PARODOS

Juozas EŽERSKIS

LAUKTA PARODA - ŠIAULIUOSE


Paroda "Liečiu - matau" - tai Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos ir Lietuvos dailės muziejaus vykdomos ilgalaikės meno pažinimo ir neregių meninio ugdymo programos "Pažinti meną pojūčiais" dalis. Paroda skirta ne tik sutrikusio regėjimo žmonėms, ji įdomi ir regintiems - vaikams bei suaugusiems. Išradingai parengta ekspozicija - tai nelyginant raktas į nuostabų ir spalvingą paveikslų pasaulį. Geriau pažinti parodą padeda iliustruotas katalogas reginčiųjų raštu, taip pat išleistas brailio raštu ir garsine kompaktine plokštele. Parodos taktiliniai (liečiamieji) objektai sukurti pagal žinomų, garsių tarpukario Lietuvos dailininkų paveikslus. Tai nėra tikslios šių paveikslų kopijos, o tik jų improvizacijos ar interpretacijos. Jie sukurti Vilniuje, vadovaujant dailės pedagogams. Parodos taktiliniai objektai sukurti pagal J. Vienožinskio, A. Galdiko, A. Gudaičio, A. Samuolio, V. Eidukevičiaus, V. Kairiūkščio ir V. Drėmos kūrinius. Parodos autoriams tokia specifinė paroda kėlė nelengvą uždavinį: kaip, kokiais būdais supažindinti neregius parodos lankytojus su tapytojų gebėjimu spalva ir linija reikšti gyvenimo pilnatvę. Skulptorius Šarūnas Arbačiauskas, stiklo menininkė Vanda Andrašiūnaitė, tekstilininkė Sigita Blažiūnaitė, tapytojai Rūta Katiliūtė, Eimantas Pakalka ir keramikas Vygantas Vasaitis į savo pjaustytus, lipdytus, austus, lietus, taktilinius eksponatus žiūri kaip į paveikslo ir neregio tarpininkus, bandančius priartinti prie jų didelį jausmų pasaulį. Liečiant atkartotus objektuose paveikslų figūrų kontūrus galima daug ką suprasti. Be to, padeda orientuotis brailio raštu užrašyti tekstai. 

Vienas iš parodoje akliesiems pritaikytų eksponatųParodos bendraautoriais galima laikyti ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių vaikų ugdymo centro moksleivius, jau išbandžiusius savo jėgas edukacinėjė keramikos programoje ir patirtus meno įspūdžius išreiškusius molyje. Moksleivių darbai taip pat eksponuojami parodoje. 

Paroda jau rodyta dvylikoje vietų ir visur susilaukė didelio susidomėjimo. Šiauliai - tai tryliktoji parodos demonstravimo vieta. 

Tą gražią, saulėtą ir pavasarišką balandžio 16 dienos popietę būreliais ir pavieniui į Lietuvos aklųjų bibliotekos Šiaulių filialo skaityklą rinkosi neregiai, silpnaregiai ir regintys meno gerbėjai. Čia įvyko parodos "Liečiu - matau" pristatymas. Žmonių susirinko tiek daug, kad vėliau atėjusiems net teko pastovėti. Sulaukėme taip pat garbingų svečių: tai LASS centro tarybos kultūros programų koordinatorė, šio projekto vykdytoja Danutė Cidzikienė, jos pagalbininkė LASS centro tarybos pirmininko padėjėja Irena Dominauskienė, Šiaulių miesto savivaldybės kultūros skyriaus vedėja Patricija Bielskienė, to paties skyriaus vyr. specialistė Lidija Pranienė, miesto žiniasklaidos atstovai, LASS įstaigų vadovai. Renginį pradėjo LAB Šiaulių filialo vedėja Jovita Lapinskaitė. Ji pristatė svečius ir suteikė žodį šio projekto koordinatorei Danutei Cidzikienei. Viešnia apie parodą pasakojo taip gražiai, sklandžiai, įtaigiai, emocingai, kad turbūt ne vienam neregiui ar silpnaregiui sukėlė norą dar labiau gilintis į meno pažinimo paslaptis. Savo kalboje šiaulietis silpnaregis dailininkas Povilas Dobkevičius pabrėžė, kad pažinti meną reikia mokytis, kaip reikia padėti nemažai pastangų norint, sakysim, suprasti klasikinę ar moderniąją muziką. Tarp pasisakymų koncertavo jaunųjų akordeonininkų duetas - brolis Robertas ir sesuo Rugilė Kuduliai, vadovaujami Šiaulių konservatorijos mokytojos Marytės Markevičienės. Šis duetas gražiai paįvairino renginį, savo nuoširdžiai atliktais nuotaikingais kūriniais praskaidrino susirinkusiųjų širdis. 

Paroda "Liečiu - matau" bus rodoma iki gegužės 29 dienos, o tada iškeliaus į Joniškį. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]