SUVAŽIAVIMUI PRAĖJUS

 

LASS DVIDEŠIMT PIRMASIS


Gegužės 27-28 d. įvyko LASS XXI ataskaitinis-rinkiminis suvažiavimas. Jau prieš suvažiavimą didesnėse aklųjų bendruomenėse, kultūros centruose vyko susitikimai su pretendentais į LASS pirmininkus, atvirai, dažnai - karštai, diskutuota įvairiais organizacijos gyvenimo, jos veiklos, naujų įstatų priėmimo klausimais. Gal todėl paties suvažiavimo darbas tekėjo gana ramiai ir sklandžiai, be didesnių nuomonių susikirtimų ar išsiskyrimų. Suvažiavimas tęsėsi pusantros dienos, didelę jo dalį užėmė įvairių ataskaitų skaitymas bei svarstymas, rinkimai į įvairius LASS valdymo organus, vyko diskusijos įvairiais organizacijos gyvenimo klausimais. Suvažiavimo darbą stebėjo Neįgaliųjų reikalų departamento direktorė Genovaitė Paliušienė. Trumpame sveikinimo žodyje ji pasidžiaugė konstruktyviu suvažiavimo darbu, siūlė nesutarimus, prieštaravimus pirmiausia bandyti spręsti organizacijos viduje. 

Suvažiavimo darbe dalyvavo LR Seimo narys E. Žakaris

Iš 94 išrinktų delegatų suvažiavimo darbe dalyvavo 90. Suvažiavimas buvo labiau moteriškas nei vyriškas, labiau jaunas nei senas: 49 moterys, 41 vyras, 75 delegatai iki 60 (darbingas amžius), 15 - daugiau nei 60 metų. 45 delegatai turi aukštąjį, 22 - aukštesnįjį, 22 - vidurinį išsilavinimą. LASS XXI suvažiavime išrinktas naujas LASS pirmininkas, jo pavaduotoja, LASS centro taryba, revizijos komisija. 

Vyksta rinkimai Delegatai išklausė ir patvirtino dvi LASS centro tarybos ataskaitas - veiklos ir finansinę, taip pat revizijos komisijos ataskaitą. LASS CT ataskaitoms delegatai didesnių priekaištų ar pastabų neturėjo. Daugiau klausimų sulaukė revizijos komisijos ataskaita. Delegatams užkliuvo kai kurie buvusio pirmininko O. Petrausko organizaciniai sprendimai, LASS CT įsigyti ir parduoti automobiliai. Į daugelį klausimų ar priekaištų teko atsakinėti laikinai ėjusiam VšĮ "LASS centro taryba" pirmininko pareigas Sigitui Armonui. 

LASS pirmininkas rinktas slaptu balsavimu. Pasitelkus užsienio aklųjų organizacijų patirtį, slaptai, be pašalinių žmonių pagalbos, galėjo balsuoti ir visiškai nematantys suvažiavimo delegatai. Kiekvienas delegatas gavo nedidelę knygelę, kurioje buvo surašytos visų trijų pretendentų į LASS pirmininkus pavardės. Lapelį su norimo kandidato pavarde, užrašyta brailio raštu, reikėjo įdėti į voką ir įmesti į rinkimų urną, o pačios knygelės su likusiais dviem kandidatais buvo metamos į kitą urną. Suskaičiavus balsus gauti tokie rezultatai: už Sigitą Armoną - 59, už Aurimą Papečkį - 16, už Vladą Bagdoną - 15 balsų. Taigi naujuoju LASS pirmininku tapo S. Armonas. Pirmininko teikimu pavaduotoja atviru balsavimu išrinkta Ramunė Balčikonienė. 

