LASS CENTRO TARYBOJE

 

 


2010 m. balandžio 7 d. įvyko LASS centro tarybos posėdis. 

Posėdyje buvo patvirtinti LASS įmonių ir įstaigų ūkinės-finansinės veiklos 2009 m. balansai. Priimtas nutarimas, pagal kurį LASS viešosos įstaigos ir UAB dalį veiklos pajamų ar pajamų, gautų už nekilnojamojo turto nuomą per 2010 metus, turės skirti LASS viešosioms įstaigoms - jų pateiktų naujų ar jau vykdomų socialinių programų finansavimui.  

Išnagrinėjusi UAB "Regseda" balansą, audito išvadas ir išklausiusi direktoriaus Česlovo Vasiliauskio pranešimą apie įmonės veiklą (įmonė paskutinius du ketvirčius patyrė nuostolį), LASS centro taryba skyrė UAB "Regseda" direktoriui Č. Vasiliauskiui papeikimą už prastą bendrovės ūkinės-finansinės veiklos organizavimą ir blogus 2009 metų įmonės darbo rezultatus. Direktorius įpareigotas nedelsiant pradėti mažinti įmonės veiklos sąnaudas, o iki 2010 m. gegužės 15 dienos parengti ir pateikti LASS centro tarybai įmonės darbo pagerinimo priemonių planą bei supažindinti visuomeninės Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro tarybos narius su kiekvieno ketvirčio įmonės ūkinės-finansinės veiklos rezultatais. 

Įvertinusi vis sunkėjančią UAB "Regseda" ekonominę padėtį ir tai, kad įmonė negali reikiamai užtikrinti bendrovės balanse esančio nekilnojamojo turto tinkamos priežiūros, siekdama jį išsaugoti, LASS centro taryba nutarė, kad UAB "Regseda" valdomas turtas palaipsniui būtų perduotas VšĮ Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centrui. 

Šių metų sausį, LASS centro tarybos įpareigota, Kauno ir Marijampolės regionų taryba sudarė darbo grupę, kuri, atsižvelgdama į kauniečių regėjimo neįgaliųjų interesus, turėjo pateikti siūlymų, kaip įveikti situaciją, susidariusią tarp dviejų Kaune veikiančių LASS įstaigų - VšĮ Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centro ir VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centro. Darbo grupė pateikė penkis siūlymus, iš kurių LASS centro tarybos kompetenciją atitiko tik vienas, - dėl VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centro direktoriaus Stasio Babono atleidimo iš pareigų. LASS centro taryba dėl šio siūlymo balsavo ir jam nepritarė. Kiti keturi darbo grupės siūlymai susiję su abiejų įstaigų darbo efektyvumo didinimu - atsižvelgti į juos ar ne, spręs abiejų įstaigų vadovai ir darbuotojai. 

Posėdyje apsvarstytas LASS XXI ataskaitinio-rinkiminio suvažiavimo delegato Vlado Bagdono siūlymas suvažiavimą rengti LR Seimo rūmų salėje. Apsvarsčius šį siūlymą bei galimus organizacinius sunkumus, bendru narių sutarimu nuspręsta jam nepritarti. LASS XXI ataskaitinio-rinkiminio suvažiavimo vieta, darbotvarkė bei kiti dokumentai bus tvirtinami kitame LASS centro tarybos posėdyje. 

Taip pat posėdyje patvirtintas kandidatų sąrašas į LASS centro tarybos narius ar pirmininko pareigas, kurį galima rasti interneto svetainėje www.lass.lt (LASS XXI suvažiavimui artėjant). 

Atsižvelgiant į gautus prašymus, nuspręsta dalinai kompensuoti dviejų Kauno apskrities aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleivių kelionės į tarptautinį neįgaliųjų muzikos konkursą Sankt Peterburge išlaidas bei paremti Lietuvos aklųjų biblioteką, kuriai reikalingos papildomos lėšos parodoms organizuoti. Parodos bus eksponuojamos dviejuose teminiuose vakaruose minint dr. Valentino Vytauto Toločkos 80-ties metų jubiliejų ir Prano Daunio 110-ies metų sukaktį, taip pat Tarptautinės baltosios lazdelės dienos bei kituose svarbiuose renginiuose. 

