TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

VIRTUVĖ - ŠEIMININKĖS VEIDRODIS


Tai šeimininkės darbo kabinetas, savotiškos kūrybinės dirbtuvės, kuriose moterys - ir ne tik - nuolat tobulina savo kulinarinius įgūdžius. Šit kodėl labai svarbu, kad kiekviena šeimininkė į virtuvę žiūrėtų ne kaip į baudžiavinį lažą, o būtent čia, virtuvėje, patirtų kūrybinį džiaugsmą. Virtuvė atspindi šeimininkės charakterį, skonį, tvarkingumą.  

Nesvarbu virtuvinių baldų kaina, svarbu švara ir tvarka. 

Neretai virtuvėje ne tik gaminamas valgis, bet ir pasisėdima su artimais bičiuliais, tad labai svarbu, kad būtų jauku ir patogu. 

Virtuvei keliami tam tikri higieniniai reikalavimai, juolab kad šiais laikais jau vis mažiau atskirų (izoliuotų) virtuvių. Virtuvės jungiamos su valgomaisiais, sudarydamos atviras erdves. 

Svarbiausi nūdienės virtuvės reikalavimai: geras apšvietimas (tai labai svarbu silpnaregiams), patogiai įrengta viryklė, plautuvė, ruošos stalas, virtuvinės spintelės - indams, įrankiams ir sausiems maisto produktams laikyti, šaldytuvas, valgomasis stalas. 

Įsigykite garų rinktuvą. Jis reikalingas ir labai naudingas, jeigu jūsų virtuvė yra bendroje erdvėje su valgomuoju. Ir ne tik esant bendroms erdvėms. Gaminant valgį, surenkami kvapai ir vandens garai, mažiau visokiomis nuosėdomis užsiteršia virtuvės baldai ir lentynėlės. 

Virtuvės stalą, spinteles, kitą virtuvės įrangą išdėstykite taip, kad būtų patogu dirbti, kad reikiami įrankiai būtų lengvai pasiekiami. Dabar buitinė įranga šiuolaikiniuose balduose integruojama. Tai labai patogu. Neperkrauname virtuvės baldais, įranga. Daugiau erdvės, mažiau daiktų, kurie kliudytų neregiui saugiai judėti virtuvėje. 

Įrenginėdami virtuvę, pasirūpinkite, kad atskirai apšviestas būtų darbo stalas valgiui gaminti, valgomojo zona. Naudokitės elektrą taupančiomis lemputėmis. 

Kiekviena šeimininkė suranda būdą, kaip patogiau ir saugiau susidėti virtuvės ir stalo indus (juos geriau laikyti atskirai), virtuvės ir stalo įrankius (taip pat pagal galimybes laikykite atskirai), buitinius elektrinius prietaisus. 

Niekada nelaikykite įskilusių, apdaužytų indų, nors ir kokie brangūs jie būtų. Nematančiam ir silpnaregiui tai pavojinga - naudodami tokius indus greitai galite susižeisti: įtrūkęs indas pilant karštą skystį gali trūkti ir jus apiplikyti, nuskilusio puodelio kraštas gali įpjauti lūpą ar plaunant supjaustyti pirštus. 

Su išdaužyta emale puodai nehigieniški ir netinka maistui gaminti. Be gailesčio juos išmeskite. 

Nepamirškite virtuvėje įtaisyti laikrodį, kuris, garsiai suskambėjęs, praneš apie iškeptą kepsnį. 

Dabar jau galima įsigyti ir virykles, kuriose yra laikmačiai, perspėjantys mus garsiniais signalais. 

Ne tik gėlės puošia kambarius. Keli nedideli vazonėliai su petražole, rozmarinu, raudonuoju baziliku ar paprastais krapais puikiai papuoš virtuvę. Be to, tai vitaminai ant savos palangės. Virtuvėje, patogioje vietoje, pakabintos džiūti kelios surinktų vaistažolių (ramunėlės, citrininės melisos), prieskonių (raudonėlio, gelsvės, petražolių) šluotelės džiūdamos skleis nepaprastai malonų kvapą, suteiks jaukumo. Galima žoleles padžiauti spalvotuose lininiuose ar medvilniniuose maišeliuose.  

Ypatingą dėmesį skirkite šiukšlių kibirui, kad jis netaptų bakterijų židiniu ir neskleistų nemalonaus kvapo. Naudokitės vienkartiniais šiukšlių maišais, įklojusios juos į kibirą (maišo kraštus užlenkite ant kibiro kraštų, kad maišas neįsmuktų gilyn). Prisipildžius kibirui, maišą užrišite ir išmesite. Kibirą tereiks pavalyti drėgna šluoste.  

Jei atliekas rūšiuojate, turite būtinai surasti patogią vietą, kad jos netrukdytų sukinėtis virtuvėje. 

Elektrinę ar dujinę viryklę valykite tik ataušusias drėgna kempine. Po valgio gaminimo pasilikę ir nenuvalyti maisto likučiai pradės rūkti ir prikeps, tada kur kas sunkiau reikės šveisti.  

Orkaitę valykite po kiekvieno kepimo. 

Šaldytuvo švara ir higiena taip pat labai svarbi. Maistą dėkite į jam skirtas vietas: pavyzdžiui, kiaušinius - į specialius šaldytuve esančius dėkliukus, maistą dėkite supakuotą į specialius maišelius, o dar geriau - į plastmasines dėžutes. Jos kompaktiškos, mažai užima vietos. Be to, maistas neapdžius ir neprisigers nepageidaujamų kvapų. 

Šaldiklyje produktus laikykite tik nurodytą laiką.  

Jei buvo dingusi elektra ir produktai atšilo, geriau jų nebeužšaldyti iš naujo, o pasistengti kuo greičiau suvartoti. 

Jeigu nuolat daiktus pasidėsime į vietą, nepaliksime neplautų indų, tai ir virtuvės papildomai nereikės kuopti - visada galėsime prisėsti išgerti kavos puodelio. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]