SUVAŽIAVIMUI ARTĖJANT

 

KANDIDATAI, PROJEKTAI...


Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro taryba, vadovaudamasi LASS įstatais, šių metų sausio 20 dienos nutarimu Nr.1-2 nutarė sušaukti XXI Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos ataskaitinį-rinkiminį suvažiavimą šių metų gegužės 27-28 dienomis Vilniuje. Suvažiavime bus išklausyta LASS centro tarybos veiklos ir 2009 metų finansinė ataskaita, LASS revizijos komisijos to paties laikotarpio ataskaita. Bus svarstomi ir tvirtinami naujos redakcijos LASS įstatai.  

LASS XXI suvažiavimas svarbus todėl, kad bus renkamas naujas LASS pirmininkas, pirmasis jo pavaduotojas, LASS centro taryba ir LASS revizijos komisija, nes baigėsi organizacijos valdymo organų kadencija ir atėjo naujų rinkimų laikas. Suvažiavime bus priimtos ir LASS veiklos kryptys bei kiti svarbūs dokumentai.  

Dokumentai yra svarbu, tačiau žmogiškų aistrų ir smalsumo daugiausia kelia tai, kad suvažiavime bus rinkimai. Anksčiau nariai į organizacijos valdymo organus galėjo būti siūlomi net ir paskutiniu momentu, t. y. pačiame suvažiavime. Siūlyti galėjo vieni kitus. Šiame suvažiavime nauja tai, kad į LASS valdžią žmogus dabar turi pasisiūlyti pats, ir dar raštu. O jei LASS narys nori būti pirmininku, tai dar turi pateikti savo pirmojo pavaduotojo raštišką sutikimą, kad gali juo būti.  

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai vadovauti pasisiūlė trys nariai: Sigitas Armonas, Vladas Bagdonas ir Aurimas Papečkys. S. Armonas į LASS pirmininko pirmojo pavaduotojo postą pasiūlė Ramunę Balčikonienę, Aurimas Papečkys - Arvydą Juchną. Vladas Bagdonas pasiūlė net keturias pavaduotojo kandidatūras - Giedrių Stoškų, Stasį Baboną, Remigijų Bagdoną ir Juozą Valentukevičių. V. Bagdoną išrinkus LASS pirmininku, suvažiavimui tektų išrinkti pavaduotoją iš šių keturių kandidatūrų.  

Kandidatų į LASS centro tarybą kur kas daugiau. Pagal LASS įstatų 35 punktą į LASS centro tarybos narius bus renkama po tris atstovus iš Vilniaus ir Alytaus apskričių bei Kauno ir Marijampolės apskričių teritorijose veikiančių filialų, iš jų veikloje dalyvaujančių LASS narių. Po du LASS centro tarybos narius bus renkama iš Klaipėdos ir Telšių, Šiaulių ir Tauragės, Panevėžio ir Utenos apskričių regionų kandidatų.  

Nuo Vilniaus ir Alytaus apskričių teritorijoje veikiančių LASS filialų savo kandidatūras iškėlė vienuolika LASS narių: Arbočius Algimantas, Balčikonienė Ramunė, Bilevičius Sigitas, Gendvilas Vytautas, Kirkilovskis Leonas, Padribonienė Gemutė, Papečkys Aurimas, Stoškus Giedrius, Valenta Alvydas, Valentukevičius Juozas, Verbliugevičius Karolis. LASS suvažiavimo delegatai iš šio sąrašo išrinks tris LASS centro tarybos narius.  

Nuo Kauno ir Marijampolės apskričių kandidatūras išsikėlė Babonas Stasys, Garbaliauskas Jonas, Girnius Vytautas, Gresienė Aušra, Miliauskas Juozas, Urna Egidijus. Į LASS centro tarybą bus išrinkti trys šio regiono atstovai.  

Klaipėdos ir Telšių regione pasisiūlė devyni LASS nariai: Andronovienė Loreta, Bessmertnaja Irena, Klepikienė Nijolė, Mozeris Antanas, Paimbrekytė Viktorija, Pocienė Dženeta, Urbonienė Jelena, Vilkytė Ramunė, Vitkauskienė Daina. Rinkimų biuletenyje suvažiavimo dalyviai iš šio sąrašo turės palikti tik dvi pavardes.  

Šiaulių ir Tauragės apskričių regione į LASS centro tarybą kandidatuoja: Bagdonas Remigijus, Janaitis Adolfas, Navickis Alfonsas, Samušienė Janina, Žakaris Edvardas. Iš šio sąrašo tarybos nariais liks tik du.  

