TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

"GARDŽIOJI" IŠKYLA


Nors ir sunkmetis, tačiau būtinai pasitaikys puiki vasaros diena ir gerų draugų kompanija, o tada - linksma iškyla gamtoje: nuoširdus bendravimas, linksmi pašnekesiai ir žaidimai, poilsis ir gardūs užkandžiai, kepti ant žarijų.  

Į laužą atsitiktinai įkritęs ir žarijose apskrudęs žalios mėsos gabalėlis, matyt, buvo pirmas pirmykščio žmogaus primityvios mitybos paįvairinimas tada, kai jis jau išmoko elgtis su ugnimi. Vėliau kažkas sumanė tą mėsos gabalėlį įsukti į palmės ar kokio kito augalo lapą, kad apsaugotų kepsnį nuo apanglėjimo, ir jo skonis jau buvo visai kitoks - mėsa ne tik kepdavo, bet ir šusdavo lėtai, tolygiai. Tuo pat metu, o gal kiek vėliau, kitoje žemės rutulio pusėje žmonės pabandė sumedžiotą laimikį susmulkinti gabalėliais ir pastebėjo, kad taip mėsa iškepa daug greičiau. O molyje kepta mėsa buvo tikras gardumėlis. Žmogus molio indus pradėjo gaminti apie 6000 metų prieš Kristų, taigi šią datą galima laikyti ir maisto ruošimo puoduose (virimo, troškinimo) pradžia. Daugelyje šalių iki mūsų dienų išliko ir pats primityviausias valgio ruošimo būdas - kepimas ant žarijų. 

Kepti ant žarijų gamtoje labai tinka tam tikri indai - "griliai", jų galima įsigyti beveik visuose didesniuose prekybos centruose. Jie būna nedideli, patogūs naudoti gamtoje ar net terasoje. Paprastai turi dangčius - tai pagreitina kepimo procesą: ne taip dažnai reikia vartyti kepsnelius ant viduje esančių grotelių. 

Kepti galima ant iešmų ar ant specialių kepimo grotelių. Yra gana daug įvairių formų metalinių ir skirtingos paskirties rėmelių. Juos praskleidus įdedamas mėsos kepsnys ar visa žuvis, rėmeliai suspaudžiami ir užfiksuojami, kad neišsiskleistų. Taip labai patogu ir saugu vartyti kepsnį, nebijant, kad jis iškris.  

Puikus būdas kepti - įvynioti mėsą į foliją: tada maistas troškinsis savo sultyse, be to, skystis ir riebalai nevarvės ant žarijų. Taip galima kepti ne tik žuvį ar mėsą, bet ir daržoves: bulves, baklažanus, cukinijas, pomidorus, obuolius. 

Labai svarbu pasigaminti gerų žarijų - iš "bet ko" jos netiks. Geriausia pirkti medžio anglies briketus ar pliauskeles. Miške rinktos šakos kartais skleidžia daugiau dūmų nei ugnies. Jokiu būdu nebandykite į ugnį įmesti pušies ar eglės kankorėžių "dėl kvapo" - jų dūmai kenksmingi sveikatai. 

Iškylaujant reikia laikytis saugos reikalavimų. Kepsnelius geriau kepti tuo tikslu pagamintose šašlykinėse ar, kaip minėjau, "griliuose": tai daug saugiau negu kepti ant laužo. Kepant šalia turi stovėti nedidelis stalelis, ant jo turi būti sudėti visi būtiniausi daiktai: kepimo reikmenys su ilgomis ir nekaistančiomis rankenomis, aliuminio folija, iešmai. Norint išvengti nemalonumų, būtina pasirūpinti kibiru su vandeniu. 

Keletas pasiūlymų gardžioms vaišėms. 

 

Keptos bulvės su lašinukais 

Bulves gerai nuplauti. Išskobti duobutes, į jas prigrūsti smulkintų parūkytų lašinukų bei svogūnų. Bulves aptepti aliejumi ir, įsukus į foliją, kepti žarijose apie 30 minučių. 

 

Keptos bulvės su padažu ir pomidorais 

8 nedidelės bulvės, kmynų, 8 pomidorai, šaukštas trintų česnakų, aliejaus, druskos. 

Padažui: keli šaukštai grietinės, 50 g fermentinio sūrio, agurkas, sauja svogūnų laiškų. 

Bulves nuplauti, ištepti aliejumi, pabarstyti kmynais, įsukti į foliją ir kepti apie 35 min. "grilyje".  

Padažui sumaišyti grietinę su smulkiai tarkuotu sūriu bei smulkintais svogūnais ir nuplautu bei stambiai sutarkuotu agurku. Pomidorų viršų įpjauti kryžmai ir prikimšti česnako, pagardinti druska bei pipirais. Pomidorus aptepti aliejumi, įsukti į foliją ir kepti apie 8-10 min. 

 

Vištos kulšelės 

8 kulšelės, 2 šaukštai tarkuoto imbiero, 3-4 šaukštai medaus, aliejaus bei sojų padažo, 3 šaukštai aštraus padažo. 

Iš imbiero, medaus, aliejaus bei sojų padažo paruošti marinatą ir jame per naktį palaikyti vištos kulšeles. Išimtas iš marinato kepti apie 30 min. "grilyje", kartkartėmis aptepti jas tuo pačiu marinatu, tik sumaišytu su aštriu padažu. 

 

Kepti bananai 

4 bananai, 4 riekės kieto fermentinio sūrio, 4 ilgi rūkytų lašinukų gabalėliai. 

Bananus perpjauti išilgai pusiau. Tarp banano gabalėlių įdėti panašios formos sūrio gabalėlį ir apsukti lašinių juostele. Kepti 10-15 minučių. Skanaus! 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]