PROJEKTAI

Karolis VERBLIUGEVIČIUS

"MATYK SVAJONĘ"


2008 m. vasarą JCI (angl. Junior Chamber International - Tarptautiniai jaunimo rūmai) Kopenhagos (Danija) skyriaus nariai kreipėsi į JCI Lietuvoje su idėja inicijuoti tarptautinį bendrą projektą. 2008 m. rudenį JCI nariai iš Danijos - Charlotte Olsen, Lars Kjaer Hansen, Peter Norskov - lankėsi Lietuvoje. Jo metu trys organizacijos - asociacija "JCI Sostinė" (Lietuva), JCI Wonderful Copenhagen (Danija) ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras (LASUC) - sutarė bendradarbiauti rengiant socialinį projektą.  

Taip prasidėjo socialinis projektas "Matyk svajonę", kurio pagrindinis tikslas - motyvuoti vyresniųjų klasių akluosius ir silpnaregius mokinius aktyviai planuoti savo karjerą ir jos siekti. Projektu taip pat siekiama šviesti visuomenę apie žmonių su regos negalia gebėjimus ir galimybes dirbti ir gyventi šiuolaikiniame pasaulyje.  

Projektas startavo 2009 metų pradžioje ir sulaukė didžiulio tiek moksleivių, tiek visuomenės susidomėjimo. Projekte dalyvauja 30 moksleivių iš LASUC, 50 savanorių, kurie tapo moksleivių mentoriais - patarėjais, padedančiais mokiniams suprasti savo tikslus, planuoti ateitį. Projektą kuruoja JCI nariai bei LASUC specialistai: psichologė Ingrida Gabrialavičiūtė, padedanti koordinuoti projekto veiklas ir renginius LASUC, bei Karolis Verbliugevičius, vedęs mokymus mentoriams bei supažindinęs verslo atstovus su aklųjų galimybėmis dirbti bei jų poreikiais.  

Be renginių moksleiviams, projekto metu Karolis ir Ingrida buvo pakviesti 2009 metų rugpjūčio mėnesį pažintinio vizito į Daniją, susipažinti su Danijos neregių ir silpnaregių ugdymo patirtimi.  

JCI "Wonderful Copenhagen" skyriaus nariai suorganizavo nuoširdų, svetingą, puikiai suplanuotą priėmimą. Visos kelionės metu lepino puikus, lyg iš anksto užsakytas oras. Vizitą pradėjome ekskursija po Kopenhagą. Kopenhagos senamiestis savo siauromis gatvelėmis šiek tiek primena Vilnių. Skiriasi gal tik "balintos kavos" ir rudos spalvos plytų pastatais. Didelį įspūdį paliko miesto centre įrengtas parkas, kuriame žmonės mėgaujasi saule lyg paplūdimyje. Užlipome į bokštą, nuo kurio galėjome stebėti Kopenhagos panoramą, aplankėme universitetą, garsiąją "Undinėlės" skulptūrą, į kurios galvą ne kartą kėsinosi vandalai. Žinoma, turėjome įsiamžinti šalia šio Kopenhagos simbolio.  

Turėjome galimybę pažinti Kopenhagą ir plaukdami miesto kanalais turistams skirtu motoriniu laivu. Žavėjomės krantinėje įrengtomis nedidelėmis, jaukiomis kavinaitėmis, krantinėse - ramybe, bendravimu besimėgaujančiais danais bei turistais.  

Vakare skubėjome į kas mėnesį vykstantį JCI "Wanderful Copenhagen" narių susitikimą. Labai laukėme susitikimo su žmonėmis, skiriančiais daug savo laiko, pastangų, kad lietuviai aklieji ir silpnaregiai mokiniai įgytų naujos patirties, pasitikėjimo ir noro planuoti savo ateitį. Tai buvo svarbus susitikimas - galėjome pabendrauti su žmonėmis, daug prisidėjusiais prie projekto, bet negalėjusiais dalyvauti jo renginiuose Lietuvoje. Papasakojome apie savo veiklą, pasidalijome patirtimi ir projekto naujienomis. Susitikimo pabaigoje JCI "Wanderful Copenhagen" skyriui įteikėme Vilnių ir akluosius bei silpnaregius moksleivius priminsiančią dovaną - taktilinės grafikos pažintinį albumą: 10 ryškiausių Vilniaus architektūros paminklų, apčiuopiamų pirštais ir paaiškintų brailio bei reginčiųjų raštu. 