Mažiausia norinčių būti mūsų organizacijos valdžioje yra Panevėžio ir Utenos apskričių regione. Čia LASS centro tarybos nariais pareiškė norą būti Petrauskaitė Renata, Vilimas Aloyzas ir Vilutienė Gražina. Nepateks į valdžią tik kažkuris vienas.  

Pagal šiuo metu galiojančius 2006 metais priimtus įstatus kiekvienas LASS narys turi teisę siūlyti LASS įstatų pakeitimus. Siūlymus teikė ir pavieniai LASS nariai, ir narių grupės. Aktyviausias siūlytojas buvo teisininkas Giedrius Stoškus. Jis siūlymų, kaip pagerinti LASS įstatus pateikė ir pats asmeniškai, ir su bendraminčių grupe. Taip pat jis dalyvavo ir įstatų projektą LASS XXI suvažiavimui rengusios darbo grupės veikloje. Paklaustas apie svarbiausius numatomus įstatų pakeitimus Giedrius Stoškus sakė:  

- LASS centro taryba nutarė 2010 m. gegužės 27-28 dienomis sušaukti LASS XXI ataskaitinį-rinkiminį suvažiavimą. Kartu visi LASS nariai buvo paraginti teikti siūlymus dėl LASS įstatų pakeitimo. Siūlymams svarstyti, apibendrinti, juridiškai įvertinti, redaguoti ir tiksliai suformuluoti LASS centro tarybos nutarimu iš šešių žmonių sudaryta darbo grupė: Sigitas Armonas - LASS pirmininko pirmasis pavaduotojas, Nijolė Klepikienė - VšĮ Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro direktorė, Anatolijus Novikovas - VšĮ LASS centro tarybos teisininkas, Giedrius Stoškus - UAB "Liregus" teisininkas, Egidijus Urna - VšĮ Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centro direktorius, Juozas Valentukevičius - LASS revizijos komisijos pirmininko pavaduotojas. 

Komisija sulaukė tikrai daug siūlymų. Galime pasidžiaugti LASS narių aktyvumu ir neabejingumu savo organizacijai. Deja, įstatai - tai toks dokumentas, kuris privalo griežtai atitikti įstatymų keliamus reikalavimus. Šį atitikimą privalo patikrinti notaras ir valstybės įmonės "Registrų centras" specialistai. Todėl atsižvelgti buvo galima ne į visus siūlymus. 

Darbo grupė visus LASS narių siūlymus suskirstė į keturias rūšis. 

1. Įstatymams prieštaraujantys siūlymai. Nors suvažiavimas jiems ir pritartų, tačiau įstatų su tokiais pakeitimais vis tiek nebūtų įmanoma įregistruoti. 

2. Įstatymams neprieštaraujantys siūlymai, bet jiems darbo grupė vieningai nepritarė. Nepritarta dėl siūlymų neracionalumo ar nekonkretumo, dėl įstatuose jau esančių nuostatų kartojimo. Tačiau, jei jų autoriai to primygtinai reikalaus, ir siūlymai bus konkrečiai suformuluoti, suvažiavimas dėl jų balsuos.  

3. Siūlymai, dėl kurių darbo grupės narių nuomonės išsiskyrė, tačiau dauguma jiems nepritarė, šiuos siūlymus darbo grupė teikia suvažiavimui spręsti. Suvažiavimo delegatams informuoti prie siūlymų pateikiamas prierašas, kad darbo grupė jiems nepritarė.  

4. Siūlymai, kuriems darbo grupė pritarė. Šie siūlymai bus teikiami suvažiavimui balsuoti su prierašu, kad darbo grupė jiems pritarė.  

Beje, panaši dokumentų ruošimo tvarka naudojama ir Lietuvos Respublikos Seime. Šios institucijos dokumentų projektuose taip pat ryškėja Seimo komitetų, darbo grupių nuomonės. Šios nuomonės nėra balsuotojams privalomos, tačiau jos padeda apsispręsti priimant sprendimą.  

Toliau pateiksiu svarbiausius siūlymus, kuriems dauguma darbo grupės narių siūlo pritarti.  

LASS vis dažniau tenka ginti jos narių lygiateisiškumą, kovoti už aklųjų ir silpnaregių vartotojų teises. Todėl įstatuose LASS tikslų sąrašas papildytas tokiu nauju tikslu: "Teismuose ir kitose įstaigose, įmonėse bei organizacijose atstovauti ir ginti regėjimo neįgaliųjų vartotojų teises, teisę į nediskriminavimą ir lygias galimybes bei kitus regėjimo neįgaliesiems aktualius viešuosius interesus." 

