RENGINIAI

Dovilė ZUOZAITĖ

KONCERTAS - ISTORINEI SUKAKČIAI


1410-aisiais liepos 15-ąją įvykęs Žalgirio mūšis po 600 metų buvo vėl tarsi naujai išgyventas. Lenkijoje jubiliejui surengta ir Griunvaldo mūšio lauke inscenizuota Kryžiuočių ordino bei lietuvių-lenkų jungtinės kariuomenės kova leido tikroviškai pajusti Lietuvai svarbų istorijos įvykį, dar kartą įvertinti šį mūšį. Nugalėjus galingą Kryžiuočių ordiną buvo sustabdytas porą šimtmečių trukęs lietuvių žemių puldinėjimas ir apskritai nutraukta invazija į Rytus, sužlugdytas Kryžiuočių ordino nenugalimumo mitas. 

Žalgirio mūšis, dėl savo reikšmės amžinininkų dar vadintas Didžiuoju, iškilmėmis paminėtas ne tik pergalės vietoje. Netoli Griunvaldo esančiame Olštyno mieste, Šv. Jokūbo katedroje, liepos 15 dieną įvyko koncertas, skirtas mūšio 600-osioms metinėms. Jame Olštyno kultūros centro direktoriaus, dirigento Janušo Vilinskio kvietimu dalyvavo ir valstybinis choras "Vilnius". Meno vadovo ir vyriausiojo dirigento prof. P. Gylio vadovaujamas kolektyvas kartu su šio miesto kameriniu choru "Collegium musicum" bei Varmijos-Mozūrijos filharmonijos orkestru, solistais A. Karasinska (sopranas), M. Panko (altas), T. Garbarčyku (tenoras) ir Č. Galka (bosas), diriguojami J. Vilinskio, atliko V. A. Mocarto C-dur "Karūnavimo mišias" KV 317. Kūrinys, kuris dažnai atliekamas svarbioms datoms ar įvykiams atminti, buvo sukurtas 1779 metais Zalcburge. "Karūnavimo mišios" iš šešiolikos V. A. Mocarto sukurtų mišių yra vienos iškilmingiausių ir populiariausių. Šis kūrinys buvo skirtas šalia Zalcburgo esančios Maria-Plain bažnyčios stebuklingajam Švč. Mergelės Marijos paveikslui, kuris aukso karūna 1744 m. buvo karūnuotas paties Popiežiaus Benedikto XIV.  

Valstybinio choro "Vilnius" dalyvavimas Žalgirio mūšiui skirtame minėjime turi ne tik istorinę reikšmę - tai svarbu ir Lietuvos bei Lenkijos kultūriniam bendradarbiavimui, ir paties choro tarptautiniams ryšiams. Žalgirio mūšio dieną įvykęs valstybinio choro "Vilnius" koncertas su Olštyno kameriniu choru "Collegium musicum" yra ne pirmoji drauge parengta programa. Abu kolektyvai dalyvauja vokiečių dirigento, vargonininko ir kompozitoriaus N. Bethkės tarptautiniame projekte "Europos Sąjungos chorai", kuriame 2007 m. Vokietijoje atliko J. Bramso "Vokiškąjį requiem" bei 2008 m. J. S. Bacho "Pasiją pagal Matą", o 2009 m. Lietuvoje chorai giedojo J. S. Bacho mišias h-moll. 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]