NEREGYS IR VISUOMENĖ

Martynas VIDUGIRIS

KELIAS TAVO ŽINGSNIŲ TYLAI


Toli nuo sostinės, beveik prie pat Lietuvos - Latvijos sienos, Mažeikiuose, balandžio 3 dieną įvyko įdomios ir kiek netikėtos kompaktinės poezijos ir muzikos plokštelės pristatymas. Žinoma, apibūdinimas "netikėta" yra gerokai sąlygiškas, plokštelės sumanytojams ir sudarytojams mažiausiai taikytinas. Kas jau kas, o jie tikrai žinojo, ką ir kodėl daro, jie gali ilgai pasakoti, kaip atrinko kūrinius, juos įrašė.  

Poezijos ir muzikos plokštelė 'Kelias tavo žingsnių tylai'Balandžio 3 dieną Mažeikių literatų klubas "Erdvė" miesto viešojoje bibliotekoje pristatė poezijos ir muzikos plokštelę "Kelias tavo žingsnių tylai". Plokštelė skirta akliesiems ir silpnaregiams. Joje - septynių "Erdvės" klubo literatų ir vieno neregio Alvydo Valentos eilėraščiai, paįvairinami mažeikiškio muzikanto Augusto Jestremskio saksofono. Plokštelėje esančius kūrinius skaito duetas, kuriam apibūdinti vėl ant liežuvio galo tasai "netikėtas": tai Mažeikiuose gyvenantis ir ten savo aveles ganantis kunigas Zenonas Degutis bei 2008 m. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė aktorė Rūta Staliliūnaitė. Sakoma, dėl skonio nesiginčijama. Matyt, ir šioje plokštelėje esanti poezija vieniems patiks, kitiems - gal ne visai, tačiau niekas nepaneigs, kad ją kūrę žmonės (turime galvoje ne tik skaitovus, bet ir idėjos autorius, jos įgyvendintojus) pateikė netradicinį, daugiaplanį ir profesionaliai atliktą darbą. Vienu įdomiausių jo bruožų laikyčiau skaitovų parinkimą, poezijos ir muzikos jungtį, jųdviejų tarpusavio pokalbį. Nereikia nė sakyti, kad R. Staliliūnaitės balsas plokštelei duoda labai daug, bet savitą skambesį jai suteikia ir Z. Degučio intonacijos, ir A. Jestremskio improvizacijos. Muzika tarsi kalbasi su poezija, čia jai pritaria, ten papildo, dar kitur paprašo šiek tiek patylėti ir leisti kalbėti instrumentui.  

Kodėl aklieji, kodėl būtent jiems? Vienas iš idėjos autorių, "Erdvės" klubo narys Aleksandras Vismantas pasakoja, kad kažkada seniai buvo parašęs eilėraštį, skirtą neregiui. Tiesa, jį rašė visiškai nieko nežinodamas apie pačius neregius, o tik poetinės vizijos įkvėptas. Po daugelio metų tą eilėraštį vėl prisiminęs - taip gimusi idėja išleisti neregiams skirtą poezijos plokštelę. Jos tiražą "Erdvės" klubas perdavė LASS Mažeikių rajono organizacijai. Ant plokštelės voko yra užrašas, o viduje - įdėklas brailio raštu.  

Pristatyme ne tik skambėjo "Erdvės" literatų balsai, bet prisimintas ir neregys Remigijus Audiejaitis - Mažeikiuose taip pat atsirado žmonių, jį pažinojusių ir su juo bendravusių. Buvo skaitomos skulptoriaus Roberto Antinio mintys apie aklumą ir akluosius. Akivaizdu tai, kad "Erdvės" žmonės neapsiribojo vien sukurdami poezijos plokštelę ir ją įteikdami LASS Mažeikių rajono organizacijai, bet pasidomėjo ir tuo, kaip patys neregiai suvokia pasaulį, kaip aklumą ir akluosius priima regintieji. O tai jau neblogai, nes nekyla pagunda patį aklumą mistifikuoti, jame ieškoti "ypatingų" pojūčių ar patirčių. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]