VIRŠELIS

 

T. FOUJITA. AKLIEJI


Parašas po iliustracija

Tsuguharu Foujita (1886-1967) gimė Japonijoje, mokėsi Imperatoriškoje vaizduojamojo meno mokykloje, Tokijuje. Iki 1910 metų gavo kelis medalius ir premijas už savo darbus. Vieną iš jo paveikslų įsigijo Japonijos imperatorius. 1912 metais išvyko į Londoną, po metų į Paryžių. 1917 metais surengė savo pirmąją parodą Paryžiuje, 1924 metų Salono parodoje jo darbai sulaukė didžiausio dėmesio. Tais pačiais metais buvo išrinktas Tokijo dailės akademijos nariu. Dailininkas daug keliavo, aplankė Angliją, Olandiją, Šveicariją, Italiją, Vokietiją, JAV. Po pirmojo pasaulinio karo grįžo į Paryžių ir jau tapęs Japonijos dailininkų sąjungos prezidentu užsiėmė labdara - rėmė jaunus japonų dailininkus. T. Foujita draugavo su Pikaso, Ruso bei kitais žymiais to meto žmonėmis. Dailininkas įveikė Rytų ir Vakarų meno skirtumus, sukūrė savitą tapybos manierą. 

1955 metais T. Foujita nutapė išsiskiriantį iš kitų šios temos darbų paveikslą "Aklieji". Jame pavaizdavo sėdinčius aukštos mūrinės tvoros fone du energingus vidutinio amžiaus neregius. Vienas iš vyriškių dainuoja sau pritardamas gitara. Ant vyro kaklo kabo šviesi lentelė, kurioje juodomis didžiosiomis raidėmis prancūzų kalba užrašyta: "Aklas". Aukšta kakta, ilgi, nekirpti plaukai, ūsai ir barzda - menininko įvaizdžio ženklai. Pailgas veidas, tamsiais mažais akiniais pridengtos akys, balti marškiniai ir juodos virvelės kaspinėlis po kaklu palieka inteligentiško muzikanto įspūdį. Ypač įspūdingai atrodo gitaristo ploni ir ilgi pirštai. Jo draugas sėdi šalia pusiau šonu pasisukęs į klausytojus. Balti marškiniai, peteliškė ir cilindras jam suteikia ekstravagantiškumo. Ilga barzda ir ūsai, tamsūs, ant pečių krintantys vešlūs plaukai, patamsintų stiklų pensnė dengia tik dešinę akį, kairiąja jis lyg piktai stebi klausytojus. Rankose laikomas puodelis honorarui įmesti nemenkina jo išdidumo. Kairėje, už grotuotos tvoros, atsišliejusi į sieną dainos klausosi juodais drabužiais apsirengusi moteris. Grindinys, triaukštis pastatas - ženklas, kad neregys dainuoja miesto, galbūt Paryžiaus, centre. Galimas dalykas, kad neregio muzikanto draugas imituoja aklumą, siekdamas sukelti didesnį žiūrovų gailestį ir norėdamas sulaukti geresnio atlygio už muzikavimą.  

Šį nedidelio formato 46,4 x 52,2 cm aliejumi ant drobės nutapytą paveikslą žiūrovai galėjo pamatyti 2009 metais Christie's meno aukcione, Niujorke. 

Vytautas GUDONIS 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]