23 d. Europos Sąjunga oficialiai ratifikavo Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvenciją, kuri įsigaliojo nuo šių metų sausio 22 dienos. Anot komisarės, naujoji strategija ateinančiam dešimtmečiui yra tvirtas teisinis pagrindas siekiant panaikinti Europos Sąjungoje diskriminaciją dėl negalios, suteikti galimybių kuo didesniam neįgaliųjų skaičiui įsidarbinti, užtikrinti prekių, paslaugų (įskaitant ir viešąsias paslaugas) prieinamumą neįgaliesiems, gerinti sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą. Teikiant visų šių sričių paslaugas, vis dar susiduriama su didelėmis kliūtimis. V. Reding informavo, kad EK 2012 metais planuoja išleisti specialų dokumentą dėl prieinamumo. Komisarė paaiškino, kad prieinamumas apibrėžiamas kaip neįgaliųjų galimybė tokiomis pat sąlygomis, kaip ir kitiems asmenims, naudotis fizine infrastruktūra, transportu, informacinėmis, ryšių technologijomis ir kitomis priemonėmis bei paslaugomis. Be to, EK dar šiais metais planuoja atlikti tyrimą, kaip ES narės sprendžia neįgalių žmonių judėjimo, užimtumo, sveikatos ir socialinės apsaugos klausimus. V. Reding pripažino, kad Komisija negali daryti įtakos nacionaliniams sprendimams, tačiau ji ir nesiekia "užkrauti" visą atsakomybę savo narėms. Siekiant geresnio bendradarbiavimo su valstybėmis narėmis, V. Reding prašė Europos Parlamentą inicijuoti daugiau susitikimų su nacionaliniais parlamentais, pakvietė nacionalines neįgaliųjų organizacijas, vietines valdžios institucijas sutelkti jėgas, kad būtų kuo greičiau ir efektyviau įgyvendinti minėtoje strategijoje keliami tikslai.  

Europos parlamentarai domėjosi, kaip būtų galima užtikrinti neįgaliems žmonėms prieinamumą balsuoti Europos Parlamento rinkimuose, kad savo balsavimo teise jie galėtų pasinaudoti be jokių kliūčių. Buvo iškeltas labai jautrus klausimas dėl neįgalių žmonių išnaudojimo, įskaitant ir seksualinį išnaudojimą. V. Reding pažadėjo peržiūrėti ES narių nacionalinę teisę, kad neįgalieji galėtų dalyvauti jau kituose Europos Parlamento rinkimuose.  

 

Parengta pagal Lietuvos neįgaliųjų forumo informaciją (www.lnf.lt) 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]