TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Elzė KAMŠAITĖ

LEMTINGI SUSITIKIMAI...


Jei tau velnioniškai sunku ir manai, kad jau užako net mažytis plyšelis, pro kurį galėtum išlįsti su savo nepakeliama rūpesčių našta, pasitelk protėvių paliktą išmintį. Sako: ieškok kaip duonos, tai rasi. LASS Joniškio rajono filialo pirmininkės Inos Sakalauskienės didysis galvos skausmas - rajone nėra tiflopedagogo. Jo pagalbos laukia vienuolika neregių ir silpnaregių vaikų. Joniškiui gelbsti Šiaulių P. Avižonio regos centras, bet jis gali padėti tik vaikams, o tiflopedagogo pagalbos reikia ir suaugusiems.  

LASS dienos "Susitikimai" šiais metais vyko kaip tik Joniškyje. Iš pažiūros viskas buvo kaip ir kituose rajonuose: trijose gimnazijose vaikus stebino šešių taškelių brailio raštas, klausimai klausimėliai, kaip šie vaikai ateina į mokyklą, kaip susiranda draugų... a, jie dar groja akordeonu... kaip suranda klavišus. Žinau, jie tik apsimeta, kad nemato... Išvada paprasta: ateityje į panašius susitikimus reikia nuvežti daugiau nereginčių, silpnaregių vaikų, tegul jie dalyvauja pamokose, parodo savo žinias, o gal ir koncertą ar golbolo, šaškių varžybas surengia. Galėtų būti neregių vaikų viena diena reginčiųjų mokykloje.  

LASS Joniškio rajono filialo pirmininkė I. SakalauskienėJoniškyje, kaip niekur kitur, "Susitikimai" vyko net dešimt dienų. Visko ten buvo: atidarytos penkios parodos, kuriose ir Aklųjų švietimo 80-mečiui skirta ekspozicija, ir meno pažinimo paroda "Liečiu-matau", ir Šiaulių neregių bei silpnaregių klubo "Pabūkime kartu" tekstilės darbų įvairovė, ir neregių bei silpnaregių vaikų piešinių paroda. 

Aplankę šias parodas į Joniškio J. Avyžiaus viešąją biblioteką susirinkę literatai turėjo apie ką pasikalbėti su neregiais literatais... Bibliotekos direktorė J. Šimkevičiūtė, vartydama mūsų kūrėjų padovanotas knygas, pritarė vykusio dialogo nuostatai: "Kūrėjai visi išsiilgę nenuspėjamos ateities. Daugiau panašių susitikimų". Bemaž dvi valandas tęsėsi Šiaulių ir Tauragės regionų meno mėgėjų kolektyvų koncertas. Akmenės, Kelmės, Radviliškio ir Tauragės rajonų meno mylėtojai atvežė joniškiečiams savo geriausius kolektyvus, o kai truktelėjo Šiaulių muzikantai - salėje alpėjo mirtina tyla... Dar reikėtų pagirti ir neregius šaškininkus. Nors ir kaip žiūrovų minia sekė žaidimą, tačiau niekaip nesuprato, kaip visos šaškių lentos pozicijos gali tilpti neregio galvoje. Joniškio rajono šaškių rinktinė pralaimėjo mūsiškiams... 

Parodoje “Liečiu-matau”"Susitikimų" dienotvarkėje buvo ir LASS atstovų bei Joniškio rajono administracijos susitikimas. Jame dalyvavo LASS pirmininko pavaduotojas S. Armonas, kultūros programų koordinatorė D. Cidzikienė, Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centro direktorius A. Navickis ir visa Joniškio rajono valdžia: meras R. Gadeikis, administracijos direktorius R. Tiškevičius, socialinės paramos skyriaus vedėja J. Puidokienė, švietimo skyriaus vedėjas L. Česnulis, kitų skyrių vadovai, o, svarbiausia, buvo pakviesti visi seniūnijose dirbantys socialiniai darbuotojai. Čia ir paaiškėjo: viena socialinė darbuotoja prisipažino esanti tiflopedagogė. Inai Sakalauskienei belieka tik su rajono valdžia suderinti apmokėjimą už darbą. Rajono švietimo skyriaus vedėjas L. Česnulis pažadėjo galutinai reikalą sutvarkyti, kai tiflopedagogė pradės lankyti neregius ir silpnaregius vaikus. 

Gražių ir prasmingų LASS dienų "Susitikimų" būta Joniškyje. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]