TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

 

BRAILIO KELIU - Į PASAULĮ


Rankos, skaitančios brailio knygąŠiais metais pasaulis mini aklųjų rašto išradėjo Luji Brailio dušimtąsias gimimo metines: vyksta įvairios konferencijos, informacinės kampanijos, brailio rašto vietą ir reikšmę savo gyvenime aptaria patys neregiai. Prie L. Brailio metų paminėjimo, jo sukurto rašto populiarinimo, nors kukliai, bet prisideda ir Lietuva. Mūsų šalyje aklųjų ir silpnaregių bendruomenei (ir ne tik jai) visais formatais buvo pristatyta Lietuvos aklųjų bibliotekos išleista Margaret Davidson biografinė knygelė "Luji Brailis: tamsos vaikas", surengtas respublikinis skaitymo brailio raštu konkursas ir konferencija-diskusija "Šešiataškio rašto šviesoje". Buvo pagerbti ištikimiausi brailio rašto vartotojai - geriausi skaitytojai. Didžiulę pagarbą ir nuoširdžią padėką prancūzui L. Brailiui išreiškė tarptautinio rašinio (esė) "Brailio raštas keičia mano gyvenimą" dalyviai. Laukiame tarptautinio rašinių vertinimo rezultatų iš Europos aklųjų sąjungos. 

Artėjančią tarptautinę Baltosios lazdelės dieną šiais metais siejame irgi su šešiataškio rašto išradėjo Luji Brailio vardu, pasirinkdami prasmingą moto: "Brailio keliu - į pasaulį". Tuo keliu jau du šimtmečius keliauja viso pasaulio neregiai, siekdami mokslo, žinių, pažinimo. Nors naujos technologijos sparčiais žingsniais veržiasi į aklųjų gyvenimą, "raštas, - anot žurnalisto Alvydo Valentos, - yra žmogaus savimonės, jo kultūrinės tapatybės dalis". Taigi raštas nėra vien technologija ar vien informacijos perdavimo priemonė. Tematika aktuali tiek neregių ir silpnaregių ugdymo bei kultūros įstaigoms, tiek visai aklųjų bendruomenei. Taigi šią dieną, gal net visą "Baltosios lazdelės" savaitę skirkime Luji Brailiui ir jo sukurtam šešių taškų raštui! Tai galėtų būti ir įvairiausios informacinės akcijos, ir atviri pasikalbėjimai ar pasidalinimas patirtimi uždaresnėje aplinkoje, kiek šis raštas iš tikrųjų mums reiškia ir kiek galėtų reikšti? O gal mūsų mieste ar rajone yra žmonių, niekada brailio raštu neskaičiusių ir nerašiusių, bet norinčių jį išmokti?.. Kad ir ką beveiktume, neturėtume pamiršti vienos labai svarbios aplinkybės: Baltosios lazdelės diena nebuvo ir nėra vien tik šventė įprasta šio žodžio prasme. Tai diena, kai ne tik visuomenei, bet ir patys sau turime atsakyti į klausimą, kas esame, ko siekiame ir kur einame? 

Luji Brailio jubiliejiniais metais minime dar vieną gražią sukaktį - LASS mėnesinio žurnalo "Mūsų žodis" 50-ies metų nueitą kelią. Džiugina tai, kad "Mūsų žodis", vienintelis šalyje periodinis leidinys, savo skaitytojus pasiekia net 4 pavidalais: reginčiųjų ir brailio raštu, įgarsintas ir internetu. Minint Tarptautinę baltosios lazdelės dieną, spalio 15-ąją numatyta surengti respublikinę jubiliejinę konferenciją "Taškuotas kelias", skirtą "Mūsų žodžio" 50-čiui paminėti. Konferencijoje bus aptariama brailio rašto dabartis ir perspektyvos, knygų, periodikos leidyba šiuo raštu naujausių informacinių technologijų šviesoje.  

Tradicinės - jau 12-osios Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos dienos "Susitikimai" šiais metais rengiamos Šiaurės Lietuvos regione, Joniškyje, spalio 6-14 dienomis. Joniškio kultūros centre bus pristatyta "Susitikimų" programa, numatytas trijų parodų - meno pažinimo parodos "Liečiu - matau", informacinės parodos, skirtos Luji Brailio dušimtųjų gimimo metinių jubiliejui ir šiauliečių sukurtų darbų, panaudojant vilnos vėlimo technologijas, pristatymas. Joniškio kultūros centre vyks LASS atstovų susitikimas su rajono savivaldybės vadovais, žiniasklaida bei vietos bendruomene. Numatytas neregių ir silpnaregių meno mėgėjų koncertas visuomenei, LASS literatų susitikimas su Joniškio krašto literatais Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje. Programa tęsis Joniškio bendrojo lavinimo mokyklose, kur vyks aklųjų ir silpnaregių ugdymo specialistų susitikimai su tų mokyklų pedagogais bei moksleiviais, vyks šviečiamosios pamokos, akcijos, skirtos L. Brailio jubiliejinei sukakčiai ir brailio rašto populiarinimui. Numatytos šaškių bei šachmatų varžybos, kiti smulkesni renginiai.  

Spalio 11 d. choras "Vilnius" muzikos gerbėjus pakvies į Lietuvos nacionalinę filharmoniją, kurioje skambės Johano Sebastiano Bacho "Mišios h-moll". Geriausių pasaulio muzikų tvirtinimu, tai pats didingiausias ir sakrališkai giliausias visų laikų muzikos kūrinys, kurio atlikimas reikalauja labai aukšto profesionalaus meistriškumo. Taigi atliekant šį įspūdingą kūrinį kartu su choru "Vilnius" (meno vadovas ir dirigentas Povilas Gylys) dalyvaus dar du chorai: Upsalos katedros choras "Collegium cantorum" iš Švedijos (meno vadovas ir dirigentas Plle Johansson) ir Olštino kultūros centro kamerinis choras "Collegium musicum" iš Lenkijos (meno vadovas ir dirigentas Janusz Wilinski). Koncerto programoje dalyvaus Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas Sergej Krylov), o taip pat solistai: Asta Krikščiūnaitė, Antra Biga (Latvija), Algirdas Janutas, Stein Skjervold (Norvegija), Vladas Bagdonas. Šis choro "Vilnius" inicijuotas tarptautinis projektas skiriamas Lietuvos vardo tūkstantmečiui ir Tarptautinei baltosios lazdelės dienai. 

Kaip ir kasmet, visuose šalyje vyksiančiuose Baltosios lazdelės dienai skirtuose renginiuose, tikimės aklųjų ir silpnaregių bendruomenės narių aktyvaus dalyvavimo, aktualiausių klausimų kėlimo bei aptarimo, visuomenės dėmesio.  

 

LASS centro taryba 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]