TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

TAUSOKIME SAVO PILVĄ


Ar žinote, kad pavasario atėjimą švęsti margindami kiaušinius pradėjo senovės persai dar 3000 m. prieš Kristų? Tik daug vėliau po kryžiaus žygių šis paprotys atkeliavo į Europą, kur margučiai tapo Velykų simboliu. 

Taigi, artėja Velykų šventės - vadinasi, laukia linksmybės, vakarėliai, šventinis stalas. Bet tai ir skrandžio išbandymas - jam šias dienas nelengva ištverti. 

Stalas puikiai serviruotas, daug spalvų ir nosį kutenančių kvapų. Kol atvykote į svečius ar patys suruošėte šventę, išalkote, taigi pats pilvas tiesiog šaukia prie stalo. O kur dar margučių pilni krepšeliai, apkaišyti pavasariniais žalumynais, patiekalai, kuriuos pagaminote šiai ypatingai progai, pakili nuotaika ir galbūt seniai matyti draugai ar šeimos nariai? Greičiau prie stalo... Tad kaip mes švenčiam šventes? Ar atsibudę ryte neburbuliuojame, kaip mums sunku, kad visko vakar buvo per daug? 

Jei išgeriame per daug, persivalgome svečiuose ar namie, prisiragaujame neįprastų valgių, skrandžiui tai našta. Statistika liudija: moterys skrandžio ir žarnyno ligomis serga 6 kartus dažniau nei vyrai. Prieššventinis šurmulys 50 proc. moterų tampa stipriu stresu, kurio padariniai - pilvo skausmai ar ligų paūmėjimas. Tad kaip švęsti, skrandžiui nedarant žalos? 

Pradžioje - kelios šventinio stalo taisyklės. 

Užkąskite. Likus porai valandų iki šventinės vakarienės ar pietų, suvalgykite lėkštę sriubos arba sultinio. Tada sėdę prie šventinio stalo nepulsite greitai numalšinti alkio, rydami dideliais kąsniais, be to, tai paruoš skrandį priimti alkoholį, tad išvengsite alkoholio "smūgio". 

Valgykite nelabai riebių patiekalų: šaltienos, žuvies drebučiuose, minkštai virtų kiaušinių. Toks maistas aptraukia skrandžio sieneles. 

Nemaišykite skirtingos "kokybės" gėrimų ir produktų. Pavyzdžiui, šaltų užkandžių su riebiais, o lengvųjų alkoholinių gėrimų - su stipriaisiais. Pirmu atveju laukia sunkus virškinimas, antruoju - organizmo intoksikacija. 

Vartokite kuo mažiau saldumynų, pyragus ir desertą valgykite po trumpos pertraukėlės - šiek tiek pajudėję, trumpai pakilę nuo stalo. 

Saldų ar pusiau saldų šampaną organizmas priima daug blogiau dėl jame esančio cukraus. Tikrasis šampanas - tai briutas. 

Nepraleiskite visos dienos ar vakaro vien sėdėdami prie stalo. Vaikščiokite, judėkite, šokite. 

Prieš eidami miegoti, atidarykite kambario orlaidę ir išgerkite stiklinę negazuoto vandens. Kitą dieną gerkite nesaldžių žolinių arbatų ir vandens - kad atkurtumėte organizmo skysčius. 

Prisiminkime: riebus maistas - didelis krūvis kepenims. Taigi, kai išgeriate alkoholio ir dar riebiai užkandžiaujate, organizmas gauna dvigubą smūgį. Valgydami mažais kąsneliais ir neskubėdami, kur kas greičiau pajusite sotumo jausmą. 

Actas dirgina gleivinę, todėl marinuoti produktai apsunkina maisto virškinimą. Daug kas mėgsta šaltieną užsipilti actu. Geriau actą pakeisti šviežiais krienais - juk krienai būtini ant velykinio stalo prie kiaušinių, kiaulienos kepsnių. Tai labai skanu ir sveika. 

Paplitusi nuomonė, kad negalima baltyminio maisto derinti su vaisiais, tačiau, kai kurių dietologų nuomone, tai netiesa. Vaisiai sukelia šarminę reakciją, o mėsa ir žuvis - rūgštinę, tad jos viena kitą atsveria. Todėl švieži vaisiai tinka prie mėsos ir žuvies, be to, kai kurie vaisiai padeda geriau suvirškinti mėsą. Pvz., ananasai padeda geriau suvirškinti baltyminį maistą. Beje, vaisiai turi ląstelienos, padedančios absorbuoti riebalus ir cholesterolį. 

Šis tas apie krienus. Tai labai nereiklus augalas ir, jei turime sodą ar šiaip žemės sklypelį, galime jų prisiauginti. 

Krienai - puikus kepsnių prieskonis, krienus galima vartoti vietoje garstyčių. 

Krienai taip pat yra naudingi kaip gydomoji priemonė, nes žadina apetitą, gerina žarnyno veiklą. Šviežios krienų sultys skatina druskos rūgšties išsiskyrimą skrandyje ir efektyviai gydo gastritą sumažėjus skrandžio rūgštingumui. Liaudies medicinoje krienais varomas šlapimas sergant šlapimo pūslės akmenlige, podagra, reumatu, jie valo kraują nuo šlapimo rūgšties. 

Šaknų košelė dirgina odą, ja įtrinamos skaudamos vietos, taip pat ir sergant radikulitu. Šaknų košelė ir antpilas vartojami nuo pūlinių žaizdų, opų, ausų uždegimų. Sutarkuoti ir sumaišyti pusiau su medumi, vartojant keliolika kartų per dieną po arbatinį šaukštelį, gydo įsisenėjusį kosulį. Skiestomis krienų sultimis skalaujama burna ir gerklė prasidėjus uždegimui ar anginai, valomas veidas nuo šlakų ir pigmentinių dėmių. Liaudyje sakoma: "Jei nori vasarą ilgiau apsaugoti pieną, kad šis nerūgtų, tai įlašink ten trupučiuką krienų sunkos." Krienai taip pat naudojami raugiant agurkus ar kitas daržoves. Tad nepamirškime šio puikaus augalo. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]