GYVENIMO AKTUALIJOS

 

KODĖL "REGSEDA"?


Kristina ZibalienėLietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos įmonei "Regseda" Klaipėdoje nuo šių metų sausio 25 dienos pradėjo vadovauti Kristina Zibalienė. Ta proga ją pakalbino ir keletą klausimų atsakyti paprašė žurnalas "Mūsų žodis".  

"Mūsų žodis". Papasakokite šiek tiek apie save. Iš kur esate kilusi? Kur mokėtės? Ką iki šiol veikėte, ką mėgstate, ko ne?  

Kristina Zibalienė. Esu aukštaitė. Gimiau, augau ir baigiau vidurinę mokyklą Panevėžyje. Kauno technologijos universitete įgijau gamybos vadybos bakalauro laipsnį, o Vilniaus universitete, Tarptautinio verslo mokykloje, įgijau magistro laipsnį. Mokslai man visada sekėsi puikiai, buvau atsakinga ir stropi. Taip pat esu baigusi dailės mokyklą.  

Dirbti pradėjau nuo aštuoniolikos metų. 24 metų kompanijos, kurioje dirbau, buvau deleguota į Latviją, buvau atsakinga už distributorių veiklą. Po pusantrų metų išvykau dirbti į Estiją - tos pačios kompanijos paskyrimu. Prabėgus dar vieneriems metams gavau pasiūlymą Latvijoje savarankiškai įsteigti dukterinę įmonę ir jai vadovauti. Tai buvo didžiulis iššūkis - įsteigti įmonę, suburti kolektyvą, pasirūpinti logistika, pasirašyti sutartis su klientais. Darbas Latvijoje ir Estijoje - didžiausia mano gyvenimo mokykla. Vėliau drąsiai pradėjau dirbti, keliauti deryboms į kitas Europos šalis, teko dirbti ir su Kinija. 

Turėdama šią patirtį galiu drąsiai teigti, kad, norint pasiekti gerų rezultatų, didelį dėmesį reikia skirti kolektyvui, jo darnai, motyvacijai. 

"M. Ž." Ar buvo gyvenimas suvedęs su neregiais?  

K. Z. Plačiau suvokti ir suprasti, koks yra neregių pasaulis, teko dar besimokant vidurinėje mokykloje. Panevėžio "Žemynos" vidurinė mokykla organizuodavo susitikimus su tuometinio Panevėžio aklųjų kombinato nariais. Jie mums pristatydavo savo darbelius, paskaitydavo eiles, mums suprantama "vaikų kalba" paaiškindavo, kaip jie integruojasi, kaip jie, turėdami regos negalią, atlieka tuos pačius buities darbus, kuriuos kasdien atliekame ir mes. Taigi, jau būdama mokinukė, aš žinojau, kas yra baltoji lazdelė, be to, buvome mokomi, kaip elgtis, kaip padėti gatvėje sutikus žmogų su baltąja lazdele. 

"M. Ž." Ką, prieš ateidama vadovauti vienai iš LASS įmonių, buvote girdėjusi apie Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą bei jos veiklą?  

K. Z. Dar prieš ateidama vadovauti į "Regsedą", nusimaniau apie LASS įmones, jų gaminius. Taip pat žinojau apie Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos narių vienybę ir draugiškumą. Deja, ir liūdnos žinios buvo pasiekusios mane - tai Panevėžio įmonės bankrotas. 

"M. Ž." Kodėl sumanėte tapti būtent įmonės "Regseda" direktore?  

K. Z. Įmonės finansinę situaciją žinojau iki atėjimo į "Regsedą". Dalyvaudama konkurse į "Regsedos" direktoriaus vietą, jau tiksliai žinojau: ten einu, kad klaipėdiečių neištiktų Panevėžio "Regovitus" likimas. Buvau ir esu įsitikinusi, kad su turimomis žiniomis ir patirtimi galiu "Regsedai" padėti išsikapstyti iš duobės. 

"M. Ž." Kokokioms įmonės veiklos rūšims, gaminiams kaip vadovė teiksite pirmenybę?  

K. Z. Visi "Regsedos" gaminiai kokybiški, todėl juos stengsimės kuo išsamiau ir plačiau pristatyti klientams, pasirašyti ilgalaikes bendradarbiavimo sutartis. Sieksime didinti eksportą - šiaudinius suvenyrus ir metalines segtuvų mašinėles. 

"M. Ž." Kaip, jūsų nuomone, dera neregys ir šiuolaikinė gamyba? 

K. Z. Šiuolaikinė gamyba - tai ne vien tik automatizuota gamyba. Europoje kasmet vis daugiau dėmesio skiriama rankų darbo gaminiams, jų vertė ir populiarumas didėja. Yra daug gaminių, kurių mašinos negali pagaminti, arba pagamina tik dalinai, o juos užbaigti reikia rankų darbo. Taigi paslaugų sektorius tikrai nemažėja, tik reikia tinkamai atsirinkti darbus, pasiūlymus, kuriuos galėtų atlikti žmonės su regos negalia. 

"M. Ž." Ar suderinami, jūsų nuomone, socialinė įmonė ir pelnas? Kam iš jų teiksite pirmenybę? 

K. Z. Taip, suderinami. Jeigu socialinės įmonės darbuotojai gamina puikius kokybiškus gaminius, turi pasirašę rentabilias bendradarbiavimo sutartis, tai kodėl jiems nedirbti pelningai? "Regseda" sieks gerų rezultatų ir kartu gerins darbuotojų darbo sąlygas, aplinką, kurioje žmonės praleidžia didžiąją dienos dalį.  

"M. Ž." Kokie ateities planai?  

K. Z. Pirmiausia turime taip dirbti, kad mūsų produkciją pirktų, turime nestokoti užsakymų, palaikyti gamybą. Reikia peržiūrėti gaminamą asortimentą ir daryti tai, kas rentabilu. To pasiekę galėsime imtis naujų projektų - naujų gaminių. Taigi kviečiame po metų vėl pakalbinti mus - tikrai jau turėsime kuo pasidžiaugti. 

"M. Ž." Ačiū už atsakymus. 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]