Kad šio tikslo jau dabar siekiama, pravartu prisiminti garsiąją bylą su AB "Swedbank" dėl neregių parašų.  

Įstatų 14.4. punkte siūloma nauja LASS veiklos sritis: rūpintis, kad neregių ir silpnaregių naudojama fizinė aplinka būtų pritaikyta regėjimo neįgaliųjų reikmėms.  

Įstatų projekte taip pat patikslinama, kas turi teisę būti LASS nariais, kam teikiamas prašymas norint tapti nariu. Pagal 2006 m. įstatus, šis prašymas teikiamas LASS atitinkamo filialo tarybai, tačiau taryba nėra nuolat veikianti institucija, kuri galėtų priiminėti prašymus. Jei nauja nuostata suvažiavime bus priimta, tai tokį prašymą reikės pateikti atitinkamo LASS filialo pirmininkui, kuris jį su reikiamais priedais privalės pristatyti artimiausiam tarybos posėdžiui. 

Įstatų projekto 17.1. punktas papildomas naujomis nuostatomis, leidžiančiomis LASS filialų susirinkimuose ar tarybose balsuoti tik tiems, kurie yra realiai atvykę į susirinkimus ar tarybų posėdžius. Tuo siekiama išvengti galimo piktnaudžiavimo, kad nebūtų galima nuvažiuoti pas negalintį posėdyje ar susirinkime dalyvauti narį į namus ir paprašyti iš anksto balsuoti raštu, ar įgalioti balsuoti už nedalyvaujantį. Darbo grupė siūlo, kad balsuoti priimant sprendimus turėtų tik tie nariai, kurie dalyvavo svarstant klausimą ir tiesiogiai girdėjo visas diskusijas, tačiau dėl atitinkamos įstatų nuostatos teisėtumo dar vyksta aiškinimasis su notaru. 

Dabar galiojantys įstatai reikalauja, kad LASS narys, siekiantis tapti LASS pirmininku, pateiktų pareiškimą, kuriame iš karto nurodytų ir savo pavaduotojo kandidatūrą. Įstatų projekte pareiškime dėl kandidatavimo į LASS pirmininkus to daryti nereikalaujama. Kitaip tariant, siūlyti pavaduotoją reikės tik suvažiavime išrinkus pirmininką. Nauja ir tai, kad iš kandidato į LASS pirmininkus, jei taip nutars suvažiavimas, bus reikalaujama pateikti savo būsimos veiklos gaires. 

Atsižvelgiant į daugelio LASS narių siūlymus, darbo grupė siūlo sugrąžinti iki 1998 m. LASS įstatuose buvusią nuostatą, kad LASS pirmininkas ir jo pirmasis pavaduotojas renkami ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės. Norint išvengti, kad į tokias atsakingas pareigas nepakliūtų su LASS veikla mažai susipažinę asmenys, siūloma LASS pirmininką ir jo pirmąjį pavaduotoją rinkti iš aklųjų ir silpnaregių, kurie LASS nariais yra buvę ne trumpiau kaip penkerius metus.  

Palengvinta LASS pirmininko, jo pirmojo pavaduotojo, centro tarybos ir revizijos komisijos narių atšaukimo tvarka. Seniau, norint juos atšaukti, reikėjo, kad už tai balsuotų daugiau kaip 2/3 suvažiavime dalyvaujančių delegatų, o projekte siūloma, kad užtektų paprastos balsų daugumos. 

Taip pat projekte patikslinama, kokiam laikui renkami pirmininkai, tarybų ir revizijos komisijos nariai į atsistatydinusiųjų ar atšauktųjų vietą. 2006 m. įstatuose nebuvo nurodyta, ar tokiu atveju renkama visai naujai kadencijai, t.y. 4 metams, ar tik iki artimiausio rinkiminio suvažiavimo, ar atitinkamo filialo rinkiminio susirinkimo. Rengiamame projekte jau aiškiai nustatoma, kad tokiu atveju išrenkama tik atšauktojo ar atsistatydinusiojo neišbūtam kadencijos laikui.  

Belieka padėkoti Giedriui Stoškui už komentarą ir palinkėti LASS XXI suvažiavimo delegatams pačių geriausių sprendimų visų mūsų organizacijos labui.  

 

"M. Ž." informacija 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]