VIRŠELIS

P. F. MOLA. HOMERAS


Parašas po iliustracija

Italų septynioliktojo amžiaus dailininkas Pier Francesco Mola (1612-1666) gimė netoli Colderio (dabar Ticino), Šveicarijoje. Su tėvu dailininku Giovani Battista išvyko į Italiją ir apsigyveno Romoje. 1633-1647 metais keliavo po Veneciją bei kitus Italijos miestus. Tapybos mokėsi pas A. C. Domenichino. P. F. Mola buvo puikus piešėjas, tapytojas bei karikatūristas. P. F. Mola, kaip ir kiti tapytojai bei skulptoriai, bandė sukurti didžiojo graikų poeto Homero portretą, nors niekas iš tiesų nežino, kaip atrodė šis dainius. Apie Homerą parašyta daug darbų, tačiau iki šiol lieka daug kas nežinoma.  

Antikos šaltiniuose Homero, istoriškai realaus klajojančio aklo dainiaus, paveikslas pinasi su prasimanymais, liudijančiais, kad tikrų šaltinių apie jo asmenybę trūksta. Įvairiai buvo nustatomi ir Homero gyvenimo metai - tarp XII ir VII a. pr. Kr. Pats Homero vardas antikoje ir naujaisiais laikais buvo aiškinamas kaip "įkaito" vardas. Manoma, kad Homeras buvo daugelio rapsodų (epo atlikėjų) repertuaro autorius. Vėliau jis pripažintas kaip dviejų epinių poemų - "Iliados" ir "Odisėjos" - autorius. 

P. F. Mola Homerą vaizduoja kitaip nei kiti dailininkai. Homeras sėdi profiliu ir groja grubaus darbo smuiku. Nežinia, kodėl, graiko Homero galva papuošta musulmonišku Rytų apdangalu - turbanu, o šis - šlovės ženklu - laurų lapų vainiku. Vos pramerktos akys liudija, kad dainius aklas. Dailininkas atsisako klasikinių tradicinių graikų veido bruožų ir vaizduoja Homerą su gana ilga nosimi. Turbano nepridengtoje kaktoje ir apie akis esančios raukšlės, žili ūsai, barzda rodo poeto senyvą amžių. Iš po storo melsvos spalvos milo apsiausto - baltų marškinių apykaklė ir kairės rankos rankogalis. Poetas susimąstęs - jis įdėmiai klausosi smuiko ir, rodos, klausytojams tuoj tuoj pažers savo dainuojamosios poezijos perlų. Tolumoje, už dainiaus, - klasikinio stiliaus italų bažnyčių kupolai ir bokštai. Paveikslas labai įtaigus, į jį vis norisi pažiūrėti iš naujo, lyg ieškotum kažko, dar nepastebėto ir neatrasto.  

Šį nedidelio formato 74,3 x 59,4 cm aliejumi ant medžio atliktą darbą žiūrovai galėjo pamatyti 2009 metais Niujorke organizuotame Sothebyso meno dirbinių aukcione.  

Vytautas GUDONIS 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]