LASS RAJONŲ ORGANIZACIJOSE

Audronė KREIZIENĖ

APLINKOS PRITAIKYMAS UKMERGĖJE


S.Sokas džiaugiasi sutvarkytu šaligatviu, įrengta tvoreleAplinkos pritaikymo problema žmonėms, turintiems negalią, visuomet aktuali. Esame įpratę matyti, kaip aplinka pritaikoma asmenims, turintiems judėjimo negalią. Labai svarbu, kad šie žmonės galėtų jaustis savarankiški ir laisvai judėti. Asmenims, turintiems regos negalią, aplinka pritaikoma itin retai, nors šiems žmonėms taip pat svarbus savarankiškumas, laisvas judėjimas. 

Ukmergėje aplinkos pritaikymas neregiams taip pat aktualus. Šie žmonės nori savo gyvenamoje aplinkoje būti laisvi: nueiti į parduotuvę, nusipirkti reikalingų produktų. Savarankiškumo problemų turi ne vienas silpnaregis, tačiau dviem iš jų gyvenimas tapo itin sunkus. 

2009 metų rugpjūtį buvo kreiptasi į Ukmergės miesto seniūniją, kad būtų pritaikyta aplinka neregei Elenai Tumosienei. Rugsėjį Ukmergės miesto seniūnas atskiru raštu įsipareigojo artimiausiu metu įrengti orientyrą prie gyvenamojo namo S. Daukanto gatvėje Ukmergėje, kad tame name gyvenanti neregė Elena Tumosienė nepasiklystų eidama į parduotuvę. Gruodžio pradžioje orientyras buvo įrengtas Ukmergės miesto seniūno Stasio Jackūno pastangomis. Labai džiugu, kad seniūnas ištesėjo duotą pažadą ir nematančiai moteriai palengvino orientavimąsi erdvėje. 

2009 metų gegužę Ukmergės rajono savivaldybės socialinės paramos skyriui buvo pateiktas prašymas, kad būtų pritaikyta aplinka neregiui Stasiui Sokui. Šįkart aplinkai pritaikyti reikėjo daugiau lėšų, o ir pritaikymo reikėjo daugiau. Visiškai nematantis Stasys Sokas gyvena su sunkiai vaikštančia neįgalia žmona. Žmona dėl sveikatos problemų į parduotuvę nueiti negali, todėl apsipirkti eina neregys Stasys. Parduotuvė netoli, į ją reikia eiti šaligatviu. Nematantis žmogus nuolat "kariavo" su netvarkingais ir neatsakingais automobilių savininkais, kurie savo automobilius paprastai palieka stovėti ant šaligatvio ir šitaip užtveria neregiui kelią. Matantis žmogus kliūtį apeina, o neregiui tai problema. Be to, šaligatvis buvo labai duobėtas, todėl po lietaus tekdavo braidyti po balas. Tos problemos taip nukamavo žmogų, taip apsunkino buitį, kad imta ieškoti išeities, kaip visa tai išspręsti. Atsirado lėšų ir padedant Ukmergės rajono savivaldybės administracijos socialinės paramos skyriaus vedėjai Valdonei Ginaitienei bei socialinės paramos skyriaus vyriausiajai specialistei Linai Sabaliauskienei, buvo sutvarkytas šaligatvis, įrengta tvorelė, kad, į ją įsitvėręs, neregys lengvai rastų kelią į parduotuvę. 

Neregiai turi teisę būti savarankiški. Jiems reikia tik truputį padėti.  

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]