RENGINIAI

Dovilė ZUOZAITĖ

JUNGTINIS EUROPOS CHORAS


Jau trejus metus įgyvendinami Europos jungtinio choro koncertai, kaskart atlikėjus pakviečia iš įvairių Europos sąjungos šalių. Ši idėja priklauso vokiečių kompozitoriui, vargonininkui bei chorvedžiui Neithardui Bethkei. Projekto autorius pirmajame koncerte, vykusiame Vokietijoje, Liubeko mieste, 2007 metų lapkritį kartu su kolektyvais iš Latvijos, Švedijos, Lenkijos bei Vokietijos pakvietė ir "Vilniaus" chorą. Profesionalus atlikėjų pasiruošimas, kokybiškas ir operatyvus darbas repeticijose koncerto metu klausytojams atvėrė naujas dinamines bei interpretacines skambesio galimybes. Sėkmingas ir itin didelio dėmesio sulaukęs koncertas paskatino ir toliau burti Europos chorus monumentaliems, išskirtiniams kūriniams atlikti.  

Spalio 11 dieną jungtinį Europos chorą buvo galima išgirsti ir Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Choras "Vilnius" šiais metais perėmė tęstinį projektą ir pakvietė į jį kolektyvą iš Švedijos "Collegium cantorum", o iš Lenkijos - "Collegium muzicum". Diriguojant prof. Povilui Gyliui, chorai kartu su Lietuvos kameriniu orkestru bei solistais Asta Krikščiūnaite, Dalia Kužmarskyte, Algirdu Janutu, Steinu Skjervoldu (Norvegija) ir Vladu Bagdonu atliko J. S. Bacho "Mišias h-moll". Dėl savo sudėtingumo retai atliekamos mišios pasirinktos neatsitiktinai - jos yra priskiriamos ne tik prie genialiausių kompozitoriaus kūrinių - tai vienas įspūdingiausių ir žymiausių šedevrų chorinės muzikos istorijoje. Beveik visa kompozitoriaus liturginė vokalinė muzika buvo skirta protestantų bažnyčiai, bet "Mišios h-moll" sukurtos tradicinių katalikiškų mišių pagrindu. Kūrinyje gausiai išplėtota muzikinė medžiaga įtaigiai ir prasmingai atskleidžia kiekvienos dalies dramaturgiją. Tai muzika, kurioje juntamos svarbiausios būties tiesos, Dievo ir žmogaus ryšys. Norėjęs įprasminti savo kūrybą per šimtmečius išbandytame žanre, J. S. Bachas šias mišias kūrė beveik penkiolika metų - deja, jos buvo atliktos tik po autoriaus mirties. 

Jungtinis choras Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje

Šis projektas Lietuvai padovanojo ne tik gražią tarptautinę bendradarbiavimo idėją, išskirtinį J. S. Bacho "Mišių h-moll" atlikimą ir nepamirštamų įspūdžių. Be to, šis projektas buvo skirtas Tarptautinei baltosios lazdelės dienai pažymėti bei iškilmingai įsiliejo ir į Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimą.  

Po koncerto atlikėjai ilgai dalijosi įspūdžiais, dalyvavo jiems skirtoje vakaronėje. Joje svečiai negalėjo atsigrožėti lietuvių liaudies šokiais ir dainomis, atliekamomis Vilkpėdės bendruomenės centro folkloro ansamblio "Versmė". Skambėjo ir pačių svečių - lenkų bei švedų - atliekama nacionalinė muzika. Nesinorėjo išsiskirti, tačiau planuojamas būsimas projektas suteikė vilčių, kad kitais metais vėl galėsime susitikti. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]