Per kitas dvi dienas susipažinome su pagalbą Danijos akliesiems ir silpnaregiams teikiančiomis įstaigomis. Pirmiausia aplankėme už 100 km nuo Kopenhagos įsikūrusį Danijos aklųjų ir silpnaregių vaikų ir jaunimo centrą "Synscenter Refsnaes". Šis centras įkurtas 1898 m. ir teikia įvairias ugdymo paslaugas akliesiems ir silpnaregiams vaikams ir jaunimui. Šioje įstaigoje gali mokytis ir gyventi bendrabutyje 46 moksleiviai. Dauguma jų - turintys kompleksinę negalią (asmuo, be regos sutrikimų, turi judėjimo, intelekto sutrikimų ir pan.) arba sunkiai prisitaikantys bendrojo lavinimo mokyklose mokiniai. Čia puikiai įrengtos muzikos, kompiuterių klasės, sporto salėse lavinama moksleivių motorika, orientacija, technologijų klasėse mokoma kasdienių buities darbų. Centre vyksta kursai tėvams, atliekamas išsamus kompleksinis vaikų gebėjimų ir poreikių įvertinimas (centro specialistai noriai pasidalijo šia patirtimi). Aplankėme projektų rengimo skyrių, kuriame vykdomi pažintiniai, ugdomieji, neįgaliųjų integraciją skatinantys projektai. Užsukome ir į informacinių technologijų skyrių, kuris ruošia įprastą mokomąją medžiagą alternatyviais formatais, tinkančiais regėjimo negalią turintiems moksleiviams: brailio raštu, taktiline grafika, garso formatais. Šis skyrius vienas pirmųjų pradėjo leisti elektronines brailio knygas, diegti automatinę konvertavimo į brailio raštą programinę įrangą ir kompiuterizuotą brailio matematiką. Šio skyriaus specialistai sukūrė ir "RoboBraile" sistemą, kuri konvertuoja tekstinius failus į garsinius MP3 ir brailio formatus (tai nemokama ir visiems norintiems prienama paslauga internete adresu www.robobraille.org). Be to, šis centras taip pat adaptuoja mokomąją medžiagą ir visiems Danijos neregiams ir silpnaregiams moksleiviams bei studentams, besimokantiems integruotai bendrojo lavinimo mokyklose ar kitose mokymo įstaigose.  

I. Gabrialavičiūtė ir K. Verbliugevičius prie institutoKitą dieną aplankėme Kopenhagoje esantį Aklųjų ir silpnaregių institutą. Dorthe Randahl Nielsen supažindino su instituto veikla. Įstaigoje teikiamos reabilitacijos paslaugos - nustatomos regos likučio panaudojimo galimybės, parenkamos įvairios didinimo priemonės, mokoma jomis naudotis, mokoma orientacijos ir mobilumo. Institute vyksta kursai, mokoma įvairių profesijų: pianino derintojo, staliaus, masažuotojo. Įdomu tai, kad masažo specialistų rengimas trunka 18-19 mėnesių. Per šį laikotarpį studentai atlieka praktiką įvairiose gydymo įstaigose, tačiau baigę ir įgiję diplomą, jie nėra pripažįstami kaip tikri medikai, t.y. jie negali dirbti ligoninėse, poliklinikose, aptarnauti pacientų. Masažuotojai gali pagelbėti tik tų įstaigų darbuotojams, kuriose patys dirba, arba steigti savo masažo kabinetą. Aklųjų ir silpnaregių institute yra baseinas, kompiuterių centras, muzikos klasė, techninės pagalbos priemonių ekspozicija, žmonėms teikiama psichologo ir kitų specialistų pagalba. Šiame institute yra labai reikalingas žinių informacijos centras, kuris renka ir analizuoja įvairią informaciją, susijusią su regos ir kitomis negaliomis, vykdo įvairius projektus ir teikia šią informaciją visiems besidomintiems. Šiame centre veikia duomenų bazė, kurioje fiksuojama kiekviena užklausa ir atsakymas į ją. Taip galima peržvelgti per daugelį metų užduodamus klausimus ir atsakymus, išryškinti tendencijas ir nuolat tobulinti teikiamos informacijos tikslumą bei kokybę. Ši idėja sukėlė daugybę minčių, pasvarstymų, kaip tai būtų galima pritaikyti Lietuvoje. Susipažinę su Kopenhagos aklųjų ir silpnaregių institutu, pasisėmę gerų idėjų ir naudingos patirties, atminčiai nusifotografavome prie šio pastato. 

Kelionė buvo turtinga ne tik profesinių žinių ir patyrimo, bet ir asmeninių kontaktų. Vakarus leidome danų JCI narių namuose, kur mūsų laukė skanus maistas, be galo nuoširdus bendravimas, įdomios diskusijos. Kelionę baigėme atsisveikinimo vakarėliu jaukiame restorane. Pasidalijome įspūdžiais, pasikeitėme kontaktine informacija ir nuoširdžiai padėkojome projekto "Matyk svajonę" organizatoriams, vykdytojams ir parneriams, aktyviai prisidėjusiems prie šios neįkainojamos idėjos.  

Grįžus į Lietuvą ir įvertinus Danijos patirtį, peršasi išvada, kad Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre turėtų atsirasti projektų vykdymo skyrius, nes be tokio neapsieina nė viena panaši įstaiga Europos Sąjungoje. Taip pat norėtųsi turėti ir informacijos adaptavimo neregių ir silpnaregių poreikiams skyrių, teikiantį paslaugas ir LASUC, ir integruotai besimokantiems moksleiviams ar studentams. 

Projektas "Matyk svajonę" - nauja, labai sėkminga patirtis visiems jo dalyviams: mokiniams, patiems organizatoriams, vykdytojams ir mentoriams, kurie gali tiesiogiai pažinti aklųjų ir silpnaregių žmonių gyvenimo subtilybes. Projekto sėkmę patvirtino šių metų rugsėjo 18-20 dienomis vykęs nacionalinis JCI Lietuva kongresas, kurio metu "Matyk svajonę" pripažintas geriausiu 2009 metų projektu. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]