TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ŽIEMINIAI DRABUŽIAI - ATOSTOGŲ


Pavasaris - žieminių drabužių skalbimo, valymo ir paruošimo "vasaros atostogoms" metas. Norint spėti visa tai atlikti, pravartu pasidaryti konkretų darbų planelį. Antai žieminius bei pavasarinius drabužius suskirstome į pora grupių. Visų pirma - drabužiai, kuriuos būtina tuoj pat paruošti vasaros "miegui". Tai drabužiai iš kailio, nešioti vilnoniai paltai (juos geriau atiduoti chemiškai valyti), ne itin švarūs rudeniniai - pavasariniai apsiaustai ir striukės, vilnoniai stori megztiniai. Kita grupė - drabužiai, kurie gali mažumėlę palaukti. Tai sportinės striukės ir šilta avalynė. 

Saulėtą dieną išnešame į lauką (balkoną) kailinius ir kitus žieminius drabužius. Geriau ankstų rytmetį ar popiet - mat kaitri vidudienio saulė gali išblukinti kailių bei drabužių spalvas. Po kelių valandų išvėdintus drabužius išdaužome (kailinius visuomet iš blogosios pusės). Atsikratę dulkių, kiekvieną daiktą gerai apžiūrime, apieškome, ar nėra įplyšimų, atirusių siūlių, išplyšusių užtrauktukų, ištrūkusių sagų, kandžių pėdsakų. Visus smulkius drabužių tvarkymo darbus geriau atlikti dabar, nes ruduo atneš savo kraitį, o be to, puiku rudenį ar žiemą, atšalus orams, pasitikti su gera nuotaika, o ne galvoti: "Ar turiu kuo apsirengti?" Išverčiame ir kietu šepečiu išvalome kišenes. Kailinių kišenes patogu išvalyti dulkių siurbliu. 

Nešvarią striukės apykaklę ir rankogalius išvalome sausam valymui skirta priemone - purškiamomis putomis. Jų instrukcija visuomet yra ant pakuotės, o pačią priemonę galima įsigyti visuose dideliuose prekybos centruose. Jei drabužiai nėra labai purvini, pakanka juos išvalyti šepečiu, pamirkytu vandens ir acto mišinyje (šaukštas acto - litrui vandens), ir išlyginti ar gerai išpurčius išdžiovinti ant pakabos. 

Kailinius reikėtų vėdinti kiek ilgiau. Baltus kailinius patariama valyti bulvių krakmolu. Tamsaus kailio apykakles galime valyti orkaitėje pakaitintais avižiniais dribsniais ar vos drėgnomis arbatžolėmis, po 10 - 15 min. drabužius gerai išdulkiname, išvalome šepečiu. 

Vasarą kailinius galime laikyti įvairiai. Galime juos laikyti terpentinu ištrintoje spintoje, tačiau šis puikus būdas tinka tik tiems, kurie turi atskirą spintą nesezoniniams drabužiams saugoti. Paprasčiau kailinius drabužius saugoti tankaus lininio ar medvilninio audinio maišuose. Prieš tai šie maišai mirkomi stipriame druskos tirpale, džiovinami ir lyginami. Sudėjus kailinius, maišų galai užsiuvami dideliais dygsniais. Tokius ryšulius visą vasarą galima laikyti spintos lentynoje ar lagamine. Kailinių negalima laikyti polietileniniuose maišuose - mat kailis turi kvėpuoti. Į kailinių kišenes galima įdėti mažus marlės maišelius su kvapiomis medžiagomis. Tinka levanda, šalavijas, gailiai. 

Vilnonius mezginius skalbiame drungname vandenyje su specialia priemone - apie tai jau kalbėjome. Nepamirškime vilnonių pirštinių, megztų šalikų ir šalių, vilnonių skarų, kepurių. Nors gali atrodyti, kad jie beveik švarūs, po kiekvieno sezono ir šiuos daiktus būtina išskalbti: odines pirštines - valyti, laikyti horizontaliai. Pirštines, šalikus, kepures vasarą laikykime kaip ir kailinius. Kai kurios šeimininkės siūlo į drobinius maišus dedamus išskalbtus vilnonius drabužius pirmiausia suvynioti į šviežią laikraštį ir tik tada dėti į maišelius ir sandariai užrišti. Šis būdas efektyvus norint apsisaugoti nuo kandžių (jį išbandžiau pati ir man patiko). 

Išskalbtus moherinius megztinius džioviname taip pat patiestus, tik jiems džiūstant, kelis kartus gerai išpurtome. Vėliau iššukuojame vieliniu šepečiu ir tik tada sudedame žiemai. 

Rečiau dėvimas vyriškas eilutes ar moteriškus vilnonius kostiumėlius po kiekvieno apsivilkimo būtina nuvalyti drabužių šepečiu ir laikyti pakabintus spintoje, ant patogių pakabų, taip pat specialiuose maišuose, kad nesudulkėtų. 

Jei norime, kad avalynę ilgai dėvėtume, turime skirti dėmesio ir jai. Aukšti odiniai batai dažnai raukšlėjasi kulkšnies srityje, nuo to gali trūkinėti jų oda, todėl vasarą šie batai turėtų kabėti. Jei batai su užtrauktukais, tai prie jų galų pririšame raištelius, surišame galus ir kabiname avalynės porą ant vinies ar kabliuko. Jei batai be užtrauktukų, raištelius prie batų galime tvirtinti mediniais skalbinių segtukais. Norėdami išlyginti avalynės raukšles, galime įkišti į batus tuščius butelius (jų dydį parenkame pagal bato aulo plotį). Taip saugomi batai nepraras formos ir rudenį vėl atrodys kaip nauji (nepamirškime, jog žieminius odinius batus reikia labai gerai nuvalyti, pašalinti nuo jų druskų dėmes, ištepti batų tepalu). 

Šiltos kailinės avalynės vidų taip pat išsiurbiame dulkių siurbliu, po to į juos prikemšame laikraščių (galime sudrėkintų terpentine). Kiekvieną batų porą suvyniokite į laikraščius atskirai, o patogiausia, nusipirkus batus, neišmesti dėžės, naudoti ją nesezoniniams batams laikyti. Tokias dėžes labai patogu sukrauti vieną ant kitos tamsiame kambaryje ar spintoje. Batai nedulkės, atrodys tvarkingai. 

Labai gerai, jei turime atskirą vėdinamą patalpą visiems nesezoniniams drabužiams laikyti. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]