TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

NEKENTĖKIME SKAUSMO


Tikriausiai nerasime žmogaus, kuris nė karto gyvenime nebūtų pajutęs skausmo. Sakoma, kad skausmas buvo viena iš pirmųjų bausmių vyrui ir moteriai už pirmąją nuodėmę. Šiandien medicina tiek patobulėjusi, kad net labai sergančiam žmogui gali padėti atsikratyti nepakeliamo skausmo.  

Skausmas - realus žmogaus patyrimas, tad kiekvienu atveju reikia ieškoti atsakymo priežasties, aiškintis, kodėl skauda, kaip skauda. Skausmas - pirmasis signalas, pranešantis žmogui, kad jo organizme kažkas negerai, kad jį reikia gydyti. Kita vertus, skausmas gali būti tarsi kaukė, maskuojanti sielvartą, neišsipildžiusius lūkesčius, kaltę. Skausmo impulsas, nervų skaidulomis perduodamas iš skausmo taško į nugaros smegenis, sukelia ir apsauginį refleksą, nes žmogus, pajutęs skausmą, stengiasi apsaugoti save. 

Ūmus skausmas atsiranda, kai pažeidžiami audiniai, - jis trunka tik tam tikrą laiką ir atlieka visų pirma signalinę bei apsauginę funkciją. Jei ūmai suskausta, pirmiausia reikia šalinti skausmo priežastį. Dažniausiai pirmas kelias valandas ar dienas po sužeidimo, kol labiausiai skauda, reikia vartoti medikamentus. 

Jei skausmas ūmus, nesąmoningai, intuityviai triname sumuštą vietą. Medicinos praktikoje ūmiam skausmui malšinti irgi taikomi panašūs metodai bei būdai. Skausmas šalinamas masažais (jie gerina kraujotaką ir skatina raumenų atsipalaidavimą), akupunktūra (tam tikri odos taškai dirginami plonomis adatomis). Po sužeidimo prasidėjusį skausmą ir tinimą, pavyzdžiui, kelio, galima greitai numalšinti uždėjus ant kelio maišelį su ledu. 

Lėtinis skausmas, priešingai nei ūmus, trunka ilgai, todėl savo signalinę funkciją jau yra praradęs. Kartais lėtinis skausmas, pavyzdžiui, galvos skausmas, atsiranda dėl ilgai trunkančios įtampos ir nėra susijęs su kokia nors liga. Tada dauguma žmonių pirmiausia ima gerti tabletes, kurių gavo iš artimųjų arba nusipirko vaistinėje be recepto. Taip elgtis pavojinga, ypač jei ilgą laiką gydomasi vaistais be gydytojo priežiūros. Kartais, jei vaistą reikia vartoti ilgai, gydytojo ar vaistininko reikia pasiteirauti, ar organizmas prie tokių vaistų nepripras. Daugelis medikamentų nuo skausmo gali turėti nepageidaujamą poveikį skrandžiui ir žarnynui, pavyzdžiui, sukelti kraujavimą, pažeisti inkstus ar kepenis. 

Kartais skausmą galima sumažinti ir be vaistų. Pirmiausia, to siekiant, turime didinti fizinį aktyvumą (pasivaikščioti kiekvieną dieną gryname ore, lankyti baseiną ar panašiai), vengti stresų, retkarčiais leisti sau atsikvėpti nuo buities rūpesčių ir darbo reikalų, atsipalaiduoti - pasiklausyti pamėgtos muzikos, pasėdėti su draugais prie arbatos puodelio. Niūrias mintis reikia kuo greičiau vyti į šalį ir galvoti tik apie linksmus dalykus. Taip pat svarbu nesipykti, negraužti savęs dėl nepadarytų dalykų, neužsisklęsti tarp keturių sienų, stengtis palaikyti ryšį su šeima ir draugais. 

Masažo žinovai teigia: mūsų kojų paduose - tūkstančiai nervinių galūnėlių, tad, masažuojant kojų padus, galima pašalinti galvos, nugaros skausmus. 

Kai patys negalite greitai numalšinti skausmo, kai nepadeda įprasti būdai ar liaudies patarimai ir paprasti medikamentai, reikia būtinai kreiptis į gydytoją. Neleiskite skausmui valdyti kūno ir sielos - geriau skausmą valdykite jūs. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]