VIRŠELIS

 

V. ZUBELDIA. NEREGYS


Parašas po iliustracija

Viktoras Zubeldia (g. 1971 m.) - šiuolaikinis amerikiečių dailininkas. Jo kūriniuose - žmogaus tikėjimo ištakos, sielos šviesiosios ir tamsiosios gelmės, pasaulio prieštaringumas. Dailininkas savo pirmuosius 25 gyvenimo metus praleido Meksikoje - pavaizdavo šios šalies žmonių aistras, sėkmes, nesėkmes, nelaimes. Meksikos liaudies dainos ir legendos paskatino dailininką sukurti tapybos darbų seriją "Trūkumai", čia vaizduojami žmonės su fizine ir psichine negalia. Darbų autorius teigia, kad jo paveikslai neatitinka visuomenei įprastos grožio koncepcijos, dėl to gali sukelti neigiamų asociacijų.  

Šiai serijai priklauso ir drobė "Neregys", kuri yra skirta Argentinos rašytojui J. L. Borgesui (1899-1986). Nuo pat vaikystės būsimo rašytojo regėjimas buvo silpnas. Būdamas penkiasdešimt vienerių metų Borgesas jau negalėjo nei skaityti, nei rašyti. Jaunystėje kūrybos kelią pradėjęs poezija (ją rašė iki 30 metų, parašyti 3 rinkiniai), vėliau susilaukė pripažinimo kaip prozininkas, eseistas, literatūros tyrinėtojas. Be kūrybinio darbo, Borgesas yra dėstęs literatūrą įvairiuose užsienio universitetuose, nuo 1955 m. jis - Argentinos nacionalinės bibliotekos direktorius. Daugelį kūrinių Borgesas parašė jau beveik netekęs regėjimo. Vieni iš reikšmingiausių J. L. Borgeso prozos rinkinių - "Fikcijos" (1944), "Smėlio knyga" (1975), iš esė - rinktinė "Dangaus ir pragaro knyga". Intelektuali, nestokojanti paradoksalumo, filosofiškumo, universalių temų rašytojo kūryba išversta į daugelį pasaulio kalbų.  

Dailininkas V. Zubeldia mėgsta vienos spalvos bei atspalvių paveikslus. Tai jaučiama ir paveiksle "Neregys". Jis nemargaspalvis. Vyrauja vos trys - mėlyna, juoda ir rusva - spalvos bei jų atspalviai. Dailininkas savaip akcentuoja rašytojo aklumą. J. L. Borgesas sėdi krėsle atremtomis į lazdą rankomis. Rusvų atspalvių švarkas, kaklaraištis. Akis dengia juodos spalvos juosta, susiliejanti su tos pačios spalvos fonu paveikslo apačioje. Viršutinėje, užimančioje daugiau kaip pusę drobės, paveikslo dalyje, žydrame fone, - į viršų šviesėjantis voratinklis. Gal šitaip dailininkas pavaizdavo rašytojo šviesias kūrybines mintis? Tik kairėje paveikslo pusėje driekiasi einančio neregio aklumą simbolizuojantis šešėlis, visą gyvenimą buvęs J. L. Borgeso palydovu.  

Šis nedidelio formato 60 x 40 cm darbas, nutapytas aliejumi ant drobės, yra dailininko nuosavybė. 

 

Vytautas GUDONIS 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]