TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

TEGUL NEGĘSTA VIRTUVĖS UGNIS


Tinkamas maitinimasis - tikras mokslas. Ir tai ne vien tik gerai ir skaniai pagamintas valgis, bet ir gražiai atrodantis, kvepiantis maistas - tada iš karto sužadinamas skrandžio sulčių išsiskyrimas bei apetitas. Yra keletas pagrindinių taisyklių, kurios, manau, bus jums įdomios. 

Pirmoji taisyklė: liaukitės saugoję gražius servizus bei stalo įrankius ateičiai. Kokiai ateičiai? Juk ši diena niekada nesugrįš. Kartais šeimos nariai po močiutės mirties randa gausybę niekuomet nenaudotų puikiausių indų. Kurių galų mes dėl jų taip drebame? Na, tarkim, suduš kokia lėkštė ar puodelis. Kas vertingiau - ji ar puikiai praleista diena? Juk gerą nuotaiką sukurti padeda visuma: geras maistas, puikiai serviruotas stalas ir malonūs pašnekesiai prie arbatos ar kavos puodelio, ypač jei rankose laikome mums taip patinkantį puodelį. Yra žmonių, kurie už stiklo pagarbiai laiko krištolines taures bei sidabro šakutes, o kasdien valgo aliumininiais šaukštais. 

Antroji taisyklė: virėjo menas - tai talentas, hobis, aistra, netgi garbės reikalas. Virėjai būna dvejopi. Vieni - profesionalai, gaminantys valgį pagal receptus, kiti - improvizatoriai, tikri namų "menininkai". Yra nuomonė, jog gaminti valgį namie reikia turint kokį nors tikslą, tik jokiu būdu tikslas neturi būti persivalgymas. Smagu, kai gardi vakarienė kviečia visus namiškius ar draugus skubėti, nevėluoti namo, kai, susėdus prie bendro stalo, aptariami dienos įvykiai, kuriami rytdienos planai. O jei dar šeimininkas ar šeimininkė gamina savo kūrybos patiekalą. Tai gali tapti maža kiekvienos dienos švente. 

Trečioji taisyklė: žinokite, kam gaminate valgį. Kartais valgis ruošiamas be nuotaikos, su niūria veido išraiška, galvoje sukantis blogoms mintims. Lyg ir sudedi į puodą viską, ko reikia, t.y. prieskonius, daržoves, verdi, kaip visada, tačiau patiekalas "be sielos". Netgi gamindami vienam asmeniui - sau, pasistenkite būti geros nuotaikos ir gražiai paserviruokite stalą, valgykite neskubėdami. Tai irgi suteikia palaimos pojūtį. 

Ketvirtoji taisyklė: šiuolaikinių moterų emancipacija pavertė virtuvę bendra vyro ir moters veiklos sfera, kurioje abu sutuoktiniai turi lygias teises. Tačiau, jeigu nė vienas iš jų linksmai nesisuka prie viryklės, akivaizdus pavojaus ženklas - šeima skyla. Nepavydėtina ateitis visuomenės, kuri atsisakys jaukios namų užstalės. Bendros vakarienės ar pietų valanda gali virsti tikra švente, malonių siurprizų virtine. Ir jeigu pasipūtę, įniršę vienas ant kito namiškiai patraukė į virtuvę ir pradėjo "kurti" kokį nors įdomų patiekalą, galima tikėtis - debesys sklaidosi, viskas bus gerai. 

Penktoji taisyklė: visada atkreipkite dėmesį į metų laiką ir parduotuvėse esamus produktus. Nors dabar bemaž visą laiką galime gauti bet kokių maisto produktų, bet tam tikru metų laiku kai kurios daržovės ar vaisiai ne visada būna geros kokybės ar iš viso jų nebūna. Atsimindami tai, išvengsite panikos, jei sugalvojote gaminti "prašmatnesnį" patiekalą. Taip pat vertėtų žinoti parduotuves, kuriose galima įsigyti retesnių maisto produktų ar prieskonių. Gerai, kai jūs esate darbe, sprendžiate svarbiausias problemas ir tuo pat metu dviem smegenų ląstelėmis tylutėliai galvojate, ką paruošite vakarienei, kokių produktų yra namie. Tada valgio ruošimas jums bus poilsis. 

Šeštoji taisyklė: bet koks patiekalas turi būti "lengvas". Lengvumo jis įgyja verdamas nedideliame puode. Žinoma, kalbame ne apie atvejus, kai jūs ruošiatės priimti gausybę svečių. Ruošdami valgį, gerai viską apgalvokite. Tada pagaminsite apie 10 rūšių patiekalų iš vieno gabalėlio mėsos ir 10 - iš žuvies. Puiku, jei turite savų džiovintų prieskonių: petražolių, krapų, salierų, ir kitų prieskoninių žolių mišinio. Padažai nebūtinai turi būti pirkti. Puikių skanių padažų galima pasigaminti iš namie esančių produktų: sviesto, grietinės, rūgštaus pieno, šaukšto miltų, maltų pipirų ir turimų džiovintų žolių. 

Nevenkite ir vegetariškų patiekalų, nors atrodo, be mėsos neišsiversite nė dienos. Pabandykite nors dieną pabūti vegetarai. Iš įvairių pjaustytų daržovių, troškintų su ryžiais, neužmiršus svogūno ir pomidoro - gaunamas didžiausias skanėstas. O pavasarį galima naudoti nieko nekainuojančius žalumynus: dilgėles, rūgštynes, garšvas. Iš jų - puikiausi patiekalai. Ne tik puikūs, bet ir naudingi organizmui. 

Atsiminkime: daugelis patiekalų (apie 80 proc.), išskyrus bulvių patiekalus, turi "pernakvoti". Pavyzdžiui, patiekalai su raugintais kopūstais, balandėliai tampa skanesni, jeigu nakčiai padėsime juos į šaldytuvą, o kitą dieną pašildysime. Kai kurių kulinarų nuomone, visas mėsiškas sriubas reikia išsivirti iš vakaro. Ir silkių patiekalai, be jokios abejonės, visada bus skanesni, jei pastovės parą šaldytuve. 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]