 

2010 m. balandžio 27 d. įvyko antrasis LASS centro tarybos posėdis. 

Artėjant LASS XXI ataskaitiniam-rinkiminiam suvažiavimui, patvirtintos LASS centro tarybos 2009 m. veiklos ir ūkinės-finansinės veiklos ataskaitos, LASS veiklos krypčių 2010-2014 m. bei LASS įstatų projektai - visus šiuos dokumentus galima rasti interneto svetainėje www.lass.lt. Centro taryba svarstė, ar kviesti dalyvauti suvažiavime į LASS centro tarybą kandidatuojančius asmenis, kurie nėra suvažiavimo delegatai: asmenys, kandidatuojantys į LASS pirmininko postą, bus kviečiami. Taryba nutarė šių asmenų į suvažiavimą nekviesti, tačiau jiems bus suteikta galimybė prisistatyti LASS interneto svetainėje. Taip pat LASS centro tarybos nariai nepritarė ir kelių LASS narių prašymams dalyvauti suvažiavime stebėtojų teisėmis.  

LASS centro taryba priėmė nutarimą dėl VšĮ "Kregis" steigimo Kaune. Joje numatoma įdarbinti regėjimo ir kitas negalias turinčius žmones, kurie atliks patalpų priežiūros ir valymo darbus, o jų darbo vietas subsidijuos darbo birža. Taip bus taupomos ir racionaliau naudojamos LASS lėšos, palaikomos ir kuriamos naujos darbo vietos, skatinamas neįgaliųjų grįžimas į darbo rinką bei jų socialinė integracija. VšĮ "Kregis" direktoriumi paskirtas įstaigos steigimo iniciatorius Egidijus Urna. Direktorius dirbs ketvirčiu etato už minimalų 200 Lt atlygį. 

Posėdyje buvo svarstomas Koncertinės įstaigos valstybinio choro "Vilnius" vadovo Vlado Bagdono prašymas dėl paramos skyrimo reorganizuojant įstaigą. Reorganizuojant viešąją koncertinę įstaigą "Choras Vilnius", kurios steigėja yra Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, į KĮ valstybinį chorą "Vilnius", kurio steigėja yra LR Kultūros ministerija, pradėti VšKĮ "Choras Vilnius" likvidavimo darbai. Viena iš sąlygų likviduojant įstaigą yra įstaigos archyvo sutvarkymas ir pridavimas į Valstybinį literatūros ir meno archyvą. LASS centro taryba priėmė nutarimą skirti lėšų įstaigos archyvui sutvarkyti. 

Posėdyje buvo pateikta pirmo ketvirčio LASS įmonių ir įstaigų ūkinės-finansinės veiklos apžvalga. Įmonės 2010 m. I ketvirtyje gavo 2,5 mln. Lt pajamų (2009 m. I ketv. - 2,8 mln. Lt). Iš šios sumos už pagamintą ir parduotą produkciją gauta 2,28 mln. Lt (2009 m. I ketv. - 2,47 mln. Lt). LASS įmonės per 2010 m. I ketvirtį patyrė 244,4 tūkst. Lt nuostolio. Nedidelį grynąjį pelną gavo tik VšĮ "Aksida" (2,5 tūkst. Lt). Pelno iš gamybinės veiklos negavo nė viena įmonė. Sunkiausia ūkinė-finansinė padėtis tebėra UAB "Regseda". Posėdyje pateikta informacija apie tai, kaip LASS kartu su kitomis Lietuvos neįgaliųjų organizacijomis sekasi dalyvauti Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų fondo finansuojamame projekte "Naujų neįgaliųjų įdarbinimo iniciatyvų skatinimas valstybinėse institucijose bei savivaldybėse"; patvirtintas asmenų, kuriems įvairiuose renginiuose bus įteikti padėkos raštai, sąrašas. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]