Tribūnoje - naujasis LASS pirmininkas S. Armonas Rinkimai į LASS centro tarybą taip pat vyko slaptai, delegatai gavo po penkias knygeles, kurių kiekvienoje buvo surašyti konkretaus regiono kandidatai į LASS centro tarybą. Vėl į balsavimo urną buvo metami lapeliai su tų kandidatų pavardėmis, kuriuos delegatai norėtų matyti centro taryboje. Į LASS CT išrinkti (pateikiame abėcėlės tvarka): 

- Nuo Vilniaus ir Alytaus regionų: Arbočius Algimantas, VšĮ "Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro" direktorius; Kirkilovskis Leonas, UAB "Liregus" direktorius; Stoškus Giedrius, teisininkas. 

- Nuo Kauno ir Marijampolės regionų: Girnius Vytautas, Kauno aklųjų ir silpnaregių sporto klubo "Sveikata" pirmininkas; Gresienė Aušra, LASS Kaišiadorių rajono filialo pirmininkė; Urna Egidijus, VšĮ "Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centras" direktorius. 

- Nuo Panevėžio ir Utenos regionų: Vilimas Aloyzas, VšĮ "Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centras" direktorius; Vilutienė Gražina, LASS Utenos rajono filialo pirmininkė. 

- Nuo Šiaulių ir Tauragės regionų: Navickis Alfonsas, VšĮ "Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centras" direktorius; Žakaris Edvardas, LR Seimo narys. 

- Nuo Klaipėdos ir Telšių regionų: Bessmertnaja Irena, LASS Mažeikių rajono filialo pirmininkė; Vitkauskienė Daina, reabilitatorė, LASS poilsio namų "Spindulys" administratorė. 

Atviru balsavimu išrinkta revizijos komisija. Ją sudaro penki asmenys: nuo dviejų regionų po vieną žmogų. Į revizijos komisiją išrinkti: Aurimas Papečkys (Vilniaus ir Alytaus regionai), Roma Riaubienė (Kauno ir Marijampolės regionai), Antanas Mozeris (Klaipėdos ir Telšių regionai), Nerijus Bardzilauskas (Šiaulių ir Tauragės regionai), Vidas Macys (Panevėžio ir Utenos regionai).  

 

 

* * * 

Vienas iš suvažiavimo dienotvarkės klausimų buvo naujų įstatų priėmimas. Įstatams rengti buvo sudaryta darbo grupė, paskelbtas naujų įstatų projektas. Vis dėlto įstatai XXI suvažiavime nebuvo priimti. Nuspręsta atidėti šį klausimą dėl neaiškios valstybės politikos ateityje finansuojant nevyriausybines organizacijas. Gali būti, nors beveik visos nevyriausybinės neįgaliųjų organizacijos tokiam sprendimui nepritaria, kad nuo 2012 metų socialinių paslaugų finansavimą neįgaliesiems valstybė vykdys ne per neįgaliųjų organizacijas, bet per savivaldybes. Dėl šios priežasties gali keistis LASS, kaip nevyriausybinės organizacijos, struktūra: filialai turės tapti juridiniais asmenimis, o pati organizacija - filialų asociacija. Analogija galėtų būti šiuo metu veikianti Lietuvos aklųjų sporto federacija: federacijos nariai yra ne atskiri asmenys, bet klubai. Neaiškumų, spėliojimų daug, aiškumo - mažai. Jeigu bus pereita prie tokio finansavimo modelio, turės keistis ir pati LASS, ir jos įstatai. Todėl nuspręsta naujų įstatų XXI suvažiavime nepriimti, rudenį surengti diskusiją šiuo klausimu (tikimasi, kad turėtų paaiškėti ir valstybės pozicija), o naujus įstatus priimti LASS XXII suvažiavime, kuris vyks 2011 metais. 

Suvažiavimas patvirtino 2010-2012 metų LASS veiklos kryptis, rezoliuciją "Dėl LASS turto valdymo ir kitos veiklos", taip pat nutarta priimti kreipimąsi į LR Vyriausybę, kuriame būtų prašoma, kad nevyriausybinės organizacijos ir toliau būtų finansuojamos centralizuotai, o ne per savivaldybes, kaip šiuo metu planuojama daryti. 

 

"M.Ž." informacija 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]