MUMS RAŠO

Brigita NARMONTAITĖ

SALOTĖS EŽERAS
(padavimas)


Brigita Narmontaitė mokosi Vilniuje, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, penktoje klasėje. Labai mėgsta skaityti ir rašyti. Istorija apie Salotės ežerą - pirmasis jos kūrinėlis ir... labai norėtųsi tikėti, - ne paskutinis.  

 

Ten, kur dabar yra Salotės ežeras, senų senovėje stovėjo didelė tvirta pilis. Joje gyveno labai rūstus karalius. Nebuvo dienos, kad jis nesuduotų rykšte kokiam tarnui ar neaprėktų kareivių bei sargybinių.  

Kartą pas tą karalių atėjo toks senukas. Jis buvo burtininkas, tik pasivertęs seneliu. Sargybiniai, nieko neįtardami, įleido jį į pilį.  

- Nuginkluot sargybinius už tai, kad leido seniui įjot į pilį! - suriko karalius kareiviams. - Dešimt rykščių durininkui!  

- Ak, šitaip! - suriko neiškentęs atvykėlis. - Karaliau, jei nenustosi kankinti tarnų, aš užliesiu tavo pilį vandeniu ir paversiu ežeru. Po savaitės vėl atjosiu. Prieš man atvykstant, turėsi visą pilies kiemą iškloti rožių žiedais.  

Burtininkui išvykus karalius tarė pats sau: "Na, palauk! Aš tau parodysiu rožių žiedus pilies kieme! Saugokis mano rankos..."  

Po savaitės atėjo burtininkas. Iš pradžių jis pabūgo kareivių, stovinčių iš abiejų kelio pusių, bet greitai savo burtais juos užmigdė.  

Prijojęs prie pilies vartų, išvydo ne rožių žiedus, o salotų lapus ir už tvoros tūnančius ginkluotus karaliaus sargybinius. Supykęs ant karaliaus už tokį sutikimą burtininkas mostelėjo savo lazda. Po pilimi atsivėrė didžiulis ežeras, kuris paskandino viską, ką karalius turėjo. Ir šiandien tebetelkšo tas ežeras, žmonių pavadintas Salote.  

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]