MUMS RAŠO

Nijolė KAVALIAUSKIENĖ

NEIŠSENKANTI POEZIJOS VERSMĖ


Vasario 19 dieną Raseinių rajono neįgaliųjų dienos užimtumo centro salė buvo pilna poezijos mylėtojų. Visi su nekantrumu laukė iš Kauno atvykstančios gydytojos oftalmologės, poetės Dalios Milukaitės-Buragienės. Poetę atlydėjo jos vyras Vladas Buragas, taip pat poetas, aštuonių poezijos rinkinių autorius. 

Džiugu, kad šio centro direktorė Veronika Čirvinskienė ir kultūros darbuotoja Gražina Grabienė organizuoja tokius prasmingus susitikimus. Jie trumpi, tačiau kiekvienam, apsilankiusiam šioje sielos šventėje, lieka neišdildomų įspūdžių, pakilių emocijų, nuskaidrinančių dieną ilgoje nesibaigiančių darbų virtinėje. Po susitikimų giliau apmąstome gyvenimą, būtį, stengiamės suprasti žmogaus paskirtį, prisiglausti prie lietuviško žodžio... 

Ko gero, vienodai būtina ir žmones gydyti, ir rašyti eiles. Medikai - tai žmonės, esantys arčiausiai prie kito žmogaus skausmo, džiaugsmo, nevilties ir svajonės. 

Pasak išminčiaus, akys - sielos veidrodis. Dalia, kaip gydytoja oftalmologė, gydo akis, o kaip poetė - žmonių sielas. Dalia kilusi iš mažo miestelio - Šeštokų: "Išbėgo vaikystės pavasaris, žalios upių pakrantės saulėlydžiais išnešė vasarą". 

Dalią pažįstu seniai. Gerai prisimenu 1975 m. respublikinius medikų "poezijos pavasarius". Ten pirmą kartą sutikau jauną, paprastą, kuklią mergaitę balta suknele. Įstrigo Dalios nuoširdus žvilgsnis, šilta šypsena. Daug jau pavasarių nuskriejo. Subrendome. Šiandieną Dalia - 9 knygų autorė. Jos siela tokia pat jaunatviška, šilta kaip prieš trisdešimt trejus metus. Kiekvienas susitikimas su šia miela, gera moterimi, puikia gydytoja, poete puošia mano gyvenimą, nutvieskia kitomis, nekasdieniškomis spalvomis. Pati poetė sako:"Džiaugiuosi galėdama trumpai prisiglausti prie saulės". Taigi kūrėja "atrakina žodį, žodis - sielą". 

Susitikime išgirdome daug poezijos, kurią skaitė Gražina Grabienė, pati autorė. 

Poetė atvežė daug naujų savo knygų. Noriu paminėti tai, kad D. Buragienė yra V. Kudirkos medikų literatų draugijos ir Nepriklausomų rašytojų sąjungos narė. 2008 metus ji pažymėjo nauju Lietuvos rekordu - 217 akrostichų rinkinyje "Viltingais žodžiais virpanti styga". "Jaučiu sielos virpesį" - tai eilėraščių ir akrostichų knyga, išleista 2008 metais Kauno "Aušros" leidyklos. Iliustracijos - Antaninos Dapkutės-Pukėnienės. Tai dviejų dalių rinktinė. I dalis - "Per žodžio paprastumą", II dalis - "Duoklė tėviškei". Tai gyvenimo pilnatvės ilgesio knyga. Poetė gilinasi į gėrio, meilės ir vilties paslaptis. Ilgesio gaida nuspalvina gimtojo miestelio praeitį ir dabartį. Per gerumą, nuoširdumą įprasmina artimųjų ir kolegų dvasines vertybes. Daliai "eilėraščiai - šventieji metų pumpurai ir dieviškos palaimos akys". 

"Lietuva, mano pavasari" - ką tik gimusi knyga. Redaktorius - Vladas Buragas, dailininkė - Janina Seniūnienė. Knygą išleido Kauno "Kalendoriaus" leidykla. Tai jubiliejinė gydytojos, poetės keturių Lietuvos medikų "poezijos pavasarių" laureatės eilėraščių rinktinė, skirta Lietuvos įvardijimo rašytiniuose istorijos šaltiniuose tūkstantmečiui pažymėti. 

D. Buragienė rašo ir vaikams. Ką tik pasirodė nauja eilėraščių knyga "H.K. Anderseno pasakų herojai". Dailininkė - Vanda Dūdienė, redagavimas - autorės. Ir kas iš mūsų nenorėtų prisiminti H. K. Anderseno pasakų veikėjų, aprašomų eilėmis. Tai Coliukė, Sniego karalienė, Bjaurusis ančiukas ir kiti. 

2007 metais pasirodė eilėraščių knyga vaikams "Lietuvos uogelės ABC", išleista Kauno "Aušros", skirta vyresnio ikimokyklinio ir jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikams, kur autorė vaizdingai kalba apie uogų reikšmę mūsų gyvenime. 

2005 metais išėjo "Medžių abėcėlė", o 2007 metais ši eilėraščių knygelė išleista brailio raštu. 

Dalia 1974 metais baigė Kauno medicinos institutą. Vaikystėje ji viename suole sėdėjo su prastai matančia klasės drauge. Prižadėjo suolo draugei ją išgydyti. Dalia pažadą ištesėjo. 

Pirmąjį eilėraštį poetė parašė šeštoje klasėje. Ir rašo iki dabar. Rašo daug, jos kūryba - lyg nesenkanti versmė - liejasi, veržiasi. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]