JUBILIEJAI

Andrius VAINORAS

AŠTUONIASDEŠIMTOJI VIRŠUKALNĖ


Vytautas Valentinas ToločkaGarbingam žmogui - garbinga premija. Socialinių mokslų daktaro Valentino Vytauto Toločkos gyvenime buvo daug prasmingų datų, sutapimų, sukakčių. Nueitas gražus aštuoniasdešimties metų kelias, daug nuveikta, daug darbų pradėta, dabar juos tęsia kiti...  

Birželio 16 d. vyko Beatričės Grincevičiūtės fondo posėdis. Svarstyta, kam turėtų būti įteikta 2010 metų Beatričės Grincevičiūtės premija. Vienbalsiai nutarta ją skirti daktarui V. V. Toločkai. Posėdžio protokole nuosekliai, punktas po punkto, išvardyta, už kokius darbus ir nuopelnus V. V. Toločkai ši premija skiriama. Jų daug, labai daug, todėl skaitytojų dėmesį atkreipsime tik į svarbiausius. V. V. Toločka parengė ir išleido B. Grincevičiūtės 1937-1985 metų bibliografiją, inicijavo T. Sakalausko knygos "Beatričė" vertimą į esperanto kalbą ir šios knygos leidimą brailio raštu. Jo rūpesčiu ir iniciatyva "Beatričė" pasiekė daugelio šalių akluosius esperantininkus. V. V. Toločka daug prisidėjo prie Beatričės Grincevičiūtės archyvo išsaugojimo, o visai neseniai parašė išsamų straipsnį apie dainininkės gyvenimą (šis laikotarpis jos biografijoje mažiausiai tyrinėtas) Kauno aklųjų institute 1931-1943 metais.  

Birželio 21 d. į Lietuvos aklųjų biblioteką rinkosi V. V. Toločkos bičiuliai, mokiniai, jo darbų ir idėjų tęsėjai. Šiltoje bičiuliškoje aplinkoje paminėtas vieno šviesiausių mūsų organizacijos žmonių, daugelio vadinamo "vaikščiojančia enciklopedija", Valentino Vytauto aštuoniasdešimties metų jubiliejus. Popietės sumanytojai nepanoro jubiliato varginti ilgomis kalbomis, jo darbų, nuopelnų, pasiektų ir įveiktų viršukalnių išskaičiavimu. Kam įdomu, susiras žinynuose, enciklopedijose, biografiniuose straipsniuose. Popietėje kalbėję žmonės atskleidė vis naujas jubiliato darbo, kūrybinės veiklos, asmenybės sritis. Žvelgiant į visumą tampa ne tiek svarbu, ką pats Valentinas nuveikė, kiek tai, kad buvo daugelio veiklos sričių ir darbų pradininkas. Dabar ši veikla jau niekam nekelia abejonių, pradėtus darbus tęsia kiti. V. V. Toločkos rūpesčiu ir iniciatyva Lietuvos aklųjų bibliotekoje įsteigtas tiflotyros skyrius, pradėta kaupti ir sisteminti medžiaga tiek apie Lietuvos, tiek apie pasaulio aklųjų, jų organizacijų gyvenimą ir veiklą. Pats Valentinas visą gyvenimą buvo ne tik ištikimas brailio rašto vartotojas, bet ir nepailstantis jo puoselėtojas, žinovas, sekęs ir iki šiol sekantis jo pokyčius, naujoves, aistringai kovojantis, jeigu šis žodis čia tinka, už šio rašto sistemingumą, integralumą, už jo svarbą neregio gyvenime. V. V. Toločka yra ir poetas, ir žurnalistas... Bene geriausiai šio žmogaus asmenybę ir įtaką apibūdino LAB direktorė Rasa Januševičienė: "Kai atėjau dirbti į Aklųjų biblioteką, iš Valentino mokiausi aš, dabar iš jo mokosi mano studentai..."  

Kiekvienas gimtadienis, kurio metu šalia lyginio ar nelyginio skaitmens dar prirašomas ir nulis, visada kelia vienokių ar kitokių asociacijų, verčia stabtelėti, susimąstyti ar pamąstyti apie savo paties ar kito žmogaus nueitą kelią, jo prasmę. Kaip jau sakėme, V. V. Toločkos gyvenime daug prasmingų darbų, daug įveiktų viršukalnių. Tačiau bene svarbiausia yra tai, kad šis žmogus vis dar yra nepavargstantis optimistas, kupinas sumanymų, vis dar dirba... O tai, manytume, yra pati geriausia naujiena ir gaiviausia gėlė šio gerbiamo žmogaus gimtadienio puokštėje. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]