LASS RAJONŲ ORGANIZACIJOSE

Nijolė KAVALIAUSKIENĖ

"MŪSŲ ŽODŽIUI" - 50


Balandžio 23 dieną Raseinių rajono neįgaliųjų dienos užimtumo centre vyko renginys, skirtas Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos mėnesinio žurnalo "Mūsų žodis" penkiasdešimtmečiui paminėti. 

Jubiliejinę šventę organizavo LASS Raseinių rajono filialo pirmininkas Jonas Garbaliauskas ir centro kultūros darbuotoja Gražina Grabienė, kuri buvo ir šventės vedėja. 

G. Grabienė džiaugėsi gražiai išleistais žurnalais, susirinkusiems neįgaliesiems ir svečiams plačiai papasakojo, kas juose rašoma, paskaitė LASS literatų kūrybos. Žurnalus buvo galima ir patiems pavartyti. Pačiai Gražinai patinka skaityti "Mūsų žodį". Ypač domina straipsniai apie akių ligas, jų gydymą. O labiausiai mėgsta skaityti paskutiniame žurnalo viršelyje Vytauto Gudonio aprašymus apie pasaulio dailininkus, kurie tapė neįgalius, silpnus žmones. Įdedama įdomių dailininkų reprodukcijų. Skaito straipsnius ir apie kultūrinę veiklą, pati rašo žurnalui. Domisi LASS literatų kūryba, ypač patinka Vaclovo Areimos eilėraščiai. 

Šventėje dalyvavo "Mūsų žodžio" vyriausiasis redaktorius Vytautas Gendvilas. Jis šiltai, paprastai ir nuoširdžiai papasakojo apie žurnalo nueitą kelią, darbą redakcijoje, sunkumus, atsakė į pateiktus klausimus. 

Raseiniškiams nueitą “Mūsų žodžio” kelią priminė žurnalo vyr. redaktorius V. Gendvilas

Ko gero, ne visi žinome, kas buvo Luji Brailis, kaip atrodo jo vardu pavadintas raštas akliesiems, kaip jis buvo sukurtas? Apie visa tai papasakojo centro socialinis darbuotojas Rolandas Baltrušaitis. Iki šiol aš nežinojau mažojo Luji Brailio gyvenimo istorijos, nebuvau mačiusi brailio raštu parašytos knygos. Jonas Garbaliauskas parodė man vadovėlį, o redaktoriaus dovanotas kalendorius su brailio rašto abėcėle suteikė naujų žinių. Tai labai sunkus, reikalaujantis daug įgūdžių apčiuopti taškelius pirštais mokslas.  

J. Garbaliauskas džiaugėsi, kad žurnalą skaito Raseinių rajono organizacijos nariai. Už tai yra dėkingi rėmėjams Kęstučiui Skamarakui ir Jordanui Kenstavičiui - jie dovanoja žurnalo prenumeratą kiekvienas - 10-15 LASS narių. Pirmininkas 50-mečio proga redaktoriui V. Gendvilui įteikė vardinį prizą - taurę. 

"Mūsų žodžiui" daug šiltų žodžių pasakė poetė Genovaitė Masaitytė: "Mano rankose "Mūsų žodžio" ketvirtasis numeris. Šiame žurnale daug šviesos, džiaugsmo, tikėjimo, vilties. Jo viršelis šviesus, ryškus, lyg pavasario pienės žiedas. Džiaugiuosi, kad jame neradau grubumo, žiaurumo, žurnalas lyg kalbasi su skaitytoju. Labai gera LASS literatų kūryba. "Net jeigu ir aplink tamsu, mes turime atrasti savyje jėgų, kad eitume šviesiu keliu," - kviečia poetas Vincas Baublys." 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]