TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ATSARGOS GĖDOS NEDARO


Mūsų šeimininkės taip įpratusios - stalas turi lūžti nuo vaišių. Tačiau šventė pasibaigia, ir lieka nesuvalgyto maisto. Neverta vadovautis nuostata: geriau sprogsiu, bet maistas neprapuls. Tereikia išmokti tinkamai laikyti produktus. Ir be žinojimo, kaip juos įpakuoti, čia neapsieisime. 

 

Atmintinė 

Kad žuvis ilgiau išliktų šviežia, prieš dedant į šaldytuvą, reikia ją išdarinėti ir nuvalyti žvynus. 

Žalumynai ilgiau nenuvys, jei į pakuotę, kur jie laikomi, įdėsite ketvirtį svogūno. 

Nelaikykite obuolių, supakuotų su kitais vaisiais ir daržovėmis. Dėl tokios kaimynystės vaisiai ir daržovės greičiau genda. 

Pienas neturi būti laikomas šaldytuvo durelių lentynose. Kad nesugižtų, pienui reikia pastovios temperatūros, o durelių darinėjimas trukdo ją palaikyti. 

Neplaukite vaisių ir daržovių prieš dėdami juos į šaldytuvą. 

Sviestinė turi būti neperšviečiama. Šviesoje sviestas genda greičiau. 

 

Pakuotės ir plėvelės 

Polietileninė pakuotė - nebloga tara daugeliui produktų. Polietileniniai maišeliai, į kuriuos pakuojamos ne maisto prekės, netinka maistui laikyti. Geriausia maistą palikti toje pakuotėje, kurioje jį parsinešėte iš parduotuvės: tos pakuotės tikrai bus skirtos maistui. Nebloga alternatyva pakuotei - maistinė plėvelė. Tiesa, jeigu jau vieną kartą maisto produktą išvyniojote iš plėvelės, ją reikės išmesti ir atsikirpti naują plėvelės juostą. Tokia plėvelė tinka daržovėms, vaisiams, sūriui, rūkytiems produktams, mėsai, žuvims. Netinka dešroms, sviestui ir kitiems riebiems produktams. Celofaninėje pakuotėje jie greitai tampa glitūs ir pasidengia baltomis apnašomis. 

 

Folija 

Ši medžiaga neleidžia prasiskverbti pašaliniams kvapams, nesugeria riebalų ir nepraleidžia drėgmės. Produktus, įvyniotus į foliją, galima laikyti ilgiau nei supakuotus į plėvelę ar maišeliuose. Tinka jau pagamintam maistui, riebiems produktams. Netinka karštiems patiekalams. Nuo kaitros folija tampa trapi ir lengvai plyšta. 

 

Popierius 

Įvynioti į pergamentinį popierių produktai "kvėpuoja", o tai apsaugo juos nuo nemalonaus kvapo ir drėgmės, būdingų "padususiai" dešrai arba šoninei. Tinka konditerijos gaminiams, dešroms, rūkytiems produktams, sūriui, varškei, sviestui. Netinka daržovėms, vaisiams, žalumynams, žuvims. 

 

Dėžutės 

Turbūt viena iš puikiausių ir civilizuočiausių pakuočių - plastikinė dėžutė su dangteliu - labai praktiška produktų laikymo priemonė. Tačiau rinkdamiesi dėžutes būkite atidūs. Žinoma, jūsų pasirinkta dėžutė turi būti skirta maisto produktams. Apie tai sužinosite iš taurę ar šakutę vaizduojančio ženklelio, pritvirtinto prie pačios dėžutės. Beje, tokiu ženkleliu turi būti pažymėta visa maistui laikyti skirta plastmasė, vienkartiniai indai. Bet tai dar ne viskas. Pasidomėkite, kokiems produktams, karštiems ar šaltiems, ji skirta. Kai kurių rūšių plastikas, nepavojingas kambario temperatūroje, kaitinamas gali išskirti toksinių medžiagų. Pačiomis atspariausiomis laikomos dėžutės, pagamintos iš polipropileno. Todėl mikrobangų krosnelėje galite šildyti produktus net neišimdami iš dėžutės. 

Tinka viskam, kam tik norite. Plastikinėse dėžutėse galima netgi šaldyti produktus. Įsitikinkite, ar jūsų dėžutė tam tinka (ieškokite ženklelio), ir drąsiai dėkite į šaldymo kamerą. 

 

Vakuuminės pakuotės 

Deguonis - didžiausias šviežių produktų priešas. Ore jie oksiduojasi, o dauguma bakterijų negali gyventi beorėje erdvėje. Todėl pašalinus orą iš pakuotės maistas liks šviežias - jeigu ne amžinai, bent jau ilgai. Vakuuminės pakuotės yra gaminamos iš stiklo ar plastiko. Tereikia sudėti maistą į pakuotę ir specialiu siurbliuku (pompa) išsiurbti orą. Yra dviejų rūšių pompų - mechaninių ir elektrinių. Pirmosios pigesnės. Tačiau reikės pumpuoti orą rankomis, be to, sukurti visiškai beorę terpę vargu ar pavyks. Elektrinės pompos kainuoja brangiau, bet nereikalauja daug pastangų - veikia įjungus į elektros tinklą, be to, užtikrina pakankamą beorę terpę. Kiekvienos vakuuminės pakuotės dugne yra specialios grotelės, neleidžiančios produktams sąveikauti su drėgme, - jie ją išskiria. Ant brangių dėžučių dangtelių yra dienos ir mėnesio indikatorius, kad nepamirštume, kada supakavome produktus. Tinka pjaustytam maistui, paruoštiems patiekalams, šviežiai mėsai ir žuviai, dešroms, pusfabrikačiams, sūriui. Netinka daržovėms, vaisiams ir žalumynams. Beje, neverta laikyti produktų ketaus keptuvėse ir aliumininiuose puoduose. Ketus linkęs rūdyti, o aliuminis - oksiduotis. Verčiau naudokitės stikliniais ar emaliuotais indais. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]