TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PASNINKO VALGIAI


Pagalvokim: gal kartais ir gerai ta krizė, juolab kad pasaulį ji ištinka ne pirmą kartą. Imame mąstyti, kaip pigiau, bet skaniai pasigaminti, kaip sutaupyti, padėti sau ir kitiems. Mūsų senoliai irgi jausdavo "krizes" - ypač per visus pasninkus.  

Kokios šiemet bus Kūčios? Ogi, kaip visada. Tik kad sveiki ir drūti būtume. Ant stalo rasime ką padėti. Adventas - prieškalėdinis pasninkas.  

Seniau žmonės mėsos nevalgydavo visą adventą, o trečiadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais valgydavo "sausai", maistą pagardindami sėmenų ir kanapių (dabar turbūt būtų nusikaltimas) aliejumi. 

Sutikite: gyvename ir valgome geriau. Tad pasigaminkime keletą pasninko valgių. Kai sudėsime jų dvylika, alkani tikrai neliksime. 

 

Burokėlių mišrainė 

2 burokėliai, 2 obuoliai, 1 silkė, 1 šaukštas paruoštų krienų, 1 šaukštas aliejaus, cukraus, druskos, 1 šaukštelis krapų. 

Burokėlius išverdame, nulupame, supjaustome ir stambiai sutarkuojame kartu su obuoliais. Silkę nulupame, išrenkame kaulus, supjaustome ruoželiais. Įdedame žiupsnelį cukraus, druskos, viską sumaišome, sudedame į salotinę, apibarstome džiovintais krapų lapeliais (galima ir kmynais). 

 

Bulvių mišrainė 

3-4 virtos bulvės, 1 stiklinė sūdytų ar marinuotų grybų, 1 silkė, 1 svogūnas, 2 šaukštai aliejaus, 1 šaukštas aštraus pomidorų padažo. 

Grybus pamirkome, silkę nuvalome, išrenkame kaulus. Grybus ir silkę supjaustome plonais ruoželiais. Bulves nulupame, supjaustome skridinėliais. Susmulkintą svogūną pakepiname aliejuje ir išplakame su pomidorų padažu. Viską lengvai išmaišome, kad nesuirtų bulvių skridinėliai, sudedame į salotinę, puošiame grybais. 

 

Avižų kisielius 

Gaminame iš kruopų ar avižinių dribsnių. 1 stiklinę dribsnių užpilame 2 stiklinėmis šilto vandens, įmetame juodos duonos plutelę, laikome šiltai 24 valandas. Po to išmaišome, perkošiame per marlę, supilame į indą, įberiame pagal skonį cukraus ir ant mažos ugnies maišydami verdame, kol sutirštėja (10-15 minučių). 

Išvirtą kisielių supilame į vandeniu suvilgytą indą ir laikome šaltai, kad sustingtų. Valgome su cukrumi ar medumi. 

 

Bulvių sklindžiai su grybais 

5-6 bulvės, stiklinė virtų, sūdytų ar džiovintų grybų, 2-3 šaukštai miltų ar pyrago džiūvėsėlių, druskos. 

Bulves sutarkuojame, grybus smulkiai supjaustome ar sumalame mėsmale, įberiame miltų, pasūdome. Šaukštu dedame į keptuvę su pakaitintu aliejumi ir kepame iš abiejų pusių, kol gražiai pagels. 

Valgome su svogūnų ar pomidorų padažu. 

 

Močiutės silkė 

Ruošiantis gaminti šį patiekalą, prieš 3-4 dienas reikia išvirti burokėlius, juos nulupti, sudėti į emaliuotą ar molinį indą ir užpilti atšaldytu virintu vandeniu. Kad burokėliai greičiau įrūgtų, reikia įmesti porą plutelių juodos duonos ir laikyti virtuvėje. Kai bus įrūgę, nuvalyti kelias išmirkytas silkes, supjaustyti gabaliukais, sudėti į pusdubenį, užberti maltų pipirų, susmulkintų lauro lapelių ir smulkiai supjaustytą svogūną. Silkes užpilti perkoštu burokėlių skysčiu. Prie silkių itin tinka karštos bulvės. O iš raugintų burokėlių rupiai sutarkavus galima paruošti mišrainę. 

 

Bulvių ir grybų apkepas 

8-10 bulvių, stiklinė džiovintų grybų, 4 svogūnai, druska, pipirai, stiklinė grietinės. 

Grybai nuplaunami ir išverdami, smulkiai supjaustomi. Bulvės išverdamos su lupenomis, nuplaunamos ir supjaustomos stambiais gabalais (jei bulvės kaimiškos, nelupame). Žiedais supjaustyti svogūnai pakepinami iki geltonumo ir sumaišomi su susmulkintais grybais. Į aliejumi pateptą, ugniai atsparų stiklinį indą dedamas sluoksnis bulvių, sluoksnis grybų su svogūnais, pabarstytais druska bei pipirais, vėl - sluoksnis bulvių. Užpilame grietine ir kepame įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį. 

 

Česnakynė 

1 dalis nevirtų burokėlių, 1 dalis įvairių žalių daržovių mišinio, kurio pusę sudaro obuoliai ir morkos, o kitą dalį - įvairios kitos daržovės: salierai, petražolės, aguročiai, porai, gelteklės. Jei obuoliai nerūgštūs arba jų neturime, dedame raugintų kopūstų arba raugintų agurkų. Įpjaustome 6-8 skilteles česnako, viską išmaišome, jei reikia, įberiame truputį druskos, užpilame aliejumi. Pateikiant su majonezu, druskos nereikia. 

Smagių švenčių! 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]